Narodni lekar, veštak, mađioničar su samo neke od profesija kojima je pribegavao Dragutin Drakče Radivojević kako bi naposletku varao beogradski svet. “Glave” mu je došla jedna padavica, koju je, tobože, bezbroj puta “uspešno” izlečio.

Stručnjak za sve

Po vokaciji besplosličar i zgubidan, Dragutin Drakče Radovojević žarko je želeo da se opari preko noći, ali bez da obavlja pošten posao. Mućnuvši glavom, počeo je da kuje smicalice i podvale. No, onda je trebalo preći sa reči na dela, a za to treba imati herca.

Kada je skupio dovoljno hrabrosti, konačno se odvažio na taj čin. I, gle čuda, odmah prva prevara je urodila plodom, donevši mu kakav-takav zgoditak. Osokoljeni mufljuz se onda dao na razradu daleko složenijih ​​marifetluka.

Kako je vreme prolazilo, tako je menjao zanimanja. Bio je narodni lekar, veštak, mađioničar i još štošta - bolje rečeno, šta god je trebalo da bi obmana dala rezultata.

Kao na maskenbalu

To mu je polazilo za rukom zato što je vodio računa o tome šta ima na sebi. Naime, uvek je bio preobučen u skladu sa profesijom koju je u datom trenutku zastupao. Jednog dana Beograđani bi ga sreli u belom, uštirkanom mantilu kao narodnog lekara dr Radivojevića. Drugog dana bi pak bio u skockan u odelu sa kravatom kao slavni veštak Sreskog suda g. Dragutin Radivojević. Dok trećeg opet u odelu, ali sada sa leptir-mašnom oko šije i blago nakrivljenim cilindrom na glavi kao čuveni mađioničar čika Drakče.

Upravo zvanje mađioničara mu se najviše osladilo zato što se ta krinka pokazala kao najdelotvornija. Po potrebi, sa njom je mogao da postane bilo ko i da izvede bilo šta.

Kada zaigra mečka

Nemili događaj zbio se drugog dana proleća 1932. godine u Dragutinovoj ordinaciji - na ulici. Dok se vrzmao oko dušanovačke apoteke na njega je nabasao čovek čiji je sin patio od epilepsije. Predstavivši se kao ugledni mađioničar koji je uspešno izlečio pregršt nesrećnika koji su tukli bitku sa ovom groznom bolešću, velikodušno je ponudio svoje usluge. Razume se, uz naknadu i to u visini od 200 dinara.

Kud će, šta će, mučeni otac je pristao na ponudu i poveo ga do svog doma u ulici Vojvode Gligora. Scene koje su tamo usledile zgrozile su glavu kuće. Siroto dete je bilo izloženo pravoj pravcatoj torturi. Prevarant je najpre drmusao mališana, pa mu stiskao glavu, da bi ga na kraju izvrnuo naglavačke držeći ga za gležnjeve, zboreći usput da tako padavice “ispada”.

 

Naplativši honorar, varalica se latila kvake, uz reči da je pacijent u potpunosti izlečen i da doći za dva-tri dana da ga obiđe. Čim je napustio dom, brže-bolje je pustio korak. Međutim, nije stigao ni do prvog ugla, a dečaku uveliko nije bio dobro. Dobio je novi epileptični napad. Uvidevši da je nasamaren, otac je smesta obavestio žandare o tome.

 

U roku od nekoliko sati Dragutin Drakče Radivojević je uhapšen i sproveden u pritvor. Prema pisanju štampe, policija je protiv narodnog lekara i mađioničara povela istragu, te pravda je veoma brzo bila zadovoljena.