Leta gospodnjeg 1937., na savskoj obali beše kao u mravinjaku. Ceo Beograd preselio se na najlepše gradske plaže: mladi i stari, momci i devojke – i među njima jedna posebna i drugačija.

Teško je bilo odvojiti pogled od graciozne, crnokose dame. Teško bi, međutim, i ona svojim divnim očima uzvratila pažnju, pa je za njom tek čežnjivo gledao i sedamnaestogodišnji mladić po imenu Oto. Lepotica sa plaže kod „Šest topola“, pak, nije ni slutila da će postati njegova najveća ljubav.

U početku beše ljubav na prvi pogled...

Sedamnaestogodišnji Oto Rajtinger, tada još krišom zaljubljen u crnokosu gospođicu, bio je mladić iz dobre i imućne porodice. Otac Franja je vodio drogeriju „Izis“ u Zagrebačkoj ulici, pa je i Oto u to vreme radio kao drogerista u apoteci.

Sada mu je srce ukrala prelepa kupačica. Srećom, imao je među prijateljima i jednog koji ju je poznavao, te se uskoro upoznalo i dvoje mladih. Marija Kukolj – ili Maša, kako su je zvali – inače je bila rodom iz Splita. Ubrzo je i ona pokazala simpatije prema mladom apotekarevom sinu.

Da li zbog naočitog izgleda ili njegovog džentlmenskog stava – tek, buknula je među njima ljubav. Čak ni Oto nije slutio da će tako silno zavoleti lepu Splićanku. Ništa manje silno mu ni ona nije uzvraćala, te je mladić, ne bi li sa Mašom provodio svaki slobodan tren, sve češće počeo izostajati iz kuće.

Morali su to primetiti i Otovi roditelji. Bilo je jasno da je nešto tajanstveno preokrenulo njegov svet, a nedugo potom, doznali su da se Oto sastaje sa gospođicom iz Splita. Međutim, pronicljivi otac Franja shvatio je još nešto: dok je Oto bio ludo zaljubljen, Maša je „uhvatila“ Ota tražeći od njega da se uzmu. Za roditelje se ovo jedino moglo protumačiti kao crveni alarm.

Senka sumnje nad crnokosom lepoticom iz Splita

Gospodin Rajtinger nije mnogo čekao da otvoreno razgovara sa sinom. Otkrivši mu svoje sumnje, rekao je Otu kako on i njegova mati „nemaju najlepše informacije o devojci sa kojom se sastaje“, te da se „ne bi radovali kada bi je uzeo“.

Uprkos roditeljskoj brizi, Rajtingerovi nisu ni pretpostavili kakvu će lavinu pokrenuti. Mladi drogerista, kog je i Maša upoznala kao otresitog mladića, sada se počeo ponašati još čudnije. Sred sukoba se pritom našla i njegova voljena – otkako je došlo do otvorenog prebacivanja između nje i Otovih roditelja, Maša je od njih dobila 1000 dinara i kartu za povratak u Split.

Tada se i Oto još više povukao u sebe. Izbegavao je sa bilo kim razgovarati, a dane bi provodio u apoteci u Prizrenskoj ulici gde je bio uposlen. Za to vreme vodio je veliku bitku u sebi – rastrzan između lepe Splićanke i roditelja koji su ga hteli izbaviti iz „nezgodne avanture“. Sudbonosnu odluku doneo je nekoliko meseci kasnije, kada je Marija Kukolj iznenadno iz Splita doputovala u Beograd.

Daleko od roditeljskih očiju: tajno venčanje nakon paklenih muka

Za ljubav koja je između dvoje mladih izdržavala više od dve godine, beše očito da je nije ugasilo ni nekoliko meseci razdvojenosti. Moleći ga da je ne napušta, Maša bi govorila kako ne može da živi bez Ota. Mladić je, pak, sredio da joj pronađe stan kod jednog prijatelja, sve dok vest o njenom povratku nije stigla i do Otovih roditelja.

Usledele su i „paklene muke“ u ovom nesvakidašnjem ljubavnom trouglu. Spram roditeljskog protivljenja, Splićanka je sa mladim apotekarem želela brak. Oto je, pak, bio u dilemi: da li će mu sudbinu krojiti uvažavanje roditeljskih molbi, ili ljubav prema devojci koju je voleo svim srcem? Najzad, prelomio je iznevši joj predlog da se uzmu u tajnosti.

Maša je za Ota već imala spreman odgovor. Reče mu da je dobila uposlenje u Državnoj štampariji te da ima ušteđevinu. Za pripreme im je trebalo tek nekoliko dana. Mladenci su stali pred oltar jednog subotnjeg novembarskog jutra, a kao supružnici su iz crkve izašli već nakon 6 časova u zoru.

Otprativši Mašu do njenog stana, i Oto se vratio svakodnevnim dužnostima. Do početka smene već je bio na radnom mestu, odlučivši da o ženidbi ništa ne pominje roditeljima.

Nastavak:

Najkraći brak u Beogradu trajao je samo dan - gorki epilog najkraćeg prestoničkog braka