Zatvori

Lepo ponašanje za stolom

Ponekad se čini da za obrocima treba slediti više pravila nego u životu uopšteno. Ako ne stavljate laktove za sto, žvaćete sa zatvorenim ustima, ne jedete halapljivo i ne razbacujete hranu, možete se “provući” i bez većine ovih pravila. Ipak, ako želite da ostavite još bolji utisak, evo nekih saveta za lepo ponašanje za stolom. Držanje viljuške.
Opšte je prihvaćeno da je viljušku poželjno držati na jedan od dva načina:

Američki:

Ili

kontinentalno:

Dok je nož poželjno držati slično kao viljušku kontinentalnim stilom:

Ovo nije ili/ili slučaj, možete menjati po potrebi položaj viljuške, ali držite se ova dva položaja.

Salvetu pre početka obroka treba raširiti i spustiti na krilo, ali sačekajte da Vaši domaćini prvi to učine, pre nego što pođete za njihovim primerom.

Kada otvarate salvetu da biste je postavili na krilo, učinite to u jednom, glatkom pokretu bez trešenja.

Velike salvete otvaraju se samo na pola, dok se manje otvaraju potpuno da bi prekrile čitavo krilo.

Poželjno je ne gurati salvetu u okovratnik da bi Vam pokrila grudi. Ako se pak služi hrana koja se mora jesti rukama, uvek prvo pogledajte domaćine i učinite to samo ako oni prvi to urade.

U toku obroka često koristite salvetu da očistite usta, ali nemojte brisati već tapkajte ili upijajte po potrebi uglom salvete.

Ako morate na kratko otići od stola, salvetu postavite na sedište u vašem odsustvu. Ako je stolica tapacirana, postavite salvetu tako da uprljani deo ide na gore.

Posle obroka, salvetu preklopite tako da se uprljani deo ne vidi i ostavite je na levoj strani tanjira ili, ako je tanjir odnet, na sredini Vašeg dela stola, ispred sebe.

Ako se posle jela služi kafa ili drugo posluženje za istim stolom, zadržite salvetu u krilu.

Kada se dodaje hrana od gosta do gosta, pravilo je da se to čini na desnu stranu. Ako je domaćin pak to započeo u suprotnom pravcu, treba ga se onda držati.

Pri dodavanju posude sa jelom, možete ili pridržati osobi do sebe posudu dok sipa ili im je dodati da se sami posluže.

Ako je posuda koja se dodaje teška ili velika, postavlja se na sto prilikom sipanja.

Ako želite da dodate svom jelu soli ili bibera, uvek prvo okusite hranu pre nego što to učinite.

Ako dodajete so i biber, uvek ih dodajte zajedno. Čak i ako neko traži samo jedno, uvek im dodajte oba.

Neki domaćini koriste posudu sa solju umesto slanika. U tom slučaju uzmite so vrhom čistog noža, a nikada prstima ili uprljanim pomagalom.

Ako je korpa sa hlebom postavljena pred Vas, poslužite se a onda ponudite osobu sa Vaše desne strane.

Ako hleb u korpi nije isečen, isecite par komada, poslužite se, ponudite osobu sa Vaše leve strane a onda dodajte korpu na desno.

Ne dodirujte veknu hleba prstima, već upotrebite tkaninu ili salvetu koja oblaže ivice posude sa hlebom da biste isekli komad.

Ako želite da namažete bilo šta na komad hleba, nemojte mazati čitav komad već odlomite parče veličine zalogaja.

Nemojte uzeti poslednje parče hleba a da niste ponudili ostale pre toga.

Opšta pravila za postavljanje stola:

- Donji delovi pribora za jelo treba da su u liniji sa donjom ivicom tanjira i udaljeni oko pet santimetara od ivice stola.

- Da ne biste slučajno „sakrili“ neki deo pribora za jelo ispod oboda tanjira, postavite pribor za jelo na makar dva i po santimetara udaljenosti od tanjira.

- Da ne biste ostavili otiske prstiju na priboru za jelo, držite svaki deo vrhovima prstiju sa strane „vrata“.

- Između Vaših gostiju treba da postoji najmanje oko 40 santimetara prostora. Obično to znači da između svakog tanjira treba imati 60 santimetara razmaka.

- Pre nego što gosti sednu svima treba već biti sipana voda u čaše a ostala pića spremna za posluženje.

- Nož se postavlja prvi sa desne strane tanjira, na oko dva i po santimetara od istog, dok čaša za vodu svakog gosta treba biti postavljena na dva i po santimetara iznad vrha noža.

- Nož se postavlja tako da je oštrica okrenuta tanjiru.

- Sa svake tanjire ne treba stavljati više od tri dela pribora za jelo, osim ako su u pitanju viljuške za posebnu namenu

Evo primera kako treba postaviti sto za goste u formalnom i neformalnom okruženju.

Formalni obroci:

1. Tanjir, u centru postavke za svakog gosta.

2. Tanjir za namaze (obično puter ili margarin). Mali tanjir na koji gosti mogu staviti hleb i namaze za isti, stavlja se iznad viljušaka sa leve strane glavnog tanjira.

3. Čaša za vodu. Uvek se stavlja odmah iznad vrha noža svakog gosta. Druge čaše se zatim raspoređuju oko nje. Čaše za vodu uvek treba da budu već pune kada gosti sednu.

4. Čaša za šampanjac.

5. Čaša za crveno vino. Čaše za crveno vino su šire građe nego čaše za belo vino.

6. Čaša za belo vino. Ima dužu dršku i posudu cilindričnog oblika. Dok se čaše za crveno vino mogu držati u dlanu ruke, čaše za belo vino trebaju se uzimati samo za vrat.

7. Čaša za šeri.

8. Viljuška za salatu. Postavlja se prva sa leve strane tanjira, dva i po santimetara udaljena od ivice istog.

9. Glavna viljuška, levo od viljuške za salatu.

10. Viljuška za ribu, levo od glavne viljuške.

11. Glavni nož, prvi sa desne strane tanjira, dva i po santimetara od istog.

12. Nož za ribu, desno od glavnog noža.

13. Nož za namaze, postavlja se dijagonalno preko tanjira za namaze sa drškom ka gostu.

14. Kašika za supu postavlja se desno od noževa.

15. * Ako se služe ostrige, viljuškica za ostrige postavlja se desno od kašike za supu. To je jedina viljuška koja se postavlja na desnoj strani tanjira.

16. * Ako se služi dezert, kašičice i viljuškice za dezert postavljaju se poprečno iznad tanjira svakog gosta. Ovi delovi pribora za jelo mogu se takođe dati gostima pri služenju dezerta.

17. * So i biber. Mogu se postaviti između postavki svakog gosta, s tim da se slanik postavlja uvek na desnoj strani a posuda sa biberom na levoj, malo iznad slanika. U formalnim postavkama preporučuje se da se so služi u posudama za so umesto u slanicima zajedno sa posebnom kašičicom koju gosti mogu koristiti da se posluže.

A evo i preporučene postavke za neformalne prilike:

Ovo je najuobičajnija postavka za jelo od tri obroka. Osnovna pravila rasporeda se i dalje prate (pribor za jelo na 2.5 santimetara od tanjira, čaša za vodu iznad vrha noža itd., detaljnije u delu o formalnom rasporedu). Naravno ni ovo nije ili/ili slučaj, možete dodavati ili oduzimati elemente po potrebi. Najvažniji deo pripreme obroka za goste je da sve dobro isplanirate. Ukoliko nemate odgovarajući pokrivač za sto, možete umesto toga postaviti manje, individualne podmetače ispod pribora svakog gosta. Preporučuje se da svi gosti koriste escajg iz kompleta, ali ukoliko nemate dovoljan broj u priboru, možete da posetite specijalizovane radnje koje drže opremu za proslave. Neke od njih nude velike komplete na iznajmljivanje. U neformalnim prilikama možete koristiti i izmešani escajg.

Internacionalni Bonton za stolom

U toku Vaše karijere i uopšteno života možete doći u priliku da posetite stranu zemlju. U tom slučaju biste trebali da poštujete njihova nacionalna pravila lepog ponašanja. Budite spremni da se adaptirate na neobična pravila, da sedite na zemlji, jedete rukama ili probate egzotična jela. Ako ne poznajete pravila ponašanja za stolom neke zemlje, a verujete da mogu biti veoma različita od Vaših, uvek pažljivo pratite šta Vaši domaćini rade i vodite se njihovim primerom. Ako mislite da postoji mogućnost da uvredite domaćine nepoznavanjem njihovih pravila, unapred im stavite do znanja da niste upoznati sa istima, izvinite se i zamolite da Vam pomognu. Evo nekih opštih pravila ponašanja za stolom u različitim delovima sveta.


Kina

Kina je jedna od zemalja Azije u kojoj se tradicionalno poštuje kultura jela sa štapićima. Ako planirate poslovni put u tu zemlju savetuje se da se upoznate sa upotrebom istih. Ako imate problema, uvek možete zamoliti svoje domaćine da vam daju savete kako da koristite ovaj pribor za jelo.

1. Poslovni obroci u Kini obično se sprovode u vidu kineskih banketa koji stanovnici ove zemlje shvataju veoma ozbiljno i ne treba mu se pristupiti olako.

2. Komplimenti tokom obroka se očekuju od Vas. Slobodno i velikodušno hvalite hranu kao i mudrost i ukus Vašeg domaćina.

3. Ostavite teže teme i razgovor o poslu za kasnije. Najbolje je da pustite da Vaš domaćin načne te teme.

4. Nemojte izlišno mahati štapićima za jelo, primicati posude sebi da biste se poslužili ili nabadati hranu štapićima. Štapiće trebate koristiti kao produžetak šake, da uhvatite zalogaj i prinesete ga ustima.

5. Za razliku od Japanskih štapića, Kineski ne dolaze u omotu od papira. Neki domaćini postavljaju keramičke držače da gosti na njih polože štapiće, a ako ih nema naslonite štapiće na svoju posudu tako da vrhovi kojima se uzima hrana idu na gore. Uopšteno pravilo je da vrhovi štapića kojima se uzima hrana nikada ne dodiruju sto.

6. Štapiće, a nikada prste, trebate koristiti za svu hranu koju vam posluže, ma koliko bila nezgodna. Možete upotrebiti štapiće i da “isečete” zalogaje od većih delova.

7. Ukoliko ne možete nikako ovladati štapićima, u većini mesta u Kini prihvatljivo je zatražiti umesto njih Zapadni pribor za jelo.

8. Ako se preliv služi zajedno sa pirinčem, činiju sa pirinčem prinesite ustima, podignite štapićima deo hrane od glavnog jela (mesa, povrća itd), nadnesite ga iznad pirinča i sve zajedno pogurajte u usta.

9. Ako jedete supu ili čorbu, nije prihvatljivo srkati, ali čaj se sme tiho srkati da bi se tečnost ohladila u ustima.

10. Kineski banketi sastoje se od velike količine zasebno služenih jela koji se služe od gosta do gosta. Ova obično dolaze sa posebnim parom štapića isključivo za posluživanje, te ih nemojte zadržati kod sebe pošto se poslužite.

11. Uvek ostavite svom domaćinu da Vas uputi gde da sednete. U Kini se poštuje veoma određen raspored sedenja gde najvažnija osoba – obično domaćin – sedi za sredinom stola a druga po važnosti osoba pored njega ili nje. To obično znači da će domaćin sesti na sredinu jedne strane stola, a najvažniji gost naspram njih, na sredini druge strane.

12. Što se tiče pića, nemojte nikada dopunjavati sopstvenu čašu. Umesto toga dopunite čašu Vašeg suseda, a oni će za uzvrat dopuniti Vašu.

13. U restoranima u Kini pre početka obroka obično se izgovori “jouji”, što znači “za prijateljstvo”, a posle obroka uredno je zahvaliti se domaćinu. Kao i kod nas, pristojno je sačekati da domaćin započne s jelom pre nego što Vi to učinite.

14. U manje formalnim restoranima ponekad će Vas smestiti za isti sto sa nepoznatim ljudima. U tom slučaju nemojte ih prisiljavati da razgovaraju sa Vama i ponašajte se kao da sedite za privatnim stolom.

15. Ako ste u gostima u nečijem domu, uvek izujte cipele pri ulasku i sačekajte da Vam pokažu gde da sednete. Pustite starije članove grupe da uđu u prostoriju pre Vas.

16. Što se tiče plaćanja, obično osoba koja je organizovala obrok plaća isti.

17. Napojnice. U Kini je protiv zakona ostavljati napojnice! Nemojte to raditi, nemojte se raspitivati o tome, to se prosto ne radi, niti se ostavlja kusur.


Japan

Ako poslujete u ovoj zemlji, postoji mogućnost da Vas domaćin pozove da učestvujete u čajnoj ceremoniji. Čajna ceremonija u Japanu je izuzetno važna i cenjena tradicija sa strogim protokolom. Ako nameravate poslovni put u ovu zemlju, obavezno se dobro upoznajte sa procedurom čajne ceremonije u mnogo više detalja i sa više vežbe sa stručnim nadzorom nego što ćemo vam mi ovde objasniti na najkraći način.

Proces čajne ceremonije u najopštijim crtama:

1. Izujte cipele pri ulasku, postaviće Vas da sednete na tatami pod ili zabuton (sličan jastučetu). Kada izujete obuću, nemojte stati na genkan deo već zakoračite direktno na tatami.

2. Pozdravite domaćine lakim naklonom, sedite na mesto koje Vam ukažu, lako se naklonite i onda sedite mirno i u tišini. Nemojte se rukovati.

3. O-kaši, mala poslastica na tanjiriću biće poslužena. Držite tanjirić u ravni sa grudima i ne dozvolite da mrve padnu bilo gde osim na tanjirić. Pojedite torticu u par zalogaja i vratite tanjirić na tačno mesto odakle ste ga uzeli.

4. Posle O-kašija služi se čaj. Pre nego što podignete svoju šolju, naklonite se domaćinima. Šolju podignite desnom rukom, prinesite grudima i držite je tu jedan trenutak sa obe ruke. Okrenite šolju dve četvrtine u pravcu kazaljke na satu i popijte sav čaj u par gutljaja. Pošto popijete čaj okrenite šolju dve četvrtine u suprotnom pravcu, a potom spustite posudu ispred sebe, na samu ivicu tatamija. Pošto ste to učinili, naklonite se formalno hostesi koja Vas je uslužila.

5. Sav pribor za čaj i jelo tokom čajne ceremonije mora se koristiti polako i sa velikom pažnjom.

6. Čajna ceremonija je obično tih proces, ali ako je prisutno dosta osoba i treba vremena da se sve usluže, onda je tih, učtiv razgovor prihvatljiv.

7. Kada su svi ispili čaj, poklone se hostesi u znak zahvalnosti i izlaze.


A evo i opštijih pravila ponašanja prilikom obroka u Japanu:

1. U kućnom okruženju ispijanje čaja je mnogo opuštenije.

2. Pre obroka mogu Vas poslužiti o-šiborijem, malim peškirom, koji upotrebite da obrišete samo ruke pre nego što ćete dodirnuti hranu.

3. Za vreme formalnih obroka ili ceremonija očekuje se da gosti od početka sede u seiza položaju, na kolenima, sa petama skupljenim ispod zadnjeg dela, pravih leđa i zabačenih ramena koji je neudoban. Ako, i samo ako, Vam hostesa kaže da se udobnije smestite, onda možete sesti prekrštenih nogu ako ste muškarac ili sa nogama sa strane ako ste žena. Nikada nemojte ispružiti noge ispred sebe.

4. Kao i kod nas, učtivo je ne počinjati sa jelom ili pićem dok Vaš domaćin to ne učini.

5. U Japanu se očekuje da pre početka jela kažete “itadakimasu” što je njihov ekvivalent našeg “prijatno” a pošto završite sa jelom kažite “gočisosama dešita” što znači “hvala za ukusan obrok”.

6. Upotreba štapića za jelo nešto je drugačija u Japanu nego u Kini, ali važi isto pravilo da krajevi štapića koji se koriste za jelo ne dodiruju sto.

7. Slično kao i u Kini, ne mašite štapićima, ne držite ih iznad posuda za posluženje dok odlučujete šta da uzmete i ne primačinjite posude sebi. Kada odlučite šta želite, onda to uzmite štapićima i premestite na svoj tanjir. Neka jela snažnijeg ukusa imaće sopstvene štapiće za posluživanje koje ostavljate gde su bili pošto se poslužite.

8. U Japanu štapići se često donose na sto u papirnom omotaču. U tom slučaju pravila su da se omotač skine a štapići postave na desnu stranu tanjira. Zatim presavijte omotač u trakicu i napravite od njega čvorić koji ćete ostaviti na desnoj gornjoj strani tanjira i koristiti da na njega položite štapiće kada ih ne koristite. (Za razliku od Kine gde štapiće naslanjate na ivicu posude)

9. Ako su štapići spojeni vrhom, razlomite ih nad krilom i par puta protrljajte gornje delove pri prelomu da se rešite oštrijih ivica kod preloma, takođe nad krilom.

10. U formalnijim prilikama u Japanu takođe postoji procedura za podizanje i korišćenje štapića koja se ne prenosi sjajno u tekstualnoj formi, te ako ćete učestvovati u nekom formalnom događaju u Japanu, zamolite nekoga da Vas uputi u pravilan položaj ruke i laktova, kao i u poteze koje morate napraviti.

11. Štapiće koristite za svu hranu koju Vam posluže ma koliko bila nezgodna. Jedini izuzetak su neke vrste sušija koje se moraju umočiti u soja sos, što se radi prstima. Posmatrajte svog domaćina za primer kako to da učinite.

12. Štapići za jelo uvek moraju biti položeni paralelno jedan s drugim.

13. Kada jedete supu ili čorbu štapićima, to činite tako što prvo pojedete sve sastojke supe a onda tečnost ispijete direktno iz činije.

14. Pirinač u Japanu služi se u malim, individualnim činijama sa namerom da se sav pojede odjednom.

15. Slično kao i u Kini, pirinač u Japanu jede se uz druga jela tako što uzmete štapićima komad jela, nadnesete ga nad činijicu pirinča koju držite blizu ustiju, ubacite ga u usta i onda odmah pogurate i nešto pirinča u isti zalogaj.

16. Očekuje se da pojedete i poslednju trunku pirinča iz Vaše činijice i nikada ne mešajte u činiji pirinač sa sosevima ili drugim hranama.

17. Napojnice u Japanu se obično NE ostavljaju, ali nisu toliko strogi po tom pitanju kao u Kini. Ako ostavljate napojnicu, prihvatljivo je 10% od cene obroka.


Indija

U Indiji Islam i Hindu religije su veoma rasporostranjene i važno je znati da se u njima ne konzumijaju određene vrste mesa. Pripadnici Islamske veroispovesti ne jedu svinjetinu, dok pripadnici Hindu religije ne jedu govedinu. Evo nekih osnovnih pravila ponašanja za stolom u Indiji.

1. Kada delite obrok sa pripadnikom Hindu religije nikada direktno ne dodirujte hranu koja se služi i drugim gostima. Ovo je osobito slučaj među osobama suprotnog pola.

2. Kada delite obrok sa pripadnicima strogog Islama, osobe ženskog pola ne smeju dodirivati direktno hranu ili piće koje se služi muškarcima.

3. Kao i u Kini, ne smete nikada dopuniti sopstvenu čašu. To važi za sve, tako da pazite da dopunite čaše svojih suseda kada se isprazne, a oni će dopuniti Vaše. Čaše se trebaju dopuniti kada su manje od polu pune. Ako je Vaša čaša prazna a čaša Vašeg suseda je preko pola puna, možete im ipak sipati nešto pića da im skrenete pažnju da dopune Vašu čašu.

4. Ako ste u ulozi počasnog gosta – što ćete znati po rasporedu sedenja – očekuje se od Vas da nazdravite, obično brzo pošto je domaćin to učinio ili na kraju obroka. Uobičajna, prikladna zdravica je u zdravlje domaćina i njihove porodice kao i svih prisutnih ili, u slučaju poslovnog obroka, u želji da posao uspe i procveta.

5. Nikada ne koristite levu ruku da njome jedete. Pomagalo kojim uzimate hranu – viljušku ili kašiku, držite u desnoj ruci. Levu ruku držite pored sebe, ne stavljajte je na sto i ne koristite je da dodate hranu.

6. Uvek operite ruke pre nego što sednete za obrok i još jednom po završetku obroka.

7. Određena Indijska jela, kao na primer bilo šta što se služi u listu banane, jedu se rukama. Čak i kad je reč o pirinču, uzmite nešto pirinča i prstima ga uobličite u lopticu (ali ne dlanovima), umočite je u sos, spojite sa komadićem povrća ili mesa i onda to celo ubacite u usta.

8. U restoranima u Indiji postoji mogućnost da žene i muškarce postave za odvojene stolove.

9. Ako ne možete da jedete bez neke vrste pomagala, u redu je da ih zatražite.

10. Bračni partneri se obično ne pozivaju na poslovne ručkove u restoranima. Nikada nemojte pitati mogu li Vaš suprug ili supruga sa Vama, jer time stavljate domaćina u neugodan položaj. Sa druge strane, supružnici mogu biti pozvani u kućne posete.

11. Za stolom se obično čeka da najstariji muškarac počne sa jelom, a za njime svi ostali.

12. Po završetku obroka smatra se nepotrebnim i čak neukusnim da se zahvali domaćinu na istom. Umesto da to učinite, možete prosto uraditi namaste kada završite sa jelom. To je gest gde spojite dlanove ruku sa prstima na gore i lako se naklonite.

13. Za vreme poslovnih obroka, paradoksalno, obično se ne govori o poslu. Pratite Vašeg domaćina i govorite o poslu samo ako oni načnu tu temu.

14. U Indiji smatra se za veliku čast kada Vas neko pozove u svoj dom. Kada uđete izujte cipele, sačekajte da Vas smeste i ostanite tamo gde Vas postave.

15. Napojnice. Za razliku od Kine i Japana, u Indiji obožavaju napojnice! Napojnice su prikladne gde god pomislite da bi mogle biti, a uobičajna visina iznosi 10% od cene obroka.


Turska

1. U Turskoj se često uživa u čaju koji se služi u malim, izvijenim čašama koje se ne drže za dršku već za telo. Nikada ne dodajte mleko u čajeve, ali možete dodati vode da ga razredite.

2. Kafa je takođe veoma zastupljena i cenjena. Ako Vam je posluže pijte je pažljivo. Takođe imajte na umu da je crnja i gušća nego što je mi pijemo i da se svaka šolja kafe zasebno sprema.

3. Kafa u Turskoj je obično prethodno zaslađena i u nju se ne dodaje mleko.

4. Kafa i čaj će Vam biti nuđeni svuda i u svakoj prilici kao gest gostoprimnosti, te ih nikada ne odbijajte, to se smatra nezahvalnim.

5. Kao i u mnogim drugim Azijskim zemljama, u Turskoj nikada ne sipajte sami sebi piće – to će učiniti drugi oko Vas. Takođe budno pazite na čaše Vaših suseda i dopunite ih ako vidite da su manje od polu pune.

6. Ako ste u ulozi počasnog gosta – što ćete znati po rasporedu sedenja – očekuje se od Vas da nazdravite, obično brzo pošto je domaćin to učinio ili na kraju obroka. Uobičajna, prikladna zdravica je u zdravlje domaćina i njihove porodice kao i svih prisutnih ili, u slučaju poslovnog obroka, u želji da posao uspe i procveta.

7. U Turskoj pribor za jelo je zapadnog stila – kašike, viljuške i noževi. Nož se obično drži u desnoj ruci a viljuška u levoj. Ma kako da počnete, nemojte premeštati nož i viljušku iz ruke u ruku.

8. Pušenje je rasprostranjeno u Turskoj, obično ljudi puše za vreme obroka, između jela.

9. Pustite da Vas domaćin uputi gde da sednete. Ako Vas postave pored domaćina ili na položaju najudaljenijem od vrata, to znači da Vas smatraju za počasnog gosta i od Vas se očekuje zdravica.

10. U Turskoj se obično ne počinje sa jelom dok najstariji muškarac za stolom to ne učini. Ako niste sigurni, u redu je da pitate domaćina kada možete da počnete.

11. U restoranima obično se ne naručuju sva jela odjednom, već jedno po jedno kad ga želite.

12. U manje formalnim restoranima mogu Vas smestiti sa nepoznatim ljudima. U tom slučaju ne silite razgovor sa njima i ponašajte se kao da ste za zasebnim stolom.

13. U restoranima smatra se izuzetno nepristojnim pozivati konobare. Umesto glasom, učinite to tako što ih pogledate u oči i onda će doći da Vas usluže.

14. Poslovni obroci su obično ručkovi i obično se na njima ne govori o poslu. Naprotiv, smatraju se za dobru priliku da se izgradi bolji i ličniji odnos između poslovnih saradnika. Ipak, pratite ponašanje Vašeg domaćina i ako oni započnu razgovor o poslovnim stvarima u redu je da ih pratite.

15. Pića se obično služe posle jela jer je rasprostranjeno verovanje da nije zdravo piti i jesti u isto vreme.

16. Kada ste pozvani u nečiji dom na formalan obrok, obično će Vam reći da sednete gde želite, ali Vi ipak sačekajte i domaćini će Vas smestiti. To obično bude pošto je najstariji muškarac ili sam domaćin smešten na svoje mesto, posle čega je vrlo moguće da budete smešteni do njih.

17. Smatra se za veliku čast da Vas u Turskoj neko pozove u dom. Pri ulasku uvek krenite da izuvate cipele i pustite da Vas domaćin spreči ako to nije potrebno. Ako idete iz sobe u sobu, uvek propustite starije od sebe da prvi uđu u prostoriju.

18. Pre početka jela obično se kaže “afijet olsun”, a posle jela “elinize saglik”.


Egipat

Zlatna pravila za Egipat su: 1. Bez svinjetine; 2. Ne jedite levom rukom; 3. Bez alkohola

1. Islam je rasprostranjena religija u Egiptu, te nemojte pred svojim saradnicima, gostima ili domaćinom jesti ili ih pozivati da jedu pre Ramadana.

2. Uvek prihvatite ponuđenu šolju čaja ili kafe.

3. Nikada ne sipajte sami sebi piće, pazite na čaše svojih suseda i dopunite ih ako su manje od polu pune.

4. Pre jela gosti obično kažu “sahtain” ili “bismilah”, a posle jela “daimah”.

5. Nemojte odmah puniti tanjir jelom već uzimajte malo po malo, po želji.

6. U Egiptu koristi se ili pribor za jelo zapadnog stila ili se jede rukama. U bilo kom slučaju nemojte nikada jesti levom rukom.

7. Veliki deo jela iz Egipatske kuhinje jede se rukama, koristeći hleb kao pomagalo. Poštujte sledeća pravila: Uvek operite ruke pre nego što sednete da jedete (mnogi restorani imaju prostorije samo za tu svrhu) i još jednom posle obroka, koristite desnu ruku da uzimate i jedete hranu, levu ruku držite pored sebe, ne stavljajte je na sto i ne dodajte njome hranu. Svinjetina se obično ne služi, te je nemojte tražiti. Može se desiti da zatraže da muškarci i žene odvojeno obeduju. Alkohol se obično ne služi. Ako ne možete jesti nešto bez pribora, potpuno je u redu da ga zatražite.

8. Nargile mogu biti ponuđene posle obroka. Može se desiti da je mešavina napravljena sa marihuanom što je protiv zakona.

9. U Egiptu, kada prvi put pokušate da odete obavezno će Vam reći da je još rano, te ostanite još malo (zbog čega je preporučljivo da kažete da želite da odete malo ranije nego što to zaista planirate). Ako Vam tom prilikom domaćini posluže neko hladno piće ili ledenu vodu, to znači da ubrzo posle toga treba da zaista odete.

10. Bračni partneri se obično ne pozivaju na poslovne sastanke, te nemojte pitati da li Vaš suprug ili supruga mogu da pođu jer to stavlja domaćine u nezgodan položaj. Međutim, ako Vas pozivaju u svoj dom, onda će možda pozvati i Vašeg bračnog partnera i to će biti sročeno na ovaj ili sličan način: “Moja supruga/suprug pozivaju Vašeg supruga/suprugu da dođe”.

11. U tradicionalnijim domovima u Egiptu budite spremni da sedite na podu, za niskim stočićem. Može se desiti da muškarci i žene ne samo sede za odvojenim stolovima već i obeduju u različita vremena.

12. Ako pojedete svu hranu koju ste uzeli, uvek će Vam ponuditi još. Ako ne želite više hrane, ostavite malo na tanjiru. U gotovo ritualnom obliku, desiće se sledeći proces: prvo odbijete, onda domaćin insistira da uzmete još, onda ponovo odbijete a domaćin ponovo insistira i onda konačno pristanete i uzmete još malo. Ovaj običaj se zove “uzuma” gde se moli, odbija, ponovo moli i na kraju pristaje. Ako zaista ne želite više, uzmite samo još malo i ostavite to nepojedeno na tanjiru. Domaćin će onda pitati da li vam odgovara i želite li još. Smatra se znakom imućnosti da ostavite hranu na tanjiru nepojedenu.

13. Nikada ne sipajte sebi piće, dopunjujte čaše Vaših suseda a oni će Vaše.

14. Ne počinjte sa jelom ili pićem dok najstariji muškarac za stolom to ne učini.

15. Na kraju obroka smatra se uljudnim zahvaliti se domaćinu ili domaćici za ukusno jelo.

16. Što se tiče plaćanja u restoranima obično pozivalac plaća obrok, ali očekuje se da gost pokuša da plati.

17. Napojnice se ostavljaju i obično nisu uključene u cenu obroka. Prihvaćen iznos je 10% od cene obroka.


Kenija

U Keniji Islam je jedna od rasprostranjenijih religija, te izbegavajte alkohol i svinjetinu.

1. Vremena obroka se obično strogo poštuju. Za doručak: 6-9 ujutro, za ručak: 12-14 popodne, večera: 20-22 uveče.

2. Muškarci, žene i deca uvek jedu odvojeno. Muškarcima se prvo nudi najbolja hrana, zatim ženama i onda deci.

3. Uvek izujte cipele kad ulazite u nečiji dom.

4. Kada sedate za obrok, prsti na nogama ne treba da pokazuju u pravcu hrane ili drugih gostiju.

5. Uvek prihvatite šolju čaja ili kafe, čak i ako je samo prinesete ustima.

6. Nemojte jesti i piti u isto vreme. Prvo jedite, onda pijte.

7. Ne počinjite sa jelom ili pićem dok najstariji muškarac za stolom to ne učini.

8. Perite ruke pre i posle obroka.

9. Jedite desnom rukom i držite kašiku ili viljušku u istoj.

10. Ne napuštajte prostoriju u kojoj se jelo osim ako Vas ne pozovu.

11. Mali podrig smatra se izrazom zadovoljstva.

12. O poslu se često govori za jelom, ali tek pošto se saradnici dobro upoznaju. Posmatrajte domaćina i prihvatajte njihove teme.

13. Kada prelazite iz sobe u sobu uvek prvo propustite starije.

14. Obično osoba koja je pozvala na obrok plaća za isti u restoranima.

15. Napojnice se ostavljaju i iznose 10% od cene obroka. Dolarska valuta se veoma ceni.


Južna Afrika

U Južnoj Africi obično se služi mešavina zapadne, lokalne i Azijske kuhinje. Gotovo sve grupe stanovnika obožavaju roštilj. Islam je i ovde rasprostranjen te mnogi ljudi ne jedu svinjetinu i ne piju alkohol.

1. Ako spremate obrok za pripadnike Islamske religije, nemojte koristiti alkohol ili svinjetinu u bilo kom obliku. Čak i ako ih spremite odvojeno i obeležite, učiniće da se osećaju nelagodno. Ispoštujte goste i prosto spremite nešto drugo.

2. Ako ste u poziciji gosta, verovatno ćete imati počasni položaj i bićete prvi usluženi najboljom hranom. Imajte na umu da ako se poslužite, drugi članovi domaćinstva možda neće moći to isto da jedu.

3. Obično je veoma važno izuti cipele pri ulasku u nečiji dom, ali ne uvek. Vidite da li postoji red izute obuće na ulazu da biste znali sigurno.

4. Kada posetite nečiji dom u Južnoj Africi, obično će Vas ponuditi čajem, na engleski način – sa mlekom. Takođe se poštuje i inače engleski običaj popodnevnog čaja.

5. Uvek prihvatite ponuđenu šolju čaja ili kafe, makar i da bi je samo prineli ustima.

6. Ako ste u ulozi počasnog gosta ne morate držati zdravice, ali ako učinite neki mali kompliment svojim domaćinima to se obično jako ceni (mada će ga odbaciti kao nepotreban). Ovo možete učiniti posle obroka, kada svi odlaze. Prigodno je obično poželeti zdravlje domaćinima i svima prisutnima.

7. Možda ne pravilo bontona, ali izuzetno je važno u ovim oblastima izbegavati vodu sa česme i mlečne proizvode. Čak i zube perite flaširanom vodom.

8. U urbanim delovima Južne Afrike odavno su prihvaćena zapadna pravila ponašanja, ipak neka od tradicionalnijih pravila specifičnih za ovu zemlju su:

- Uvek perite ruke pre i posle obroka.
- Jedite samo desnom rukom i samo sa svog tanjira
- Ne koristite levu ruku osim ako jedete nešto za šta su potrebne obe ruke (pratite ponašanje domaćina)
- Ako koristite escajg, držite nož u desnoj a viljušku/kašiku u levoj ruci. Ako ne koristite nož, držite viljušku/kašiku u desnoj ruci.
- Ako se služite iz zajedničke posude, služite se isključivo iz dela posude koji Vam je najbliži.
- Nikada ne pušite u istoj prostoriji gde se jede, i sačekajte sa pušenjem dok se obrok ne završi.

9. Bračni partneri se obično ne pozivaju na poslovne sastanke, te nemojte pitati da li Vaš suprug ili supruga mogu da pođu jer to stavlja domaćine u nezgodan položaj. Međutim, ako Vas pozivaju u svoj dom, onda će možda pozvati i Vašeg bračnog partnera i to će biti sročeno na ovaj ili sličan način: “Moja supruga/suprug pozivaju Vašeg supruga/suprugu da dođe”.

10. Ne počinjite sa jelom ili pićem dok najstariji muškarac za stolom to ne učini.

11. U manje formalnim restoranima mogu Vas smestiti sa nepoznatim ljudima. U tom slučaju ne silite razgovor sa njima i ponašajte se kao da ste za zasebnim stolom.

12. Obično osoba koja je pozvala na obrok plaća za isti u restoranima.

13. Ako ste pozvani u nečiji dom, sve hvale i zahvale koje uputite domaćinima biće odbačene kao nepotrebne. Ipak, veoma je važno da kao gost uputite skromne izraze zahvalnosti kao i da skromno prihvatite sve Vama ponuđene pohvale.

14. Napojnice u urbanim oblastima funkcionišu isto kao na Zapadu, ali u malo udaljenijim sve se radi na principu znakova pažnje. Uopšteno običaj je da svakome ko Vam pomogne date neki mali znak pažnje ili naklonosti. Čak i ako ga isprva odbiju, treba da insistirate i onda će ga primalac skromno prihvatiti i ceniti. Napojnice u restoranima obično iznose 10%.

15. Ako ste pozvani u nečiji dom, skromnost se uvek ceni i treba na svaki način da ponudite pomoć oko pripreme ili postavljanja stola.

16. Vodite računa da ne hvalite preterano bilo šta u nečijem domu jer stanovnici Južne Afrike onda mogu osetiti obavezu da vam to daju na poklon što za njih može predstavljati veliku žrtvu.


Rusija

Da li zbog hladne klime ili nama sličnog mentaliteta – Rusi obožavaju piće! U Rusiji što više pijete to će Vam više nuditi i smatra se neučtivim odbiti. Ako ne želite da konzumirate mnogo alkohola, treba Vam dobar izgovor kao na primer opravdanje od lekara. Uzimajte po malo hleba posle svakog pića. (zahvalite nam kasnije)

1. Sa jelom se ne počinje dok svi gosti nisu usluženi. Tada domaćin da znak da obrok može da počne, obično tako što kaže “Prijat na vah apetitat”.

2. Nož se drži u desnoj a viljuška ili kašika u levoj.

3. Kada završite sa jelom postavite nož i viljušku/kašiku poprečno preko tanjira, okrenute na levu stranu. Time stavljate do znanja da ste gotovi s jelom.

4. Ako niste sigurni šta od pribora za jelo da koristite, počnite spolja i prelazite na sledeći deo sa svakim posluženim jelom.

5. Kašičice i viljuškice postavljene popreko iznad tanjira obično su za dezert.

6. Za vreme obroka obe ruke treba da su na vidiku, naslonjene zglobovima (ali NE laktovima) na sto.

7. Uopšteno gledano, poslovni ručkovi sa saradnicima koje dobro poznajete obično su vreme da se sklapaju dogovori, a ne diskutuju odluke.

8. Obično osoba koja je pozvala na obrok isti i plaća, mada se od gosta očekuje da pokuša da plati.

9. Napojnice su u Rusiji bile protiv zakona, ali danas su obično uračunate u cenu obroka. (proverite prilikom plaćana računa)

FAQ

Da li je neophodno pratiti bonton za stolom?

Iako jeste veoma poželjno upražnjavati bonton za stolom, nije neophodno po svaku cenu. Lepo ponašanje za stolom je deo vaspitanja, te ostavlja utisak o Vama ukoliko ste u grupi ljudi za vreme jela i poštovanje prema domaćinu.

Da li je nepristojno podrignuti?

U zavisnosti od mesta gde se nalazite, podrigivanje se uglavnom smatra veoma nepristojnim, iako je fiziološka potreba nakon unosa hrane ili pića. Ukoliko ste u Egiptu, na primer, podrigivanje je kompliment šefu kuhinje da je hrana bila dobra.

Da li je potreban različit escajg za konkretne obroke?

Različit escajg nije nužno potreban, ali jeste koristan u većem broju slučajeva. Recimo, teško je jesti supu kašikom za čaj, a ne supenom kašikom. Isto kao što je i teško seći parče bifteka nožem za puter. Moguće je, ali nije praktično, pa bi koristilo da se za stolom nađe odgovarajuć set escajga.

Koja je razlika u serviranju crnog i belog vina?

Razlika u serviranju počinje od čaša. Čaše za belo vino su uže i malo više od čaša za crno vino, odnosno čaše za crno vino su podosta šire i malo niže. Takođe se i sipaju različite količine obzirom na to da su crna vina najčešće “jača” od belih, te se crno vino sipa količinski manje nego belo vino.

Da li se lepo ponašanje za stolom razlikuje po državama?

Kao što se razlikuju kulture od zapada do istoka, tako se razlikuje i ponašanje za trpezarijskim stolom. U nekim državama je nešto potpuno uobičajno i normalno, dok je na drugom mestu to nepristojno ili možda čak uvredljivo.