ĆEVABDŽINICE TALIMAT

Ćevabdžinice Beograd

Adresa: Cara Nikolaja II 56, Vračar
Beograd Telefon: 011/344-1152, 062/772-714
Sajt: www.talimatvracar.rs

4/ 5stars

Talimat roštilj ima tradiciju dugu 100 godina. Davne 1912 godine, Trajko Mihajlović zvani Talimat otvorio je kafanu Kosovo u Vranjskoj Banji.
Početkom Prvog svetkog rata, pored kafane, otvorio je mesaru i narodnu kuhinju. Trajko je širom Srbije bio poznat i po tome što je oženjen Natalijom, suprugom koju je doveo iz Mađarske, inače vrsnim stručnjakom za meso i mesne prerađevine.

Oni su zajedno došli do porodičnog recepta za roštilj meso, koji su kasnije preneli na svog sina. Posle Drugog svetskog rata, u Vranju, tradiciju nastavlja Trajkov sin Sava Mihajlović zvani Talimat. Legenda kaže da je Savi, nasledniku porodičnog posla, majka recept prenela na mađarskom, koji je on jedini govorio od sve dece, pokušavajući da na taj način zaštiti zlata vrednu formulu dobrog ukusa.

Sava Talimat bio je poznat Vranskoj čaršiji po tome što je svakog dana jeo 100 ćevapa, spremljenih po sopstvenom receptu. Nemenjajući jedinstveni recept spremanja roštilja, Savin sin, Slobodan Mihajlović poznatiji kao Boban Talimat, krajem 70ih godina prošlog veka preuzima posao od oca u Vranju. Iako nije najstariji sin, porodični posao prenosi se na njega kao najtalentovanijeg roštiljdžiju od sve dece. Sve do 2004. godine, tradicija se prenosila sa oca na sina. Iako Boban Talimat nema sina već 3 ćerke, čuveni roštilj nije pao u zaborav.
Iste godine Boban Talimat predao je jedinstven recept svojim zetovima koji spremaju roštilj po istom receptu i na istom mestu kao njihov tast

Facebook

Instagram