Zatvori
  • 011info Belgrade guide English version
  • 011info Beogradski vodič
HRAM SVETOG VELIKOMUČENIKA GEORGIJA

HRAM SVETOG VELIKOMUČENIKA GEORGIJA

Crkve Beograd

Korisne informacije


Bezanija je, verovatno, naseljena za vreme Turaka, jer se za izvesnog cortanovackog popa Stefana spominje da je rodjen u Bezaniji oko 1645. godine.

Posle karlovackog mira (1699) selo je ostalo iza Markelinove linije, u Turskoj, i pripalo Beogradskoj mitropoliji, a tek posle pozarevackog mira (1718) vraceno je pod upravu karlovackog mitropolita.

U periodu 1728-1745. selo je pripadalo spahiluku grofa Senbora, sve do vojne granice 1745. Na jednoj mapi Srema iz 1730. godine oznaceno je selo Bezanija - Verschania. Hram je gradjen u baroknom stilu, a nekadasnji ikonostas je 1938. godine zamenjen novim i rad je ruskog emigranta Andreja Bicenka.

Zvonik se nalazi na zapadnoj strani, a krst na vrhu delo je limara Filipa Valtera, Nemca, koji je ovde ziveo. Prica kaze da je Filip, zavrsivsi posao i nazdravivsi sa krova zvonika, bacio casu na zemlju, koja se, cudom, nije razbila.

U pocetku je crkva imala tri zvona, ali su ona upotrebljena u ratne od strane Austrougara tokom prvog svetskog rata. Posle rata je Crkvena opstina nabavila dva nova zvona, dok je veliko zvono kupljeno prilozima parohijana.

Foto