Da li znate burnu istoriju zgrade u Uzun Mirkovoj 1?

Sagrađena je 1846. godine po nalogu kneza Aleksandra Karađorđevića. U njoj je prvobitno bio smešten hotel sa gostionicom. Ime će nekoliko puta menjati: "Novi konak", "Novo zdanje" i najpoznatije "Srpska kruna".

Posle ubistva kneza Mihaila, Karađorđeviću je zbog sumnje da je bio jedan od učesnika zavere oduzeta sva imovina u Srbiji, a u bivši hotel useljen Opštinski sud.

Nakon sudija i ćata, u zgradu dolaze činovnici Beogradske opštine, koji će u njoj ostati do 1861. godine. Između dva svetska raya zgrada je dozidana, pošto je postala tesna za potrebe administracije.

U poratnom periodu zgradu će koristiti Zavod za patente, da bi od 1992. godine bila ustupljena Jugoslovenskoj kinoteci. Na useljenje će Kinoteka čekati gotovo tri decenije zbog finansijskih i drugih problema.

I to nije sve. Kao kafana i zgrada opštinske uprave, bila je svedok važnih istorijskih događaja. U njoj je održana Svetoandrejska skupština, osnovano Društvo Crvenog krsta Srbije, dodeljen orden Legije časti gradu Beogradu i održano suđenje generalu Leru i drugim nemačkim oficirima.

A kakvu zapaljivu tajnu danas čuva, saznajte u tekstu: https://www.011info.com/upoznaj-beograd/zapaljiva-istorija-filma