Mesto: razne lokacije

Vreme: od 26. maja do 07. juna 2022.

Ulaznice: besplatno

 

U periodu od 26. maja do 07. juna biće održana Bina 2022 internacionalna nedelja arhitekture. Cilj manifestacije je da približi javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni, koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja i drugo.

BINA 2022 otvara se izložbom „Nagrade i konkursi 2021-2022“, koja će trajati do 07. juna 2022. Publici će bit predstavljena pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB).

Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade. Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za:

  • deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu;
  • izgradnju-proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije;
  • paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu;
  • kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica“, Mostarska petlja, Beograd;
  • metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa;
  • nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima. Bina 2022 održaće se na više lokacija u Beogradu, u Knez Mihailovoj 35, ispred zgrade SANU, u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda i u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.