Đorđe Balašević u Kombank dvorani (20h) i Željko Joksimović u Sava Centru (20h) i danas nastavljaju da oduševljavaju publiku u novoj rundi koncerata. Večeras im se pridružuje i koncert Beogradske filharmonije kao još jedno muzičko iskustvo koje ne treba propustiti. Ljubitelji filma mogu da se upoznaju sa savremenim i socijalno angažovanim filmovima na dva filmska festival koji će se održavati u Domu omladine i Art bioskopu. 

Koncert: „Unterhaltovanje 2“ u izvođenju Beogradske filharmonije

Foto: Beogradska filharmonija / Promo

Mesto: Kolarčeva zadužbina (velika dvorana), Studentski trg 5
Vreme: 06.12.2018.
Cena ulaznice: 600, 800 i 1000 dinara.

Dirigent: Gabrijel Felc
Solista: Barnabaš Klemen, violina

Program koncerta:
L. van Betoven “Leonora 3”
K. Sen-Sans “Koncert za violinu i orkestar br. 3”
L. Janaček “Sinfonijeta”

 

Festival Filma: Merlinka

 Foto: Festival Merlinka / Promo

Mesto: Dom Omladine Beograd, Makedonska 22

Vreme: 06.-09.12.2018., prvi događaj, tribina na temu “Seksualno nasilje – zakon jače(g)” počinje u 19h ispred velike hale.
Cena ulaznice: okvirno između 200-300 dinara za različite događaje.

Danas je svečano otvaranje festivala filma “Merlinka” koji ove godine slavi desetogodišnjicu postojanja. Ovaj tradicionalni festival LGBT+ filma takođe uključuje tribine, izložbe fotografija i književno veče na istu temu. Festival se održava u Domu Omladine u Makedonskoj 22, sa simboličnim cenama ulaznica za različite događaje od 200-300 dinara. Na festivalu će biti zastupljeni ne samo filmovi iz domaće režije, već i iz svih zemalja sveta, uključujući i film u režiji Ruperta Evereta “Mali Princ” u kome igraju poznata imena Holivuda poput samog Evereta, Kolina Firta i Emili Votson.

 

Festival Filma: 3. Festival Meta Filma

Foto: Kolarčeva zadužbina / Promo

Mesto: Kolarčeva zadužbina (Art Bioskop), Studentski trg 5
Vreme: 06., 07. i 08.12.2018., prva projekcija “Pretpostavka nevinosti” održava se 06.12. u 18.30h
Cena ulaznice: 250 dinara za različite projekcije, osim za svečanost zatvaranja (08.12. u 20:30h) gde će ulaz biti slobodan.

Termin “Meta film” odnosi se na filmove u kojima su glumci tj. učesnici svesni da snimaju delo fikcije i otvoreno se pozivaju na tu činjenicu, na filmove koji “ruše” ili prevazilaze četvrti zid i filmove o procesu snimanja i izrade filmova. Teme često variraju od duhovitih opaski na račun očekivanih klišea svog žanra, pa sve do egzistencijalne diskusije različitih tema. Na festivalu će se prikazivati različiti stilovi i žanrovi filma poput profesionalnih, ali i amaterskih snimaka, snimaka sa vesti, eksperimentalnih filmova i još mnogih drugih.