Mesto: Jugoslovenska kinoteka , Uzun Mirkova 1

Vreme: 06. do 16. juna 2022.

Ulaznice: ulaznice online ili na biletarnici

 

Festival nitratnog filma 2022 – Nitrat 24, biće održan u periodu od 6. do 16. juna 2022. u Uzun Mirkovoj 1 u organizaciji Jugoslovenske kinoteke.

U okviru programa publika će biti u prilici da pogleda 48 vrednih ostvarenja iz 31 arhiva Evrope, Japana, Kine i SAD, raznovrstan program, sa obiljem najrazličitijih žanrova i filmova od kojih će mnogi imati srpsku premijeru, ili su tek nedavno otkriveni i identifikovani.

Na svečanom otvaranju biće prikazan italijanski film „Poslednji dani Pompeje“ iz 1926. Godine u režiriji Karmine Galone i Amleto Palermi, koji je i autor scenarija na osnovu istoimenog romana britanskog pisca Edvarda Džordža Bulver-Litona.

Trosatni film donosi složenu priču o ljubavi aristokrate Glaukusa i prelepe Grkinje Jone, spletkama zlog sveštenika hrama Izide, mladim hrišćanima i slepoj robinji.

Direktor i selektor Festivala nitratnog filma Aleksandar Saša Erdeljanović ističe da su na programu dela istaknutih autora, kao što su Ernst Lubič, Žilijen Divivije, Kenđi Mizoguči, Erih fon Štrohajm, Roberto Roselini, Viktor Turžanski, Flic Lang, Karmine Galone, Moris Turner, Ksie Jin, Segundo de Šomon, Robert Sjodmak…

Festival nitratnog filma 2022 – Nitrat 24 ulepšaće prikazivanje digitalno restaurisanog klasika srpskog „crnog talasa“, film „Sveti pesak“ iz 1968, u režiji pesnika i filmskog stvaraoca Miroslava Antića, koji je zbog tada zabranjenih tema Informbiroa i Golog otoka, odmah završio u bunkeru.

Očekuje se dolazak gostiju iz inostranstva, koji će, uz gledanje remek dela svetske kinematografije, razmenjivati utiske i mišljenja o budućnosti filma i filmskih arhiva uopšte.