Posle 10 godina od zatvaranja za javnost, radovi na rekonstrukciji, adaptaciji i dogradnji zgrade Muzeja savremene umetnosti na Ušću privode se kraju. 

Zgrada Muzeja je delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović i zidana je od 1960. do 1965. godine, dok je za posetioce otvorena 20. oktobra iste godine povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.  

Zbog rekonstrukcije i dogradnje, Muzej je za posetioce zatvoren 2007. godine. Prva faza koja je obuhvatala rekonstrukciju suterenskih prostorija i depoa, krovne izolacije, kao i izmeštanje energetskog bloka završena je 2010. godine. U drugoj fazi, koja je započeta tek sredinom 2016. godine, izvode se preostali radovi na rekonstrukciji unutrašnjosti objekta, instalacijama i fasadi, kao i radovi na uređenju okoline Muzeja. 

Muzej savremene umetnosti jedna je od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji, sa kolekcijom u kojoj je od njenog formiranja 1958. godine do danas sakupljeno preko 8.000 dela umetnika sa prostora Srbije, Balkana i sveta. 

Povodom ponovnog otvaranja, MSU organizuje i izložbu "Sekvence", koja će obuhvatiti 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas. Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, koji izložbu ostvaruje uz pomoć kustosa izložbe mr Mišele Blanuše i dr Zoran Erića

Svečano otvaranje izložbe, kao i otvaranje renovirane zgrade Muzeja savremene umetnosti, najavljeno je za 20. oktobar 2017.  u 10h. 

Pored izložbe, posetioci će biti u prilici da besplatno učestvuju u pratećem sedmodnevnom programu. U saradnji sa Beogradskom filharmonijom, od 20. do 27. oktobra, nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc. U isto vreme, zahvaljujući Beogradskom festivalu igre, gost muzeja biće koreograf Jakopo Godani sa igračima kompanije Dresden Frankfurt Dance postavkom sa baletskim igračima iz Srbije. Za muzejsku publiku biće orgnizovan i muzički program na platou ispred muzeja uz džez kvartet Four Plus, DJ-a Bobana Petronija i DJ-a Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce. Za organizaciju ove manifestacije, Vlada Republike Srbije je iz budžeta izdvojila 30.107.000 dinara.