Mesto: Parku skulptura u muzeju Jugoslavije 
Vreme: 06. avgust 2022. od 17h
Ulaznice: besplatno

 

Muzej Jugoslavije i Solidarna kuhinja organizuju Solidarnu matine žurku u subotu 6. avgusta, od 17 časova u muzejskom Parku skulptura. Ovoga puta, umesto hrane, Solidarna kuhinja skuvala je pikantnu raspravu, ali i sjajan provod, kako bismo se podsetili zašto i koliko nam je solidarnost vredna i važna.

Solidarna kuhinja je samoorganizovani kolektiv koji deli ručak sa najugroženijim sugrađanima/sugrađankama i ukazuje na probleme u društvu koji su proizvod/rezultat nejednakih odnosa moći sistema u kojem živimo. S početkom vanrednog stanja pre više od dve godine nastaje Solidarna kuhinja u pokušaju da se odgovori na rastući problem siromaštva. Organizaciju sada čini više od 250 aktivista i aktivistkinja koji prikupljaju sredstva, nabavljaju, pripremaju i distribuiraju hranu bez diskriminacije i bez određivanja ko je dovoljno gladan i zaslužuje obrok.

Program počinje u 17 časova, razgovorom sa članovima i članicama kolektiva Solidarne kuhinje u kome će se preispitivati načini organizovanja i prakse uzajamne pomoći. Diskusija će razmatrati pitanja koja su predmet rasprave u društvu – da li ljudi u situaciji beskućništva „zaslužuju” da jedu lososa, da li su sami krivi za svoj status u društvu, da li organizacija treba da prihvati bilo čiji novac i da li treba da sarađuje sa institucijama, ali i druga pitanja za čijim odgovorima i sama Solidarna kuhinja i dalje traga. Publika je pozvana da aktivno učestvuje u ovoj debati i ponudi svoju perspektivu.

Nakon diskusije, razgovor se nastavlja uz druženje i muziku koju će puštati Heklerz DJ’s . HKLRZ setovi su kvalitetno isheklani sitnim vezom između dip hausa, esida, džekin hausa, tehna pa sve do getoteka. Ovom sjajnom muzičkom kolektivu dali smo zadatak da osmisli miks na temu solidarnosti.

Solidarna kuhinja praktikuje vrednost solidarnosti kako u svom radu, tako i u načinu finansiranja, zbog čega gradi mrežu solidarnih sugrađanki i sugrađana, a ne prihvata donacije fondova i kompanija. Kolektiv smatra da promena ne može doći sa vrha i da filantropski pristup samo dodatno produbljuje postojeće probleme, za razliku od solidarnosti, koja ruši nejednakosti u društvu.