Prijemom boraca Narodnooslobodilačkog rata u zgradi Skupštine grada počelo je dvodnevno obeležavanje 73 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. 

Bitka za oslobođenje Beograda bila je jedna od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a završna faza započeta je 14. oktobra 1944. godine. Združena operacija Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije  i Crvene armije trajala je narednih šest dana, a u borbama koje su se vodile za svaku kuću i ulicu, poginulo je 2.953 borca NOVJ, dok dok su sovjetski saveznici izgubili 940 boraca. 

U njihovu čast danas je organizovan Memorijalni marš "Korakom slobode", u kome su učestvovali orkestri Vojske Srbije i MUP-a, predstavnici SUBNOR-a, predstavnici gradske vlasti i građani, koji su imali priliku da na punktovima postavljenim na potezu od Slavije do Trga Republike vide scene iz bitke. 

Program se nastavlja i sutra, 20. oktobra, na sam Dan oslobođenja, otkrivanjem spomen-ploče Risti Marjanoviću, prvom srpskom foto-reporteru koji je delio sudbinu boraca Prvog i Drugog svetskog rata, na zgradi Doma Vojske u 9 časova. Zatim će u 10 časova uslediti polaganje venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda u Ruzveltovoj ulici, a u 11:15 časova na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali. 

Građani će od 12 časova na aerodromu u Batajnici, biti u prilici da vide vojnu paradu "Oslobođenje 2017", na kojoj će biti prikazana najnovija vojna oprema i novi "migovi". 

Program se zavšava svečanom akademijom pod nazivom "Kavkaski orah", koja će biti održana u Narodnom pozorištu od 18 časova, a koju će građani moći da prate i putem direktnog prenosa na kanalima Radio-televizije Srbije.