Budući da ova jesen nije hladna, a kako stvari stoje, ni predstojeća zima neće u potpunosti obući svoje hladno ruho, izlazak napolje uopšte ne zvuči kao loša ideja.

Svako slobodno vreme bi trebalo iskoristiti za što više boravljenja na otvorenom, a ova subota je kao stvorena za to!

Ukoliko nemate ideje gde bi ste mogli po Beogradu prošetati, a da to nisu zatvorena mesta, nudimo vam par organizovanih aktivnosti.

Foto: FB Kritična masa

Vožnja "Kritična masa – masa na čajanci"

Mesto: Trg Nikole Pašića

Vreme: 30. novembar 2019. 14:30h

Cena ulaznice: besplatno

Vid rekreacije: biciklizam

Kritična masa predstavlja organizovanu grupnu vožnju bicikala po ulicama grada, a za cilj ima podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju.

U Beogradu se održava svake poslednje subote u mesecu, a ove subote, nakon lagane i ugodne organizovane vožnje, učesnicima će biti priređena i čajanka radi osveženja i ugrejavanja. Dužina trase je 8,2 kilometra, a link rute se može naći na Facebook stranici organizacije.

Svaki biciklista je dobrodošao, ali mora poštovati pravila grupne vožnje, da nema trkanja, nervoze, već je poenta da vožnja bude bezbedna, ali isto tako i puna uživanja.

Foto: FB Kulturna baština Topčidera

Šetnja "Kulturna baština Topčidera"

Mesto: Muzej afričke umetnosti

Vreme: 30. novembar 2019. 11h

Cena ulaznice: 500 dinara

Vid rekreacije: šetnja 

"Kulturna baština Topčidera" jeste organizovana šetnja koja se održava takođe svake poslednje subote u mesecu i za cilj ima aktivno istraživanje orkuženja Muzeja afričke umetnosti.
Brojne vile, letnjikovci, umetnički ateljei, ali i institucije kulture nalaze se u ovom delu Beograda. "Kulturna baština Topčidera” kao specifičan i jedinstven primer međuinstitucionalne saradnje već dve godine predstavlja raznoliko nasleđe Topčidera. Tokom prijatne šetnje kroz ovu "gradsku oazu” možete upoznati neke od sledećih objekata: Muzej afričke umetnosti, Kuću kralja Petra, Kuću legata – Legat Petra Lubarde, Arhiv Jugoslavije, Javni akvarijum i tropikarijum Beograd, Vespa muzej Srbije.

Ove subote turu čini obilazak Muzeja afričke umetnosti, Kuće kralja Petra i Vespa muzeja Srbije. Okupljanje je u 11 časova u Muzeju afričke umetnosti, a trajanje šetnje je oko 170 minuta.

Sa učesnicima šetaju i pričaju istoričarke umetnosti Ana Knežević, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti, i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata.

Učestvovanje u šetnji podrazumeva kupovinu ulaznice po ceni od 50 dinara, u Muzeju afričke umetnosti, pre početka šetnje. Važno je naglasiti da je broj mesta odgraničen, pa su potrebne prijave sa svojim prodacima na mail: kulturnabastinatopcidera@gmail.com