Mesto: Zadužbina Ilije M. Kolarca

 

Vreme: 28.12.2019. godine u 20 h

 

Cene karata: 600, 800, 1.000 dinara

 

Kako dobre muzike, a posebno klasične, nikada nije dosta, za sam kraj 2019. godine Simfonijski orkestar i Hor Radio televizije Srbije spremili su prednovogodišnji koncert na kojem će biti izvedeno jedno od najvećih dela Johana Sebastijana Baha, maestralna partitura “Božićni oratorijum”.

U novogodišnjem raspoloženju, orkestar će predvoditi maestro Bojan Suđić, a svojim prisustvom će doživljaj upotpuniti i Sreten Krstić, prvi koncertmajstor Minhenske filharmonije. Uz njega, kao solisti, Goran Kostić, nekadašnji kontrabasista Simfonijskog orkestra u Bernu, sviraće Tomas Rug prvi violončelista Minhenske filharmonije, kao i Dušan Toroman orgulje, i Darko Karajić teorba, umetnici koji se bave muzikom baroka i kao i sviranjem na autentičnim instrumentima.

Kada je reč o vokalnom delu, u izvođenju ove kompozicije će nastupiti i uveličati ovaj koncert i internacionalni vokalni solisti, Ivana Lazar, sopran iz Hrvatske, Sonja Runje mecosopran iz Hrvatske, Leif Arun Solen, tenor iz Švedske i Sreten Manojlović, bas iz Srbije. 

Bahovo delo “Božićni oratorijum” je sastavljen iz više delova komponovanih pojedinačno povodom određenih praznika, da bi potom svi oni bili spojeni u celinu. Za naziv dela je zaslužan sam Johan Sebastijan Bah, a inspiracija su mu bili tekstovi vezani za rođenje Isusa Hrista. Iako se ovo delo, koje je napisano 1734. godine, smatra kao jedna celina, treba ga sagledati ipak kao niz od šest kantata, koje je Bah napisao za prvi, drugi i treći dan Božića, Novu godinu, za prvu nedelju posle Nove godine i za Sveta Tri Kralja i krasi ga liturgijska tematika.

Posle svega navedenog, ljubitelji klasične muzike ne treba da imaju dilemu da li da posete Kolarac u 20 časova. Uživajte!