Mesto: Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14

Vreme: 04. jun 2022. u 18 h

Ulaznice: besplatno

 

U Salonu MSUB u subotu 4. juna u 18 časova održaće se promocija i razgovor povodom knjige „ I Am Jugoslovenka!” Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism“ („Feministička politika performansa tokom i posle jugoslovenskog socijalizma“) autorke Jasmine Tumbas  a u izdanju Manchester University Press iz 2022. godine.

Obuhvatajući performans i konceptualnu umetnost, video radove, filmsku i pop muziku, lezbejski aktivizam i novinske fotografije snajperistkinja u jugoslovenskim ratovima, knjiga analizira feministički otpor u nizu performativnih akcija koje manifestuju radikalno oličenje jugoslovenskog antifašističkog, transnacionalnog i feminističkog nasleđa.
Obuhvata manje poznate ali i one dobro poznate umetnice  od 1970-ih do danas, uključujući Marinu Abramović, Katalin Ladik, Sanju Iveković, Vlastu Delimar,  Šejlu Kamerić, Tanju Ostojić i dr. uz muzičke legende kao što su Lepa Brena i Esma Redžepova.
Autorka analizu sprovodi i kroz pogled na neke od radova nastalih tokom 70tih relevantnih umetnika kao što su Zoran Popović, Raša Todosijević, Mladen Stilinović, Bogdanka Poznanović, Mirko Ilić, Goranka Matić i dr. „I am Jugoslovenka“ priča jedinstvenu priču o ženskom otporu kroz presek feminizma, socijalizma i nacionalizma u istočnoevropskoj vizuelnoj kulturi."I am Jugoslovenka"ističe i to da su kvir-feministički umetnički i politički otpor paradoksalno bili omogućeni jedinstvenom istorijom patrijarhata i emancipacije žena u socijalističkoj Jugoslaviji.
 
Promocija je na engleskom jeziku.