Stepin lug je beogradski, pomalo zaboravljeni, biser prirode. Ovaj deo netaknute prirode, malo poznat među stanovnicima Beograda, se prostire između autoputa Beograd-Niš, Bubanj potoka, Kumodraža i Malog mokrog luga.

Prva brdska atletska trka u Stepinom lugu održaće se 11. jula 2021. godine u 16 časova. Start je ispred rodne kuće Stepe Stepanovića, koja se nalazi na obroncima šume u beogradskom naselju Kumodraž, gde će nakon trke biti održano predavanje i upoznavanje sa životnim delom velikog vojskovođe iz balkanskih i Velikog rata, koji se tu rodio 1856. godine, ali i sa postavkom u kući koja se vodi kao muzej i pod upravom je Narodnog muzeja u Beogradu.

Udruženje "Gradski trkački" pripremilo je 14 kilometara dugačku stazu sa oko 500 metara kumulativnog uspona, gde će se održati poslednja trka takmičenja "Gradska liga 2020". Planinsko trčanje (eng. "Trail") je sve popularnija atletska disciplina među rekreativcima, ali i profesionalnim sportistima. Staza u Stepinom lugu konfiguracijom terena, ali i prirodnim lepotama i preprekama (potoci, oborena stabla,…) nudi dobre uslove za trening iskusnih trkača, ali i optimalne uslove za početnike u ovom sportu.

Trka Stepinim lugom je bila u planu Udruženja, koja je usled pandemije morala da sačeka povoljnije uslove za organizaciju. Ideja je bila da se ovaj nepristupačni deo Kumodraža raščisti i da se urede i obeleže pešačke staze. Svojim prirodnim lepotama ovaj lokalitet ima potencijal da postane popularna destinacija za odmor u prirodi poput Košutnjaka ili Avale, kao i da se promoviše rodna kuća Stepe Stepanovića za koju mnogi ne znaju, a nalazi se nedaleko od okretnice autobusa 33.

Udruženje "Gradski trkački" nastalo je 2016. godine i organizuje trke u Beogradu na lokacijama poput Gardoša, Avale, Košutnjaka, zemunskog keja, Velikih stepenica,... Pored trka organizovani su i brojni treninzi na otvorenom, predavanja, sportke radionice, planinarske šetnje i slični događaji koji imaju za cilj promociju sporta, rekreacije, kulture, boravka u prirodi.