Institut za transfuziju krvi Srbije apeluje na sve zdrave, punoletne, savesne i odgovorne gradjane da u narednom periodu odvoje malo svog dragocenog vremena i daju krv u Institutu, Svetog Save 39, ili u nekoj od ekipa na terenu.

U novonastaloj situaciji, posle proglašenja vanrednog stanja i obustave rada škola i fakulteta, došlo je do otkazivanja velikog broja akcija davanja krvi, ne samo u prosvetnim ustanovama, već i u brojnim kompanijama i firmama koje su promenile način rada.

S obzirom da će ova situacija potrejati duži vremenski period, Institut moli gradjane da se svakodnevno odazivaju našim pozivima.

Institut za transfuziju krvi Srbije u postojećim okolnostima ima obavezu da obezbedi najmanje 250 jedinica krvi dnevno za zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata u beogradskim zdravstvenim ustanovama i  bolnicama u gradovima centralnog regiona Srbije.

Za davaoce krvi uvedene su dodatne mere predostrožnosti koje su sastavni deo uobičajenog izbora davalaca krvi, sa izmenama koje imaju za cilj samo da pojačaju nadzor u novonastaloj situaciji sa corona virusom. 

Davanje krvi je bezbedan proces i gradjani ne treba da odustaju od dobrovoljnog davanja krvi. Potrebe za krvlju su konstantne, a samo zahvaljujući dobrobvoljnim davaocima krvi možemo da obezbedimo krv za naše najugroženije sugradjane. 

Krv je moguće dobrovoljno dati svakog radnog dana od 7 do 19 časova, subotom i praznicima od 8 do 15 časova u prostorijama Instituta za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, dok je jedinica Instituta na Urgentnom centru trenutno obustavila rad, te pri nekoj od terenskih jedinica prema sledećem rasporedu: 

Utorak, 17. mart 2020.

Valjevo, Crveni krst 10-15č

Čukarica, Dom zdravlja, Požeška ulica, autobus 12-17č

Sreda, 18. mart 2020.

Novi Beograd, Max Bet 9-13č

Petrovac, Crveni krst 9-14č

Šabac, Кulturni centar, autobus 10-16č