Mesto: Jugoslovenska kinoteka, Dvorana Kulturnog centra Beograda

Vreme: 20. do 31.05.2022.

Ulaznice: možete kupiti online ili na bileternici 

Festival Španski metar  održaće se u Beogradu od 20. do 31. maja, a na repertoaru će biti više od 20 filmova na španskom jeziku, uz odabrane filmske klasike.

Španski metar po 14. put se vraća pred beogradsku publiku u organizaciji Instituta Servantes. Festival podeljen na četiri tematska programa, prikazače najzanimljivija ostvarenja snimljena poslednjih godina na španskom jeziku, ali i upoznati publiku sa odabranim filmskim klasicima. Na repertoaru su romantične priče, komične situacije, porodični odnosi i političke turbulencije, filmovi koji će podstaći publiku da sagledava svet oko sebe na posve nov način.

U periodu od 20. do 22. maja u Jugoslovenskoj kinoteci biti prikazani odabrani klasici, a program je posvećen jednom od omiljenih španskih glumaca Fernandu Fernan-Gomesu, povodom sto godina od rođenja.

U okviru tog ciklusa, publika će moći da pogleda filmove “Ludnica”, “Čudno putovanje” i “Jezik leptira”, u kojima je Fernan-Gomes ostvario nezaboravne uloge. Uoči tih filmova, publici će svake večeri biti prikazan i desetominutni dokumentarni film “Portet F.F.G.”

Glavni festivalski program Savremeni film  otvara se 23. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda ostvarenjem “Sentimentalno” Seska Gaja, u kojem glavne uloge tumače španske zvezde Havijer Kamara i Belen Kuesta. Do 31. maja biće prikazani i igrani filmovi: “Bruklin u Sevilji”, “Dobre namere”, “Lavica” i “Pauk”, koji stižu iz Španije, ali i Meksika, Argentine i Čilea, uz specijalnu projekciju srpskog dokumentarnog filma “S ljubavlju iz Fuenlabrade”.

Program Ženski ugao. Prkosan pogled predstavlja četiri dugometražna i tri kratkometražna filma španskih autorki, koja se će biti prikazana od 25. do 29. maja u Dvorani KCB-a. Od preispitivanja (ne)sposobnosti za romantično vezivanje do uslova života u prekarijatu, ova selekcija otvara brojna pitanja i donosi zanimljive, sveže i uzbudljive poglede autorki na probleme današnjice. Publiku očekuju filmovi “Diši”, “Kosmička pesma”, “Ninjo iz Elćea”, “Prkosni bljesak”, “Šta smo uradili pogrešno?”, “#Precariatystory”, “Krah” i “Panterke”.

Novitet 14. Španskog metra je ciklus Novi iberoamerički film, osmišljen u saradnji sa Festivalom ibeoameričkog filma koji se održava u Uelvi. Četiri odabrana filma igraju na liniji koja vodi od svakodnevnog preživljavanja do borbe za slobodu, snove i druge ideale. Tako će u Dvorani KCB-a od 24. do 30. maja biti prikazana ostvarenja: “Mirijam laže”, “Stalni posao”, “Pisaro” i “Pesma bez imena”.

Za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci ulaznice po ceni od 200 dinara mogu da se kupe na njenoj blagajni, a karte za ostale programe prodaju se po ceni od 300 dinara na blagajni DKC-a.

Nakon beogradske publike, program Ženski ugao. Prkosan pogled moći će da pogleda i novosadska publika – od 4. do 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada.