Mesto: X VITAMIN, Resavska 19

Vreme: 01. jun 2022. u 20 h

Ulaznice: besplatno

 

Galerija X VITAMIN u saradnji sa galerijom Bel Art iz Novog Sada beogradskoj publici predstavlja izložbu Ane Vrtačnik pod nazivom Taktilni hibridi.

Otvaranje izložbe zakazano je za 01. jun 2022. godine u 20h na adresi Resavska 19.

Sva izložena dela, autorka je realizovala tretirajući vunu na različite načine. Prolazeći kroz proces nabavljanja, pranja, češljanja i ručne izrade prediva, umetnica uspeva da utka svoje misli u svoje delo. Odabirom vune kao materjala,  Ana Vrtačnik se osvrće na prakse umetnica 20. veka, koje upotrebom tekstila i drugih mekanih materijala referišu na rodnu neravnopravnost u umetničkom svetu.

Ana Vrtačnik rođena je 1991. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Osnovne, master i doktorske studije slikarstva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno se bavi istraživanjem primene biomimetičkih formi i prirodnih mekih materijala kroz formu slike, skulpture i instalacije. Do sada je imala brojne samostale i grupne izložbe, kolaboracije i publikacije sa različitim umetnicima, kustosima, institucijama i galerijama širom sveta ( Kina, Švajcarska, Belgija, Holandija, Austrija, Danska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Španija...). Osvojila je nekoliko nagrada iz oblasti umetnosti od kojih su najznačajnije: nagrada fondacije „Mali princ“, nagrada fondacije „Milivoj Nikolajević“, nagrada Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate u oblasti umetnosti, prva nagrada za pozorišni plakat na 58. festivalu „Sterijino Pozorje“ itd. Članica je SULUV-a od 2015. godine.