Zatvori

Cene prevoza, karata i markica za gradski prevoz u Beogradu

Od sredine maja 2023. godine na snagu je stupio novi sistem kupovine i plaćanja karata i markica za gradski prevoz u Beogradu, koji spada u nadležnost JKP Naplata prevozne usluge. Ukidanjem BusPlus sistema, sada karte za beogradski prevoz se mogu kupiti na više načina: putem aplikacije Beograd Plus, SMS poruke, ali i na prodajnim mestima GSP-a. Još jedna novina jeste da se ove karte i markice za prevoz više ne moraju da otkucaju, pošto su validatori stvar prošlosti, te da sada postoje povlašćene kategorije za koje je prevoz u Beogradu besplatan.

Kupovina papirne karte za gradski prevoz u Beogradu

Tradicionalne papirne karte za javni prevoz su i dalje prisutne i mogu se pazariti na šalterima GSP-a, ali i na kioscima širom Beograda. Kompletan spisak prodajnih mesta papirnih karata za gradski prevoz u Beogradu možete naći posetom zvaničnom sajtu JKP Naplata prevozne usluge.

Kupovina karte za prevoz preko aplikacije Beograd Plus

Za razliku od BusPlus, aplikacija Beograd Plus, pored toga što služi za praćenje kretanja vozila gradskog prevoza, ona pruža i mogućnost kupovine karte za prevoz u Beogradu. U skladu sa uređajem, besplatnu aplikaciju možete preuzeti na Google PlayStore, App Store i App Gallery. Detaljno uputstvo za plaćanje karte za prevoz preko aplikacije Beograd Plus možete pronaći klikom na zvaničan sajt JKP Naplata prevozne usluge.

Kupovina karte za prevoz putem SMS poruke

U skladu sa savremenim tehnologijama, novost novog sistema naplate prevoze u Beogradu jeste kupovina vremenske, dnevne, nedeljne i mesečne karte SMS porukom. Čim se ukuca i pošalje tekst karte na broj 9011, dobija se povratna poruka, koja se pokazuje u slučaju kontrole u prevozu kao dokaz kupovine karte. Cenu karte i tekst poruke za željenu vožnju možete pročitati u nastavku teksta.

Cena karata za gradski prevoz u Beogradu

Vremenske, dnevne, nedeljne i mesečne karte koje se kupuju putem aplikacije Beograd Plus i SMS porukom na 9011 koštaju i plaćaju se na sledeći način:


Vremenska karta – 90 MIN

Zona A – cena 50 dinara, tekst karte za SMS poruku A90

Zona B – cena 50 dinara, tekst karte za SMS poruku B90

Zona C (A+B) – cena 100 dinara, tekst karte za SMS poruku C90


Dnevna karta – 1 DAN

Zona A – cena 120 dinara, tekst karte za SMS poruku A1

Zona B – cena 120 dinara, tekst karte za SMS poruku B1

Zona C (A+B) – cena 150 dinara, tekst karte za SMS poruku C1


Nedeljna karta – 7 DANA

Zona A – cena 800 dinara, tekst karte za SMS poruku A7

Zona B – cena 800 dinara, tekst karte za SMS poruku B7

Zona C (A+B) – cena 1000 dinara, tekst karte za SMS poruku C7


Mesečna karta – 30 DANA
Zona A – cena 2200 dinara, tekst karte za SMS poruku A30

Zona B – cena 2200 dinara, tekst karte za SMS poruku B30

Zona C (A+B) – cena 3300 dinara, tekst karte za SMS poruku C30

Mesečne karte i markice za prevoz nezaposlenih, studenata i ostalih

Od sada u naplati gradskog prevoza u Beograda postoji tzv. povlašćenja kategorija i u nju spadaju: nezaposleni, studenti do 26. godine, ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 20-40% invalidnosti, civilni invalidi rata sa 20-40% telesnog oštećenja, trajno nesposobna lica za rad i privređivanje, dijalizirana lica, lica sa lakom duševnom zaostalošću, korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć i njegovi članovi domaćinstva, korisnici privremene starosne ili invalidske penzije, izbeglice i interno raseljena lica i slobodni umetnici; i svi oni kupuju mesečnu kartu, tj. markicu za javni prevoz po jedinstvenoj ceni – 1000 dinara za obe zone.

Trenutno ove povlašćene kategorije markicu mogu jedino da kupe na prodajnim mestima GSP-a, a neophodna dokumenta za izdavanje iste mogu da pronađu na klikom na zvaničan sajt JKP Naplata prevozne usluge.

Besplatan gradski prevoz u Beograd za povlašćene kategorije

Ako se pitate ko ne plaća javni prevoz u glavnom gradu, odgovor prilično kratak i jasan: za učenike osnovnih i srednjih škola do 19 godine i za lica starija od 65 godina gradski prevoz u Beogradu je besplatan. U istih mah, za sve građane, bez obzira na status, noćni prevoz (od 00 do 04 časova) je, takođe, besplatan.

Vredi napomenuti da starosni penzioneri i osobe starije od 65 godina moraju da izvade adekvatnu voznu ispravu, a to mogu učiniti u okviru opštine na kojoj imaju prebivalište. Ukoliko imaju već plaćanu godišnju kartu, odnosno markicu za BusPlus prevoz, treba da znaju da ona važi do kraja 2023. godine.

Prodajna mesta mesečnih karata i markica za gradski prevoz

Za sada se mesečne karte za gradski prevoz mogu da kupiti na 10 prodajnih mesta, a, prema najavama, u skorije vreme se očekuje otvaranje šaltera širom Beograda. Svoju markicu za javni prevoz možete da pazarite na sledećim lokacijama:

  • GSP Beograd, Skender Begova 47, Stari Grad

  • GSP Beograd, TC Trg Republike, Stari Grad

  • JKP Naplata prevozne usluge, Knez Mihajlova 6 (II sprat), Stari Grad

  • GSP Beograd, Deligradska 10, Savski Venac

  • GO Novi Beograd (Servisni centar), Bulevar Mihajla Pupina 167, Novi Beograd

  • SP Lasta, Mladenovac

  • SP Lasta, Obrenovac

  • SP Lasta, Lazarevac

  • SP Lasta, Barajevo

  • SP Lasta, Sopot