Uprkos brojnim političkim dešavanjima i istorijskim događajima koji su obeležili njegovu vladavinu, kralj Milan Obrenović ostao je zapamćen po burnim ljubavnim avanturama, zavođenju majke čuvenog Vinstona Čerčila, aferama, boemskom životu i sklonosti porocima. Ukratko, po biografiji koje se ni osnivač Playboya Hju Hefner ne bi postideo.

Milan Obrenović postao je vladar Srbije sa samo 14 godina, nakon što je knez Mihailo Obrenović ubijen u Košutnjaku. Za njegove vlasti Srbija je postala kraljevina, počelo je stvaranje političkih partija u zemlji, dogodila se Timočka buna nakon što je razoružao narod, izbegao je bar dva atentata – "Terazijska bomba" u Beogradu i "Smederevski smeštaj" u Smederevu, a umalo je i Srbiju prodao Austriji.

Kad kralj ljubi

Kaže se da je moć najveći afrodizijak. Kralju Milanu moći svakako nije nedostajalo, a ako se na to dodaju govornički dar i slatkorečivost, njegov uspeh kod žena ne bi trebalo da nas čudi.

Prema neproverenim abrovima, kralj Milan je svoje prvo ljubavno iskustvo stekao sa jednom neimenovanom iskusnom gospođom, decembra 1872. Naime, u to vreme beše običaj da sinove uglednih ljudi upoznaju sa damama koje bi ih podučile o intimnim stvarima i za to dobile naknadu. Nakon toga, namesnici i porodica su uredili i da se vidi sa izvesnom pukovnicom B. što je bilo dovoljno za početak burnog ljubavnog života mladog vladara.

Istina ili ne, sigurno je to da je kralj Milan za života bio miljenik žena i da ih je počesto menjao.

Foto: Wikipedia - Kralj Milan Obrenović iz mlađih dana

Za oko mu je prva zapala Leposava Novaković lepotica crnih očiju koja je, u najboljim godinama, postala udovica. Tada još knez, Milan je Leposavu upoznao na dvorskom balu kada se ljubavni plamen razgoreo, plamteći narednih šest meseci – od jeseni 1874. do proleća naredne godine.

Ondašnji hroničari pisali su da je ljubav bila velika, iskrena i uzajamna. Knez je Leposavi čak nudio i brak, ali je mlada udovica znala da tako nešto nije moguće, budući da ministri nikada ne bi dopustili takav čin.

Inače, Leposava je bila prozvana "madam Pompadur", po francuskoj kurtizani i ljubavnici Luja XV koja je imala velikog uticaja na vladara i njegove odluke o vojnim i političkim pitanjima. Naime, Leposava je sačuvala veliki broj ljubavnih pisama kneza Milana kojima je, nakon prekida veze, dugo ucenjivala srpsku vladu, preteći da će ih prodati jednoj stranoj državi. Zahvaljujući ovakvom potezu, od države je dobijala pozamašnu nadoknadu.

Foto: Wikipedia / Vormeli, "Rusija i Turska u 19. veku" - Kraljica Natalija u mlađim danima

Nova ljubav

Nedugo nakon prekida ove ljubavne priče, knez Milan je upoznao i oženio knjeginju Nataliju. Njoj je izuzetno smetalo što je, svaki put kada bi napuštala dvor i išla put Topčidera, prolazila proed Leposavine kuće, dok je ova prkosno bacala oštre poglede sa prozora.

Ovo se dešavalo, prema pričama, jer je Milan i dalje održavao kontakt sa Leposavom. Navodno, knez je umalo uhapsio i svog voljenog i bliskog brata od tetke Aleksandra Konstatninovića kada je čuo da posećuje Leposavu.

Foto: Wikipedia - Anka Obrenović Konstatinović, majka dve ljubavnice dva kneza - Mihaila i Milana

Natalija, zbog svega, zatraži da knez preseli Leposavu na neko drugo mesto, podalje od puta kojima ona prolazi. Tako i bi, a Leposava je potom ode u prošlost.

Zanimljivo je da je ondašnji austrougarski konuzul u Beogradu Benjamin Kalaj navodno došao do saznanja kako je knez Milan, baš u to vreme, imao i kratku vezu sa Simkom Germani, vanbračnom ćerkom svoje tetke Anke Konstantinović, odnosno sestrom spomenutog Aleksandra. Konzul je 27. oktobra 1874. napisao da je Simka "možda već i kneževa ljubavnica", a mesec dana kasnije navodi: "Kažu da je dosadila Simka koja mu je bila dragana i sad hoće da se upusti sa Kaljevićkom, a Simku hoće da uda za Piroćanca".

Ono što se zna jeste da je Simka napustila Beograd i preselila se u Rumuniju, odakle se nikada više nije vraćala, kako se pretpostavlja, zbog pritiska porodice.

Foto: Wikipedia - Kralj Milan, kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar

(Ne)srećni brak i Kremansko proročanstvo

Knez Milan i knjeginja Natalija u brak su stupili iz ljubavi i imali sina Aleksandra, uprkos činjenici da su imali zajedničkog pradedu. Ipak, strasti između njih nisu bile spokojne.

Tadašnji ministar policije Đorđe Genčić knjeginju Nataliju opisao je kao lepu, ali hladnu i samoljubivu ženu koja je, želeći da očuva telesnu svežinu, odbila da mužu rodi još jedno dete i čak izbegavala bračne obaveze.

Njihov razvod objašnjava se političkim neslaganjem. Naime, Natalija je bila rusofil, a Milan austrofil. Međutim, veruje se da su kraju braka doprinela i neverstva kralja Milana. Jedno od njih bilo je i sa Miošonom Katardži, ćerkom svoje tetke. Ona je živela na dvoru te je Natalija, navodno, svakoga dana morala da gleda kralja sa svojom ljubavnicom.

Da stvari budu još gore, kralj je navodno bio i sa Elenom Katardži, Miošoninom majkom, koja je bila udata za rumunskog poslanika u Beogradu. Kada je rumunski kralj Karol čuo za ovu aferu, naredio je hitno povlačenje svog poslanika.

Foto: Wikipedia - Poslednja(?) velika ljubav kralja Milana, Artemiza Hristić

Budući zaljubljive prirode, kralj Milan ubrzo je pronašao još jednu ljubavnicu, Artemizu Hristić, ženu koju nije krasila posebna lepota, ali je kuvala odličan pilav za svog muža i troje dece. Kako bi se lakše viđao sa njom u njenoj kući u Knez Mihajlovoj 46, njenog supruga Milana Hristića postavio je za svog ličnog sekretara. Sa Artemizom kralj Milan je imao vanbračnog, nepriznatog sina Đorđa. Inače, nakon napuštanja prestola, Milan će sa Artemizom i Đorđem živeti jedno vreme u Parizu, a nakon brojnih peripetija, Artemiza će dobiti apanažu i nastaviti da živi na Bosforu.

Po razvodu, Milan je čak učinio i da Natalija bude proterana iz Srbije. Ali, stvari nisu protekle glatko, budući da se narod okupio na Terazijama u znak protesta.

Kako bi smirio pučanstvo, Milan je, uz pomoć svog prijatelja i političara Čedomilja Mijatovića, pribegao lukavstvu.

Dvojac je hitno angažovao novinara Peru Todorovića koji je dobio zadatak da smisli proročanstvo poteklo iz naroda. Prema njemu, razvod u dinastiji je bio predskazan, a krivac je bila kraljica koja je Rusima odavala državne i dvorske tajne.

Tako je nastalo Kremansko proročanstvo, narod je umiren, a kralj Milan je mogao da nastavi po svom.

Foto: Milan Jovanović - Svadbena fotografija Drage Mašin i kralja Aleksandra

Zavodio je žene političkih protivnika, rasipao novac po kockarnicama i svom sinu Aleksandru rekao da je bio intiman sa njegovom izabranicom Dragom Mašin, dovodeći ga do ludila.

6. marta (22. februara po starom) 1889. godine na Dan Kraljevine, Milan objavljuje svoju abdikaciju. Međutim, ovo nije bio kraj njegovih ljubavnih afera. Naprotiv. O nastavku njegovog sablažnjivog života pročitajte u tekstu: Kralj Milan: "grof od Takova" i misterija porekla Vinstona Čerčila,  u našem Magazinu.