Zatvori
BELI DVOR PORODICE KARAĐORĐEVIĆ Kraljevski dvorovi Beograd

BELI DVOR PORODICE KARAĐORĐEVIĆ

Kraljevski dvorovi Beograd
Akcija
Pohvalite Bio / Bila sam ovde Ocenite nas Prijavite grešku! Pošaljite poruku

GSP

  • Autobus: 34, 42

Dodatne Lokacije

Zgrada Belog dvora, koji se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom, zidana je po zelji Kralja Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove Petra (buduceg Kralja Petra II), Tomislava i Andreja. Kralj Aleksandar je očekivao da ce njegovim sinovima biti potreban sopstveni prostor kada odrastu, ali ga je mučko ubistvo otrglo od porodice, a sudbina njegovih sinova je krenula drugim tokom. Maloletni Kralj Petar II je postao novi gospodar Kraljevskog Dvora, a dovršenjem započete zgrade Belog dvora pozabavio se njegov rodjak, Knez-Namesnik Pavle.

Zgradu, koja je gradjena od 1934. do 1937. godine, projektovao je arhitekta Aleksandar Djordjević. Kada je Dvor zavrsen u njega se uselio Knez-Namesnik sa svojom porodicom u očekivanju Kraljevog punoletstva.U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki Svečani hol i niz salona opremjenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i Dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga i Svečana trpezarija nameštena u stilu čipendejla.

Na sprat se stize stepeništem iz Svečanog hola, a do pet velikih apartmana vodi galerija nad Holom. U potkrovlju se nalaze stanovi posluge i pomoćna biblioteka. U sklopu Dvora na južnoj strani nalazi se porodična crkva, koja je tremom sa stubovima povezana sa zgradom. Hram je posvećen Sv. Andriji Prvozvanom (krsnoj slavi Karađorđevića). Uzor za gradnju je crkva manastira sv. Andrije na Tresci u Makedoniji, koju je 1389. godine sagradio Andrija, sin kralja Vukašina. Crkva je projektovana i građena istovremeno kada i glavni objekat.

Foto