POZORIŠTE SLAVIJA

Pozorišta Beograd

Adresa: Svetog Save 16-18
Beograd Telefon: 011/2436-995, 2437-395, 2445-828
E-mail: pozoriste.slavija@sbb.rs
Sajt: www.pozoriste-slavija.co.rs

4/ 5stars

Pozorište SLAVIJA je počelo sa radom 1998, a sa redovnim repertoarom krenulo je četvrtog februara 1999. godine. Ponosni smo što smo za ovih devet godina izveli preko 50 premijera sopstvene produkcije i što naša pozorišna sezona traje od početka septembra do jula sledeće godine. Kako je repertoar osnova rada svakog pozorišta, u tom periodu, izuzimajući novogodišnje praznike, predstave izvodimo iz večeri u veče.
Pozorište SLAVIJA je, po mnogo čemu, jedinstveno pozorište u Beogradu, specifičnog duha i originalne pozorišne koncepcije koja neštedimice unosi jednu posebnu boju u pozorišni život glavnog grada. Za kratko vreme, zahvaljujući pažljivo odabranom repertoaru, zauzima značajno mesto među beogradskim pozorištima. Dokaz za to je što su naši želja i trud da napravimo dobro pozorište prepoznati i od naših mnogobrojnih gledalaca, kao i stručne javnosti. Prvenstveno smo se trudili da ne budemo dosadni. Na sceni Pozorišta SLAVIJA glumac je uvek u centru umetničkih zbivanja, kao što je gotovo uvek slučaj u oprobanoj teatarskoj praksi širom sveta. Predstave su inspirisane aktuelnim događajima i posebnu pažnju posvećujemo savremenoj dramskoj produkciji, kao i žanrovskoj raznolikosti repertoara.
Pored sopstvene produkcije na našoj sceni bili smo domaćini preko 100 premijera mnogih pozorišta iz naše zemlje, bivše SFRJ, kao i Evrope, Azije i Latinske Amerike. Kratko rečeno, nije nam trebalo mnogo vremena da budemo primećeni, tako da smo bili učesnici i dobitnici najznačajnijih nagrada na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. Kako sama priroda posla kojim se bavimo ne zna za granice, već posle tri godine postojanja, 2002. godine, odlučili smo da pozorište SLAVIJA osnuje i sopstveni i to međunarodni pozorišni festival koji se od tada redovno održava u periodu od 9. do 16. marta.