DINARA LJ RESTORAN DOMAĆE KUHINJE

Restorani Beograd

Adresa: Majora Zorana Radosavljevića 255, Batajnica
Beograd Telefon: 011/8480-829, 011/8489-090
Sajt: www.dinara-lj.rs

4.5/ 5stars

Restoran “Dinara” otvoren je 1984. godine. Vlasništvo je porodice Tutuš, poreklom iz Civljana izmedu Kijeva i Vrlike, podno planine Dinare.
Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, opština Civljane imala je 137 stanovnika, raspoređenih u 2 naselja:
-Cetina - 123
-Civljane - 14
Civljane su opština u Hrvatskoj, smeštena u Dalmatinskoj Zagori. Administrativno pripada Šibensko-Kninskoj županiji.

U prelepom vrličkom krajoliku smestila se opština CIVLJANE koju sačinjavaju istoimeno naselje te naselje CETINA. Opstanak u ovom kraju nikada nije bio lak. Ovisio je o teškoj borbi za život te oplemenjivanju zemlje koja je prehranjivala brojno stanovništvo.
Najstariji tragovi života ljudi u čitavom kraju posežu iz starog kamenog doba (oko 30.000 godine pre Hrista). Nedaleko od izvora Cetine u Gospodskoj pećini severno od zaseoka Milaši, pronađeni su ostaci keramičke posude i koštano šilo. Izvor vode i zaštićeno stanište (pećina) oduvek su privlačili ljude u najstarijem razdoblju pre pisane istorije. Tako su se tokom istorije na ovim prostorima izmenjivali brojni osvajači.

Najcitiraniji opis izvora Cetine i njegovih stanovnika dao je italijanski biolog i putopisac Alberto Fortis u svom delu Put po Dalmaciji objavljen 1774.godine. Pisca su posebno zanimale narodne tvorevine i običaji. Uz ostalo objavio je izvorni tekst Hasanaginice i preveo delo na italijanski jezik.

Restoran "Dinara" je prepoznatljiv po domaćoj kuhinji i zavičajnim specijalitetima.


Zahvaljujući dobroj kuhinji, vrhunskoj usluzi i ljubaznom osoblju, ovaj restoran je stekao stalne goste i postao jedan od vodećih restorana u Batajnici i šire.

U restoranu, u ambijentu domaće atmosfere koju pružaju njegovi domaćini, prijatan ambijent čini i jelovnik koji obiluje domaćim specijalitetima spremljenim po starim recepturama.
Posluživanje prave domaće pršute i domaćeg sira, uvek su dobra priprema i uvod u gurmanluke, tradicionalno pripremljenih od izvrsne domaće kuhinje.

Svakog petka bakalar, šurena jagnjetina i vruće domaće pogače.

Takva dobrodošlica i atmosfera ćini atmosferu vrlo ugodnu i prijatnu,pa se gosti uvek rado vraćaju i uživaju u prelepom ambijentu.