Zatvori
ŠAHOVSKI KLUB CRVENA ZVEZDA Šahovski klubovi Beograd

ŠAHOVSKI KLUB CRVENA ZVEZDA

Šahovski klubovi Beograd
Akcija
Pohvalite Bio / Bila sam ovde Ocenite nas Prijavite grešku!

Dodatne Lokacije

“Crvena Zvezda” šahovski klub jedan je od prvih osnivača čitavog sportskog društva istog imena. Iako je fudbalska sekcija najpoznatija, Crvena Zvezda kao sportsko društvo je pored njega 1945. godine takođe okupljala i brojne druge poput plivačke, stono-teniske, košarkaške, veslačke, odbojkaške, atletske i naravno šahovske.

Svetozar Gligorić je u to vreme stojao na čelu šahovske sekcije, a sam klub je osnovan 27.04.1954.

U periodu 1946-1950, šahovski klub Crvene Zvezde bio je poznat i pod imenom BUŠK, odnosno “Beogradski univerzitetski šahovski klub”, kao i “Vidmar”, naziv koji je dobio u znak sećanja na Dr. Milana Vidmara starijeg koji je bio prvi jugoslovenski velemajstor u šahu i koji je radio u samom sportskom društvu Crvene Zvezde.

Od svog osnivanja, kroz klub su prošla neka od najvećih imena u ovom intelektualnom sportu poput Bore Ivkova, Ljubomira Ljubojevića, Svetozara Gligorića, Aleksandra Matanovića, Katarine Jovović, Gordane Marković i mnogih drugih. Zbog toga se smatra da je ovaj klub ostavio veliki trag u samoj istoriji šaha u Jugoslaviji.

Muški šahovski klub Crvene Zvezde osvojio je Kup 8 puta kao i 10 titula ekipnih prvaka države, a šahistkinje su osvojile Kup dva puta.

Danas smo ponovo spremni za ŠAH-MAT i pozivamo vas da nam se pridružite!

Foto