Naravno svi znaju da je Beograd grad "na ušću dveju reka ispod Avale". Ipak, iako najveće, Dunav i Sava nisu jedine reke na kojima leži prestonica. Šta bi ste rekli, koliko reka i potoka ima Beograd? Pet, 10, 15? Nastavite da brojite.

Kroz Beograd zapravo protiče preko 40 velikih i malih vodenih tokova. Danas, neki od njih su sprovedeni u cevi zakopane ispod gradskih ulica, drugima su pomerena korita, ali njihove vode i dalje svedoče istoriji i spajaju prošla, sadašnje i buduća vremena.

Najveći potoci Beograda

Mali sa Vračara

Ako bi, pre dva veka, na prostoru današnje Slavije videli kakvog prolaznika bilo bi najlogičnije da pretpostavite kako je krenuo u lov na patke koje su se okupljale uz Vračarski potok ili tačnije uz baru koju je stvarao izlivanjem.

Njegov tok spuštao se Nemanjinom ulicom sve do Savamale i Bare Venecija.

Danas Vračarski potok je ušoren u cevi koje ga sprovode starim tokom, ali ispod zemlje, tako da nastavlja da teče skriven od očiju i saobraćajnih gužvi.

Boemsko potoče

U samom centru Beograda, kod zgrade Politike, iz zemlje se promaljao Bibijin potok koji se, veselo grgoljeći, spuštao Skadarlijom, potom mirno proticao pokraj Bajlonijeve pijace nastavljajući svoj tok sve do Dunava.

I ovaj vodotok koje je nekada preskakao čuveni Đura Jakšić, danas je sproveden u kolektor.

Foto: Milena Arsenić - Nekada se niz Skadarliju spuštao potok

Snažniša iz Žarkova

Danas, on je bujični potok koji, s vremena na vreme, kada dostigne punu snagu usled jakih padavina, zadaje prave glavobolje svojim izlivanjem. Ipak, potok Paripovac je i u prošlosti pokazivao svoj borbeni duh. Tome svedoči činjenica da je izdubio veoma duboku rečnu dolinu u Žarkovu koja je vidiljiva sa Žarkovačkog mosta.

Kako bi bio zauzdan i Paripovac je najvećim delom sproveden u kolektor.

Palilulski slavuj

Niz ulicu Jovana Cvijića nekada se slivao Bulbulderski potok i, u blizini današnjeg pristaništa, ulivao se u Dunav. Ovaj potok bio je jedan od najlepših u Beogradu, pa je logično da su oko njega bile nanizane vile i prostrane bašte koje su davale bogat rod.

Baš sa ovih parcela Beograđani su se snabdevali povrćem koje su pazarili na pijacama

Opori Mirijevac

Mirijevski potok i danas postoji, ako se to zaista može tako reći, budući da je nekada najveći potok ovog kraja grada pretvoren u kanalizacioni odvod.

Da ste mu prišli blizu reći će vam vaš nos zahvaljujući otpadnim vodama koje se kotrljaju tokom Mirijevskog potoka i ulivaju se u dunavski rukavac.

Foto: Milena Arsenić - Topčiderska reka

3 beogradske reke, a nisu Sava i Dunav

Mala sa Hipodroma

Posle Save i Dunava, najduža reka prestonice je Topčiderska reka. Svoj tok počinje u blizini Ralje, a uliva se u savski rukavac na Čukarici u neposrednoj blizini Hipodroma.

Topčiderka je dugačka skoro 30 kilometara, a njen tok prolazi kroz nekoliko gradskih i prigradskih naselja i napaja Topčidersku šumu.

Na svom putu Topčiderska reka u sebe prime nekoliko potoka – Pariguz kod Resnika, Kijevski potok kod Kijeva, Rakovički potok kod Kneževca, Jelezovac kod Kanarevog brda i Sakinac kod Pinosave.

Vojvođanka u Beogradu

Reka Galovica, koja je danas svedena na kanal, izvire kod Fruške gore i lagano se probijala do Beograda.

Prolazila je pokraj Crkve svetog velikomučenog Georgija na Bežaniji, a danas je kroz Surčin sprovedena do Save u koju se uliva kod brodogradilišta. Bila je poznata kao reka bogata štukom.

Reka 3 u 1

Spomenutu Baru Veneciju pored Vračarskog potoka stvarala je i Mokroluška reka koja je počinjala od Velikog Mokrog luga i zatim tekla preko kamenčića koritom na ruti današnjeg autoputa, sve do mosta Gazela.

Na njenom putu tok su joj ojačavali Duboki potok, Kumodraški i Čuburski pomažući u stvaranju nekadašnjeg omiljenog beogradskog izletišta.