Lepo vreme idealno je za šetnju kroz grad, a to vam je odlična prilika da obiđete 5 lokacija na kojima su snimana dela kojih se rado sećamo. Možda i svaki dan prolazite pored neke od njih a niste obratili pažnju.  Evo predloga pet koje ne bi trebalo propustiti.

1.Topolska 18

Ako vam na pomen adrese Topolska 18 kroz glavu prođe „Topolska 18, soba podstanara
njena vrata samo sećanje otvara. Topolska 18, na vratima piše, na staroj adresi mene nema više.” vi ste imali sreću da možda čak i i premijerno gledate seriju Srećni ljudi. Ova vrlo poznata adresa u čitavoj bivšoj Jugoslaviji bila je domaćin čak dve veoma popularne serije. Premijerno pojavljivanje ove nadaleko poznate adrese bilo je 1993. godine kada je Malina Vojvodić, odnosno Snežana Savić  otpevala čuvenu pesmu Topolska 18. Pesma je bila bitan detalj u seriji i autobiografska pesma Maline Vojvodić, a obeležila je i mnoge generacije. Zdanje pod zaštitom države se do danas nije mnogo promenilo i još uvek asocira na Goluboviće, Ozrena Soldatovića, Marka Maria dek Tintoreta i zanosnu Malinu Vojvodić nezaboravne junake serije Srećni ljudi.

Nakon niza godina od snimanja ove nezaboravne serije kuća na adresi Topolska 18 bila je dom još jedne čuvene televizijske porodice. Maja, Janja, Vera i Mića iz čuvene serije Ljubav, navika, panika svoje životne zavrzlame rešavali su baš na ovom mestu. 

2.Kuća Baneta Bumbara

Leta 2022. napustio nas je Bane Bumbar, ali ako krenete Krunskom ulicom u laganu šetnju dolazite do mesta koje će zauvek da podseća na njega. U ovoj, jednoj od najlepših ulica u Beogradu snimani su kadrovi iz kultne serije Grlom u jagode.  Svoje živote u iskušenjima Baneta Bumbara ispreplitali su Goca,  Uške, Miki Rubiroza, Čombe upravo na adresi Krunska 54. To je bilo mesto odrastanja Baneta Bumbara  te davne 1975. godine i mesto gde je izgovarao citat „A ja sam odlučio da...“ Zgrada je potpuno očuvana i možda ispred nje možete sresti neke nove mlade ljude koji proživljavaju iste muke kao i junaci iz 1975. godine.

3. Okrečite Beograd

Ako vas put nanese u Fruškogorsku ulicu mogli biste ispuniti prestaciju iz povika kultnog filma Balkanski špijun, mogli biste da okrečite Beograd. „Okrečite Beograd, okrečite Beograd” možda je i jedna od najpoznatijih rečenica u domaćoj kinematografiji koja je i danas česta u svakodnevnom životu. Legendarnu rečenicu izgovara glumac Milan Caci Mihajlović na samom početku filma Balkanski špijun. Zgrada u neposrednoj blizini Parka nesvrstanim zemljama, koju moler iz filma gađa bojom i dalje nije okrečena , pa eto prilike za sve smele da se oprobaju u poduhvatu bojenja sivila ovog grada. 

4. Kafana kod Mačka

Prosto je nemoguće da ste odrasli i živeli u Srbiji, a da ne znate za Kafanu kod Mačka. Ovu instituciju svakodnevnog života junaka serije Porodično blago pamtite po raznim dogodovštinama koje su pratile Đošu,Rajnu, Tiku, Čerčila i sve druge. A da li ste znali da je upravo ova kafana jedna od starijih u Beogradu. Kao lokacija za snimanje legendarne serije poslužio je restoran Kolarac, koji postoji već više od jednog veka. Put do ovog restorana ide kroz Knez Mihailovu ulicu i ako želite da popijete piće sa čuvenog Rajninog šanka to možete uraditi u broju 46.

5. Varljivo leto 68

Avanture junaka Varljivog leta 68 snimane su u Beogradu, iako se radnja odvija u unutrašnjosti, mesto na kome mladi gimnazijalac Petar zadaje muke svom ocu Veslinu, nalazi se upravo u ulici Jelene Ćetković pod brojem 5.  Na ovoj adresi očajni otac pokušavao je da ukroti svog sina ali bezuspešno. Ova kuća ne samo da je bila dom komične porodice iz filma već je bila i dom istaknutog naučnika Jovana Cvijića.  Danas ovu filmsku lokaciju možete obići i zapravo posetiti Muzej Jovana Cvijića.

Nadamo se da ćete krenuti u šetnju prateći ove predloge i posetiti lokacije na kojima su snimljeni nezaboravni kadrovi kojih se svi rado sećamo.