Jedno od glavnih sportskih pitanja u Srbiji, a specijalno u Beogradu je - Zvezda ili Partizan? Odnos je, uglavnom, podeljen na 50/50. Neki navijaju za Zvezdu, neki navijaju za Partizan… Ali ima jedan predeo Beograd, jedan kraj čiji žitelji verno prate svoj lokalni klub. Kraj u pitanju je Banjica, a klub u pitanju je FK Rad.

Red, rad i disciplina

Sam početak fudbalskog kluba kreće od 1958. godine kada je građevinska kompanija Rad kupila i preuzela vođstvo lokalnog nižerazrednog kluba Razvitak. Tadašnja uprava je promenila ime kluba iz “FK Razvitak” u “FK Rad”, kako bi se lakše povezivalo sa firmom u vlasništvu. Ekipa koja je nastupala za klub je bila grupa fudbalera koji su već nastupali za prethodni tim u mešavini sa zaposlenima u građevinarskoj firmi. U to vreme je klub bio maltene amaterski, dugo se provlačio po najnižim ligama Srbije bez nekih većih uspeha, ali se situacija menja 70ih godina.

1973. godine, FK Rad je ušao u Drugu saveznu ligu Jugoslavije, u kojoj je komotno postao redovan član sa više uspona nego padova. Međutim, ni u drugoj ligi se nije zadržao puno, već 80ih godina se plasirao u najjači rang takmičenja Jugoslavije, odnosno u Prvu saveznu ligu Jugoslavije gde je Rad ostvario neke od svojih najvećih rezultata i uspeha u istoriji kluba. U elitnom rangu se nalazi par decenija, do 2003. godine, kada se ponovo vraća na kraće vreme u drugu ligu.

2009. godine Rad je ponovo postao redovan član Prve lige u kojoj je do nedavno beležio “šarenolike” rezultate. Najbolji plasman koji je klub imao u svojoj istoriji je 4. pozicija na kojoj je završio u dva navrata, u sezonama 1988/89 i 2010/11. 

FK Rad u Evropi

Obzirom na dva odlična završetka sezona 88/89 i 10/11, FK Rad je sebi obezbedio i tih godina kvalifikacije za evropska takmičenja, UEFA Kup i UEFA Liga Evrope. Pored Zvezde i Partizana, srpski klubovi se nisu mnogo proslavljivali u takmičenjima u Evropi, pa ni Rad nije izuzetak. 

Sezone 1989/90 kada se Rad plasirao u UEFA Kup nije prošao dalje od prvog kola. Prvi i jedini protivnik s kojim se FK Rad suočio je bio klub sa Pireja, najjači klub u Grčkoj, Olimpijakos. U prvoj utakmici se Rad pokazao kao bolji tim, pobedivši Olimpijakos na domaćem terenu sa 2:1, dok je u drugoj utakmici Olimpijakos na svom terenu odigrao bolji meč i plasirao se u naredno kolo, pobedivši 2:0.

Rad je bio deo još jednog evropskog takmičenja koje je manje poznato narodu. U pitanju je Mitropa kup. On se odigravao godišnje od 1927. godine, sve do 1992. kada je ukinut. Učesnici ovog kupa su bile sledeće nacije: Italija, Švajcarska, Austrija, Čehoslovačka, Mađarska, Rumunija i Jugoslavija. Rad je učestvovao u izadnju iz 1991. godine i završio je takmičenje u grupnoj fazi sa 2 izgubljene utakmice, zauzevši 3. od 3 mesta. Rad je na domaćem terenu izgubio 0:6 od Pize iz Italije i 0:2 od Bohemijans Praga iz Čehoslovačke.

Škola fudbala, stadion, navijači…

Stanovnici Banjice imaju sreću što se u njihovom kraju nalazi FK Rad iz prostog razloga što je škola fudbala koju FK Rad poseduje jedna od najboljih u Srbiji, a čak se i dobro kotira po evropskim lestvicama. Količina fudbalera koja izađe iz njihove škole fudbala je nenormalno velika, toliko da se može porediti sa brojevima koje prave Partizan i Zvezda. Jedan od najpoznatijih fudbalera koji je direktan produkt FK Rada je Luka Milivojević, kapiten Kristal Palasa iz engleske Permijer lige i bivši standardni reprezentativac koji je upražnjavao poziciju srednjeg veznog igrača.

Stadion Kralj Petar Prvi je njihov domaći teren na kom igraju prvotimci, a i omladinska škola. Teren ima jednu glavnu tribinu i jednu montažnu, a ukupan broj gledalaca koji može da primi stadion je oko 5000 do 6000 hiljada. U trendu srpskog navijačkog duha, najvatreniji navijači Rada su formirali svoju navijačku grupu pod nadimkom United Force koja je osnovana 1987. godine. U nekoliko navrata su organizovanim radom farbali i krečeli zgrade i delove Banjice u svetloplavu i belu boju, koje su boje voljenog kluba.
“Građevinari” možda nisu imali fantastične klupske uspehe, ni na evropskom, ni na domaćem nivou, ali to ni malo ne umanjuje njihov značaj i doprinos domaćem fudbalu. “Gradjevinari kako igraju to pokazuju svima, 11 ratnika, borba celoga tima!”