Jedan od drugog udaljeni 2.614 kilometara drumom, ili 2.081 kilometara vazdušne linije, tako daleko a tako bliski. Beograd i Nižnji Novgorod.

Sve su češća zapažanja kako prestonica Srbije i ruski grad Nižnji Novogorod, rodno mesto Maksima Gorkog, liče jedan na drugog. I to mnogobrojne sličnosti, od gradskih reljefa, broja stanovnika, preko rasporeda izgradjenosti "starog" i "novog" Beograda i Nižnjeg. Njihovih kula i bedema, zgrada, ulica, bulevara, mostova, ada i poluostrva... Sličnosti su takve da čovek pomisli da je isti arhitekta planirao i isplanirao, a neimari gradili i izgradili ova dva grada. Ili, da su pred sobom imali skoro identičan prirodni prostor na ušću dveju reka, i zadatak - grad.

A vodeni tokovi uvek su privlačili i zvane i nezvane, tako da i jedan i drugi iza sebe imaju burnu istoriju. Beli grad su prvi naselili Kelti. Nižnji Novgorod pominje se još u vreme Vikinga. I jedan i drugi podigli su tvrđave i bedeme kako bi se zaštitili od zavojevača. I jedan i drugi vekovima su obnavljali i utvrđivali svoje tvrđave. Uporedo sa tim neimarskim radovima, rasli su i naselja i gradovi koji su stasali u milionske, pokupivši u svom rastu svu lepotu i raskoš, skromost svojih mnogobrojnih graditelja, znanih i neznanih i prijatelja i neprijatelja, i zavojevača i oslobodioca. Svako je po nešto i rušio, ali i gradio. Svako od njih je ostavio trag na ušću dveju reka: Save i Dunava, odnosno Volge i Oke.

Foto:Bing Maps - Nižnji Novogorod

Nižnji Novgorod je grad u Rusiji i nalazi se na ušću Oke i Volge. Od 1932. do 1990. grad se zvao Gorki po piscu Maksimu Gorkom.

Grad je veliki industrijski i privredni centar. U njegovom središtu nalazi se Kremlj, tvrđava, utvrđeni kompleks. Glavni politički i istorijski centar grada, oblasti i Povolškog federalnog okruga. Tu je sedište guvernera Nižegorodske oblasti, gradonačelnika grada i opunomoćenog predstavnika predsednika Rusije.  Danas ovaj grad često zovu samo "Nižnji”.

Foto: Bing Maps - Beograd

Beograd je glavni i najveći grad Republike Srbije. Jedan je od starijih gradova u Evropi. Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče, 4.800. godina pre nove ere. Grad leži na ušću Save u Dunav u centralnom delu Srbije, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvomNajveći je grad na teritoriji bivše Jugoslavije i po broju stanovnika četvrti u jugoistočnoj Evropi posle Istanbula, Atine i Bukurešta.  Beograd je ekonomski centar Srbije i središte srpske kulture, obrazovanja i nauke. Kalemegdan je tvrđava koja dominira ušćem dveju reka. U njemu su stolovali i Kelti i Rimljani i Turci i spski knezovi.

I upravo te "kreposti", starine kako Rusi nazivaju stara gradska zdanja i prve su asocijacije sličnosti dva grada. Otprilike su na istom mestu u oba grada razmešteni i stari grad i tvrđava. Kada se Beograđanin nađe u Nižnjem Novgorodu neće imati problema sa orijentacijom – samo treba da se vodi putanjama svog grada i stići će do željenog mesta. Isto važi i za stanovnike Novgoroda u Beogradu.

Prema podacima iz ne tako davne 2014. godine ova dva grada su imala neverovatna podudaranja u poređenju površine i stanovništva:

Nižnji Novogorod -  Beograd

Broj Stanovika

Površina

Gustina stanovnika

Foto: Compare Cities

 

Oba grada "leže" na dve reke:  Beograd na Savi i Dunavu, a N. Novgorod na Volgi i Oki. A ono što spaja naš stari i novi grad je Brankov most, a kod njih je Kanavin most. Oni se nalaze na istom mestu, i arhitenktonski nekako liče sa po tri saobraćajne trake u oba smera, čak su im i saobraćajne gužve sličnih razmera. A sa oba se pruža jedinstven, jedan od najlepših pogleda na stari deo grada. Upravo zbog toga česta je meta profesionalnih i amaterskih fotografa, turista.

Foto: Panoramio / Naxi Taxi screenshot - Nižnji Novogord (levo) i Beograd (desno)

Na analogičnom mestu  su raspoređeni  Brankov i Mizanski mostovi, Ada Huja i njihovo poluostrvo, naši novobeogradski blokovi i blokovi Nižnjeg, naše pristanište i njihovo pristanište, "Beograd na vodi" i "Strelka city" kao i aerodromi koji su na istočnim delovima grada. I upravo zbog tih sličnosti i minimalnih razlika, i jedani drugi grad treba posetiti. Osetiti tu arhitektonsku i svaku drugu sličnost u objektima, ulicama, zgradama, ali i sličnost u stanovnicima. Kažu za nas da smo gostoljubivi i druželjubivi, i svi tu našu srdačnost stavljaju u prvi plan kada nas opisuju. Više od milion žitelja Novgoroda krase i te sličnosti sa nama. Onda vredi i videti i upoznati i Beograd i Nižnji Novgorod sa svim onim što to upoznavanje obuhvata. I neko je izračunao i to, da kada bi bila direktna avio linija izmedju gradova, let bi trajao 2 časa i 36 minuta, i gle čuda: golub pismonoša to rastojanje bi preleteo za 29 časova.

Foto: Wikipedia - Nižnji Novogorod sa reke

 

Foto: Wikipedia / misa brzi - Beograd sa reke