Za hotel izgrađen tačno preko puta Glavne železničke stanice, sigurno biste očekivali da se zove nekim prigodnim imenom koje putnike asocira na zemlju i grad u koji dolaze. Ipak, blizina jedne nakinđurene lepotice, zgrade Pošte broj 2 i stalna klijentela u vidu poštanskih službenika, uticali su na to da ponese ime Hotel "Pošta". Građeno tridesetih godina XX veka, ovo zdanje sazidano u stilu modernizma, i dalje se pored brojnih izazova nalazi na adresi Savska broj 3. 

Duh moderne u Savskoj ulici

U vreme kada je započeta izgradnja Hotel "Pošta", ulica se zvala sasvim drugačije, u skladu sa tadašnjim jugoslovenskim poletom, Štrosmajerova. Finansijer i vlasnik hotela bio je poznati beogradski hotelijer Đurđe Ninković. Ninković je bio na glasu po tome što je među prvima uvideo potrebu za izgradnjom malih, pristupačnih hotela koji su nudili čist i udoban smeštaj poslovnim ljudima koji su u Beograd dolazili sa svih strana Kraljevine Jugoslavije. 

Za jedan od prvih hotela ove vrste, odabrao je imanje koje je 1930. godine kupio na samom uglu Štrosmajerove i Vilsonovog trga, kako se tada zvao Savski trg. Na mestu neugledne kuće sa kafanom, godinu dana kasnije nići će moderni hotel.

Za projekat je bio zadužen arhitekta Branislav Kojić, francuski đak koji je sa École centrale des Arts et Manufactures iz Pariza u Beograd doneo arhitektonske ideje u stilu art dekoa i moderne. U vreme kada ga je Ninković angažovao za izgradnju hotela, Kojić je iza sebe imao veliki broj projekata, uključujući i Paviljon Cvijeta Zuzorić .

Prvobitno je hotel zamišljen kao trospratna zgrada nepravilnog oblika, zbog placa na kome se nalazio. U prizemlju su se nalazili lokali i kafana, koji su potpuno bili odvojeni od ulaza u hotel koji se nalazio na sredini zgrade. Recepcija i veliko stepenište nalazili su se u malom holu, dok su se kancelarije i pomoćne prostorije nalazile u dvorišnom delu. 

Iako je Kojić bio vrsni arhitekta i pobornik modernizma, fasada hotela nije ukazivalo na njegov prepoznatljivi stil. Ovo je bila posledica prepravki koje je inženjer Žarko Pejović izvršio na zahtev Ninokovića, najverovatnije zbog nedostatka sredstava. Konačna fasada bilo je strogo funkcionalna, bez ikakvih dodatnih ukrasa ili zanimljivih vizuelnih elemenata. 

Foto: "Pravda" - Oglas za Hotel "Pošta"

Hotel je bio skromnih kapaciteta, imao je samo 35 soba, smeštenih na tri sprata. Pet većih soba bilo je smešteno do ulice, dok su na dvorište gledale manje. Prva izmena usledila je u toku gradnje, kada je dozidana mansarda sa terasom. 

Hotel "Pošta" zvanično je počeo sa radom decembra 1931. godine. U oglasim iz tog vremena saznajemo da su sve sobe bile opremljene toplom i hladnom vodom, a da je svaka druga imala radio na besplatno korišćenje, što je bio svojevrsni luksuz.

Ozbiljnije prepravke usledile su već sledeće godine, kada je dozidana prizemna za potrebe perionice. Potom 1934. godine još jedna prizemna zgrada, što je, i pored valjane dozvole, izazvalo veliko nezadovoljstvo, jer je svojim izgledom  ružila postojeći izgled Savskog trga.

Hotel "Pošta" danas

Posle Drugog svetskog rata, hotel je nacionalizovan i prešao u društveno vlasništvo. Istovremeno, ulica je od Štrosmajerove postala Slobodana Penezića Krcuna. Hotel je vremenom trepeo posledice nebrige i promene društvenih prilika, te ga privatizacija zatiče kao hotel pete kategorije, sa samo jednom zvezdicom. 

Sredinom 2000-ih, izvršena je jedna manja rekonstrukcija, te nakratko dobija stari sjaj poslovnog hotela. Trenutna sudbina Hotela "Pošta" je neizvesna. 2011. godine je zvanično započeta opsežne rekonstrukcije po projektu arhitekte Mustafe Musića, koja je trebala da od starog i zapuštenog hotela napravi moderni hotel sa 66 soba i 4 luksuzna apartmana, ali je u međuvremenu je zaustavljena. Hotel već godinama stoji napušten, u početnim fazama rekonstrukcije. Na nama ostaje samo da čekamo da neka bolja vremena donesu ovom hotelu i uspešnije poslovne dane.