Bilo je to vreme, ne tako davno, kada je njeno “veličanstvo” dojč marka vedrila i oblačila planetom. U osvit novog milenijuma nemci su samo za petarde i ostalu “kućnu” pirotehniku, potrošili više od 200 miliona maraka. Savezna republika Jugoslavija, Beograd, još uvek “ošamućeni” od besomučnog NATO bombardovanja, želeo je da što pre “uskoči” u 21. vek. Da sve ono ružno i tužno ostavi u turbulentnom milenijumu za sobom i da okrene “novi list”. Kako je Beograd dočekao 2000?

Planeta u novi milenijum iz sve snage

Svetske metropole prosto su se utrkivale ko će pompeznije, atraktivnije, bučnije i lepše ući u Novu 2000. godinu, novi milenij. Trošile se i potrošile milijarde dolara, jena, funti, lira… Štampa je prenela da su Nemci samo za pirotehniku, kućne vatromete i ostale slične stvari, potrošili 200 miliona maraka. Novinske agencije su se utrkivale prenoseći planetarno pretprazničko raspoloženje. Pripreme za posebnu “najluđu noć” bile su u punom jeku, a svet je želeo da je dočeka razdragano, bučno i da se pamti. Najavljivala su se već tradicionalna okupljanja na trgovima svetskih metropola, uz nestvarno velike jelke i na hiljade svetiljki i lampiona. Nadmetalo se koja će metroplola što snažnije odbrojati onih poslednjih deset sekundi Stare godine. Planetu zemlju očekivala je blještava noć. I dok se cela zemaljska kugla “upinjala” da dolazak novog milenijuma obeleži na što pompezniji način, Beograd je nekako odskakao, rekli bi smo, skromnošću.

Beograd u milenijumskoj noći

Nabrajati kako je protekla ta 1999. godina u Srbiji, Beoradu nije ni malo jednostavno. Ali dovoljno se podsetiti da je NATO te godine bezočno bombardovao našu zemlju. Iživljavanje je trajalo punih, bez prekida, 78 dana, uz ogromne žrtve i materijalnu štetu. I pored svega toga prestonica, nekako kao iz inata, organizovala je na trgovima koncerte. Za ljubitelje roka na Trgu Republike nastupala je Riblja čorba, dok je bina ispred Savezne skupštine, zdanja današnjeg srpskog parlamenta, bila rezervisana za Zoricu Brunclik. Izveštaji govore da se Beograd priklonio rokenrolu kod spomenika Knez Mihailu. Ostalo je zabeleženo da dežurne službe u najluđoj noći nisu imale posla, i da je to bila jedna od najmirnijih dočeka Nove godine. U novogodišnjem obraćanju, tadašnji predsednik Savezne republike Jugoslavije Slobodan Milošević, je ocenio 1999. godinu kao tešku, punu velih iskušenja, borbe i žrtava za odbranu slobode otadžbine, odajući poštovanje i zahvalnost svim nastradalim tokom NATO agresije. “On je 1999. godinu ocenio kao tešku, ali i kao slavnu, „jer smo celom svetu pokazali kako se brani otadžbina“, piše list “Danas” u prvom izdanju 2000. Ne ulazeći u priču da li je 2000. nulta  godina ili treba pričekati 365 dana, da bi ispratio jedan, a dočekao drugi milenijum, cela zemlja ispratila je 1999. godinu sa rečenicom – ne ponovila se!

Prvi dani novog milenijuma na domaćoj sceni, obeležilo je i nastavak uličnih protesta opozicije koja je tražila raspisivanje vanrednih izbora. Svetsku medijsku scenu, uz izveštaje sa dočeka, preplavila je neočekivana vest iz Moskve. Na naslovnim stranama svih medija objavljeno je da je došlo do promene u Kremlju. Predsednik Ruske Federacije Boris Jeljcin poslednjeg dana 1999. godine podneo je ostavku. Za naslednika, vršioca dužnosti predsednika postavio je Vladimira Vladimiroviča Putina.