KK Partizan, simbol Beograda i košarkaški velikan, suočio se sa velikim izazovom početkom devedesetih godina prošlog veka. Usled međunarodnih sankcija izazvanih ratovima u Jugoslaviji, klub je bio primoran da svoje utakmice igra van domovine. Fuenlabrada, grad u blizini Madrida, postao je neočekivani dom za Partizan, mesto gde će klub započeti svoj put ka tronu evropske klupske košarke.

Trijun u vreme sankcija

Odabir Fuenlabrade kao nove baze nije bio slučajan. Grad je imao odgovarajuću sportsku infrastrukturu i  zajednicu koja je dočekala Partizan sa entuzijazmom. Ovo preseljenje omogućilo je Partizanu da ostane na sportskoj sceni Evrope uprkos političkoj izolaciji, a ekipa je brzo postala deo lokalne sportske scene.

KK Partizan je započeo svoj put ka evropskoj slavi u Mađarskoj, gde je dva puta savladao Solnok, čime se kvalifikovao za grupu B. Put ka tituli nastavili su pobedom nad Den Helderom u Holandiji, a prva "domaća" pobeda ostvarena je u Fuenlabradi protiv belgijskog Rasinga iz Mehelena. Ova serija pobeda nastavljena je na domaćem terenu protiv Filipsa iz Milana, a Partizan je takođe igrao protiv Huventuda u Badaloni. Ove utakmice su pokazale snagu i potencijal tima koji će na kraju sezone sesti na tron evropske košarke. Pored sportskih uspeha, posebno se pamti podrška lokalnih navijača u Fuenlabradi, gde je Partizan postao omiljen i stekao status "amigos para siempre" (prijatelja zauvek).

Nakon uspešnih kvalifikacija i grupnih utakmica, KK Partizan je nastavio svoj trijumfalni put u sezoni 1991/92, pokazujući izuzetno majstorstvo i timsku igru. U timu su se isticali igrači kao što su Predrag Danilović i Aleksandar Đorđević, čije su izvedbe na terenu bile ništa manje od spektakularnih. Put do finala bio je ispunjen izazovima, ali je Partizan, pod vođstvom Obradovića, pokazao ne samo sportsku veštinu već i neuništiv duh. Pod vođstvom trenera Željka Obradovića, Partizan je napravio značajan uspeh osvajanjem Evropske klupske titule u Istanbulu. 

Neraskidive veze koje traju i danas

Tokom boravka u Fuenlabradi, Partizan i lokalna zajednica stvorili su duboku vezu koja je prevazišla sam sport. Kroz košarku, dva različita sveta su se spojila, razmenjujući kulturne vrednosti i stvarajući jedinstveno prijateljstvo koje traje decenijama. Odraz ovog dubokog prijateljstva bile su prijateljske utakmice između Partizana i KK Fuenlabara. Jedan od najupečatljivijih trenutaka bio je izlazak dresa KK Fuenlabrade za sezonu 2024. godine, koji je dizajniran u čast prijateljstva ova dva kluba.