Priča o beogradskim kapijama je priča o Beogradu kroz vekove.

Nije lako naći grad sa tako burnom prošlošću kao što je Beograd. O tome, možda najslikovitije svedoče njegove kapije. One pričaju priču  o istoriji grada na ušću Save u Dunav, od Singidunuma do Beograda. Svojevrsni  savremenici i svedoci istorijskih promena, dešavanja su Beogradske kapije.

Nekad Južna kapija grada, danas pešački prelaz

Putujući dijahronijskim vremeplovom,  premeštamo se u vreme turske vladavine i slećemo na Kalemegdansku tvrđavu.  Šta vidimo oko sebe?  Vidimo 20 kapija grada. Ali neke od njih postoje još iz doba Singidunuma. Prve kapije su izgradili Rimljani, a tamo gde danas prelazimo pešački iz Knez Mihajlove do Kalemegdana nekada je stajala Južna kapija. Njeni ostaci pronađeni su u podrumu Gradske biblioteke, koja je na samom raskršću tog područja – danas semafora, a nekada ulaska u rimsko utvrđenje. Druga rimska kapija se nalazila preko puta ulice, u parku sa bistom Milana Rakića.

Foto: Wikipedia / Djordje Stakić - Nekada južna kapija, danas biblioteka

Osim ovih, postojala je još i Severozapadna kapija. Gledala je na ušće Save u Dunav i nalazi se približno gde je danas Defterdarova kapija. Defterdarova je u unutrašnjim zidinama tvrđave, a strme stepenice je povezuju sa Donjim gradom.  Desno od nje je čuvena suva česma Mehmed-paše Sokolovića. Ova kapija nalazi se nasuprot Sahat kapije. Sahat kapija je jugoistočna kapija, koja je drvenim mostom povezana sa Unutrašnjom Stambol kapijem. Mostovi su pravljeni upravo od drveta kako bi u slučaju napada mogli da se spale i samim tim onemoguće napadaču ulazaku tvrđavu. Iznad sebe ima istoimenu Sahat kulu. Zanimljivo je to da je samu kapiju izgradio venecijanski inženjer Andrea Kornaro za vreme austrijske okupacije, a zatim prebegao Turcima kada su oni preuzeli tvrđavu i nastavio da stvara za njihov račun. Kad već pomenusmo Stambol kapiju treba razgraničiti neke stvari i ne mešati ih. Stambol kapija nalazi se na mestu današnjeg Narodnog pozorišta. Danas Narodno pozorište, a nekada mesto za javna pogubljenja nacije i izlaganje pogubljenih. Izgrađena je za vreme austrijske okupacije, a epitet „zaštrašujuća“ je dobila pod Turcima. Unutrašnja Stambol kapija je dobila svoj naziv po Istanbulu, jer se nalazila u produžetku Carigradskom druma. Ona se sa jedne srane graniči sa već pomenutom  Sahat kapijom, a sa druge sa Spoljnom Stambol kapijom i sa Karađorđevom. Spoljašnja Stambol kapija se nalazi suprotno u odnosu na Karađorđevu.  Spoljašnju sa Unutrašnjom spaja Carigradski drum. Ukoliko do tvrđave dolazimo iz pravca Knez Mihailove ili Uzun Mirkove  proći ćemo kroz Unutrašnju Stambol kapiju, Kralj-kapiju i Sahat kapiju.

Foto: Wikipedia / Островский Александр, Киев - Unutrašnja Stambol kapija sa Sahat kulom

Zindan kapija otvara vrata svoja...

Čuvena kapija iz Bajagine „Ruže vetrova“  je prepoznatljiva po tome što se nalazi između dve okrugle kule. Sagrađena u 15. veku, ova kapija svoj naziv dobija tek 3 veka kasnije, kao tamnica, jer su je Turci koristili u toj svrsi. Mostom je povezana sa Leapoldovom kapijom, koja je nazvana tako u čast austrojskog cara Leapolda I.

Karađorđeva kapija je dobila svoj naziv po Đorđu Petroviću Karađorđu, koji je prošao kroz nju 1806.godine oslobodivši Beograd. Turci su je 7 godina kasnije, nakon ponovne okupacije, zazidali kako neki novi Karađorđe ne bi ponovo prošao kroz nju. Ponovo je otvorena nakon Drugog svetskog rata.

Kralj-kapija zaista deluje „kraljevski“.  Nalazi se na suprotnom kraju od Despotove kapije (koja je ujedno i najočuvaniji srednjovekovni deo tvrđave, a izgrađena je u vreme vladavine Despota Stefana Lazarevića).  Do Kralj-kapije se silazi kratkim stepenicama koje prolaze pored čuvenog Rimskog bunara. Sa ostatkom grada je povezuje most koji za razliku od mnogih drugih nije od drveta već je kaldrmisan. Ispod Zavoda za zaštitu spomenika, ka Rimskom bunaru, nalazi se Gvozdena (Demir) kapija koja je  zazidana. U Donjem gradu postoje još i:

Mračna kapija, koja je većim delom renovirana 2007-2008. godine,

Kapija Karla VI, koja predstavlja slavoluk istoimenom  habzburškom vladaru, jedna je od retkih baroknih građevina u Beogradu.

Glavni ulazak u Beogradsku luku u Tursko doba, bila je Pristanišna kapija. Dve vodene kapije, od kojih  se jedna i danas koristi je na severnom bedemu Donjeg grada, a druga je na Zapadnom.

Foto: Wikipedia / Djordje Stakić - Spomen ploča na zgradi Prve beogradske gimnazije na mestu gde je nekada stajala Vidin kapija

Vidin kapija, izgrađena u 18. veku. Nju su Nemci , za vreme okupacije Beograda 1944. godine, digli u vazduh. Još jedna Vidin kapija bila je na mestu današnje Prve beograskegimnazije, na kojoj postoji ploča koja svedoči o postojanju kapije.

Posle oslobođenja od Turaka srušena je srpska i turska Varoš (veći deo Starog grada), odnosno šamac, a samim tim demilorane su i kapije. Pod time podrazumevamo i gore pomenute  Vidin kapiju kod Prve gomnazije,  Stambol kapiju na mestu Narodnog pozorišta, ali i Sava kapiju, kroz koju su ušli oslobodiloci Beograda, ustanici, 1806. godine.  Kroz ove dve kapije prolazi se sa strane Zoo vrta.

Foto: Wikipedia / Michael Angelkovich - Zapadna kapija Beograda

Šta se to sivi u gradu Belom?

Kada ste dugo odsutni i vraćate se službenog puta, godišnjeg odmora ili izleta, šta je ono prvo što vam izmami osmeh na lice i po čemu odmah znate da ste kod kuće? Ko vam  prvi poželi dobrodošlicu? Kada  bismo prosečnog Beograđanina, i onoga ko se tako oseća, pitali koje su mu prve asocijacije na reč „kapija“ on  bi bez preteranog razmišljanja odgovorio "Genex" i "Rudo"  odnosno "zapadna i istočna" . I to ne treba da nas čudi, jer su jedni od savremenih simbola Beograda upravo Zapadna i Istočna kapija našeg "belog grada". To su obeležja grada koja su istovremeno i vizuelni orijentir prema kojima može veoma jednostavno  da se obajasni  nekome gde se trenutno nalazite, ali i omiljeni  kadar znamenitih Beogradskih filmova, TV emisija, razglednica, fotografija sa čudesnim zalascima i izlascima sunca.

Dva solitera spojena mostom, poznatija kao Zapadna kapija Beograda odnosno zgrada "Genexa"  prva  su asocijacija za Novi Beograd, ali i za studentski dom, jer se on nalazi tik ispred kompleksa  studentskih paviljona, odmah kraj autoputa. Tridesetpetospratnu kulu Genex krasi rotirajući restoran na kružnom vrhu koji pruža nesvakidašnji pogled na Beograd, za lepih dana i na Srem, Šumadiju. Kako bi se ova kupola vratila na početni položaj, prikazivajući panoramu od 360 stepeni, potrebno joj  je 24 sata. Ovo je drugi po visini oblakoder u Beogradu. On je samo za 6 metara niži od PC Ušće koja se uzdiže na 141 metar.

Nasuprot  Zapadnoj, Istočna kapija grada se nalazi na Zvezdari. Ona čini spoj tri solitera "stepeničastog" oblika i zvanični naziv joj je Rudo. To ime je dobila po gradu u Bosni, a beogradski arhitekta Dragoljub Mićović, koji je rođen upravo u Rudom, joj je dao takav naziv. Ova dvadesetosmospratna zdanja, visine od 85 metara, su okrenuta jedna prema drugoj a između njih, u sredini, je plato kao i igralište za decu.

Pošto se soliteri nalazi nedaleko od autoputa, oni svojom upadljivošću i veličinom, kao simboličke kapije na ulasku u prestonicu  žele dobrodošlicu putnicima koji dolaze sa aerodroma, s druge strane auto putem iz Niša. Svaka na sebi svojstven i veličanstven način.