Okružen zelenilom, na jednom od najlepših mesta u Beogradu, na Kalemegdanu, tik ispod Zoo-vrta nalazi se zabavni park. Nepresušan izvor sreće najmlađe generacije ali i starijih koji su spremni satima da uživaju u njegovim čarolijama. Otvoren je 1958. godine i već više od pola veka uveseljava sve generacije.

Romantičan pogled na Beograd

Sigurno ste nekad u šetnji Kalemegdanom, možda i u povratku iz Zoo-vrta prošli stazama punim prodavaca igračaka, sladoleda, šećerlema, suvenira koje vode direktno do centra zabave. Luna  park, svoj zaštitni znak-panoramski točak, dobija nekoliko godina nakon otvaranja. Panoramski točak ne samo da postaje glavna atrakcija parka već i originalni simbol prestonice. Romantični krug koji točak pravi nije rezervisan samo za decu, voze se i mladi parovi ali i bake i deke. Pogled sa panoramskog točka spušta se na Stari grad sa jedne strane i Kalemegdan sa druge. 

Posebna draž prvog kruga

Istina je da u mnogim gradovima postoje zabavni parkovi sa panoramskim točkom, ima ga i Pariz i Beč i London. Ali posebnu draž ovog beogradskog malo je verovatno da bilo koji od drugih ima. Točak je kod mnogih generacija bio jedna od prekretnica odrastanja, kultno mesto za pravljenje prvih samostalnih koraka. Prelazak između faza odrastanja označen je prvom samostalnom vožnjom na točku. Nije bilo jednostavno osmeliti se i otisnuti u tu samostalnu vožnju. Možda bi mališan ušao u korpu ali iz nje, posle vožnje, već bi  izašao ozbiljan mali čovek.

Od panoramskog točka do tobogana

Tokom godina, park raste i u svoju šarenoliku zabavnu ponudu ubraja, pored već  čuvenog panoramskog točka, i druge “igračke. ”. U poseti parku možete se provozati na autodromu ili zavrteti krug na karuselu. Najmlađi mogu u vožnju ringišpilom ili na neku od zanimljivih vrteški koje s vremena na vreme podižu I spuštaju prikačene korpe. Na raspolaganju je dvorac na naduvavanje u kome pored spuštanja niz tobogan, najmlađi od najmlađih mogu da puze, provlače se i pokušaju da se sakriju od budnog oka roditelja. Mališani zabavu mogu pronaći i u  vožnji vozićem na mini rolerkosteru .

Zbog čega je park usred vožnje prestao da radi

Ovo jedinstveno mesto za zabavu, smešteno u zelenoj oazi, pamti i razne anegdote. Tako je ostala zabeležena jedna komična situacija, sredinom devedesetih godina, zbog koje je park u sred vožnje prestao da radi.

Naime, jedno dete, majka i tetka po obilasku Zoo-vrta povele su u park da se dodatno zabavi. Tog vrelog letnjeg dana, iscrpljene od trčkanja za detetom, procenile su da bi najbolje bilo da se dete provoza vozićem na mini rolerkosteru. Veselo dete, sa zadovoljstvom je selo u svoj vagon i krenulo u vožnju. Kako se vozić približavao malim uzbrdicama na svom putu, dete je sa ushićenjem pljeskalo ručicama, ali čim bi vozić krenuo nizbrdo, dete bi zabacilo glavu u nazad i izgubilo svest. Ponovo bi se osvestilo na uzbrdici i opet počelo da tapše. Uplašene majka i tetka, videši taj prizor deteta koje čas tapše, čas pada u nesvest, pokušale su da dozovu radnika parka da isključi vožnju.  

Međutim, kako je radnik uključio vožnju i otišao na kratak predah, zabrinute žene rešile su da preuzmu stvari u svoje ruke. Dok je majka trčala za vozićem pokušavajući da izvadi dete, koje se, misleći da je posredi neka igra, povlačilo u dalji deo vagona kako ga ne bi mogla dohvatiti, a onda bi ponovo na nizbrdici gubilo svest, tetka je otišla do kućice sa kablovima.  

Usplahirena tetka, zbog mezimčeta koje se dobro zabavlja, ali na nizbrdici gubi svet, počupala je sve kablove u želji da zaustavi vožnju i ostavila je ceo park bez struje. Dete je negodovalo što se uzbudljiva vožnja završila, a žene su se sa olakšanjem nasmejale.

Bezbednost u parku

Pored komičnog trenutka kada je ceo park zastao zbog jednog deteta koje se ludo zabavljalo na rolerkosteru, park je privremeno prestao sa radom 2013. godine zbog  pucanja sajle za pogon na panoramskom točku. Nakon servisa i utvrđenih bezbednosnih standarda, a na radost mališana ubrzo je pušten u rad. Bezbednost korisnika parka proverava se na svake tri godine po trenutno aktuelnim propisima.

 

Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park nude ovu vrstu razonode više od pet decenija. Mesto za okupljanje svih generacija, nastavlja da prkosi vremenu i odoleva svim vremenskim prilikama. U predstojećim danima možete  iskoristiti priliku i podsetiti se čarolije ubacivanja žetona za vožnju u automobile na autodromu ili napraviti krug  na panoramskom točku, koji čeka sve spremne na avanturu u srcu zabave, skrivenom pod kalemegdanskim krošnjama.