Nema potrebe objašnjavati ko je bio Nikola Tesla. Muzej koji nosi njegovo ime, obara rekord po broju posetilaca i iz godine u godinu potvrđuje status najpopularnijeg muzeja u Beogradu. Zahvaljući zanimljivim postavkama, muzej je interesantan učenicima i penzionerima, strancima i Beograđanima. Muzej Nikola Tesla je unikatna institucija u svetu koja poseduje najveću zbirku dokumenata o životu i radu svetskog naučnika Nikole Tesle. Muzej je od velikog značaja za naučnike, istraživače, ali i široku publiku, a danas jedinstvena institucija nauke i kulture i jedini koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle.

Prvi tehnički muzej u Jugoslaviji

Muzej Nikole Tesle je osnovan 5. decembra 1952. godine u zgradi koju je projektovao Dragiša Brašovan, u Krunskoj ulici. Ovo zdanje građeno je između 1927. i 1929. godine za potrebe Đorđa Genčića, srpskog industrijalca i jednog od najuticajnijih političara krajem XIX i početkom XX veka. Posle rata, kuća je nacionalizovana i pretvorena u muzej, a zbog svog značaja je proglašena spomenikom kulture 1987. godine. Rešenje o osnivanju je potpisao lično Josip Broz Tito. Ovaj  muzej je prvi tehnički muzej u Jugoslaviji. Međutim, tek 1957. smatra se početnom godinom muzeološke delatnosti jer je tad, urnom koja je doneta u muzej, bila upotpunjena stalna postavka. Od 1969. godine, ova institucija je u vlasništvu grada Beograda.

Bogata muzejska zbirka o životu i delu slavnog srpskog naučnika, nastala je po sudskoj odluci Američkih vlasti, koja je za jedinog naslednika proglasila Savu Kosanovića, sina Tesline najmlađe sestre Marice. Po Teslinoj želji, Sava je svu originalnu ličnu zaostavštinu poklonio državi koja je brodom "Srbija" uplovila u luku Rijeka septembra 1951. godine, a potom je vozom preneta u Beograd.

Stalna postavka muzeja

Muzej ima stalnu postavku posvećenu životu i radu Nikole Tesle, ali i tematske postavke, prostor za organizaciju prezentacija i deo sa sa autentičnom dokumentacijom i radnim modelima Teslinih izuma. Muzej poseduje i bogatu kolekciju originalnih dokumenata, preko 2000 knjiga i časopisa, Tesline planove i crteže, patente i patentnu dokumentaciju, značajan fond monografskih i serijskih publikacija, fotografije i razne druge predmete. Muzej ima i svoja izdanja koja su objavljena na srpskom i na engleskom jeziku. Urna sa posmrtnim pepelom Nikole Tesle, takođe se čuva u Muzeju.

Predmeti su raspoređeni u devet zbirki. Četiri zbirke su tehničke prirode, dve zbirke ličnih Teslinih predmeta i tri umetničke zbirke.

Foto: Wikipedia / BokicaK - Najznačajniji deo postavke, urna sa ostacima velikog naučnika

Najveće muzejske atrakcije

Muzej najčešće posećuju turisti iz Turske, Grčke, zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, podjednako se Teslinom radu dive i naši ljudi, pa svakodnevno pristižu ekskurzije i grupne posete beogradskih đaka i studenata.

Svima se najviše dopadaju Tesline čuvene zelene cipele, rukavice i cilindar sa njegovim inicijalima. Ipak, najveća atrakcija su transformator, teledirigovani brod i Teslino Kolumbovo jaje. Trenutno se digitalizuje privatna Teslina biblioteka, pa će uskoro svi moći da pročitaju i pesme Laze Kostića i Jovana Jovanovića Zmaja, koje je Tesla voleo.

Virtuelna izložba

U muzeju postoji i mogućnost virtuelnog upoznavanja sa likom i delom Nikole Tesle. Zajedno sa njim, možete da obiđete njegovu hidrocentralu na Nijagarinim vodopadima ili sobu u hotelu u kojoj je živeo, možete čuti o njegovim dostignućima, odnosu sa Edisonom, ali i asistirati u eksperimentima.

Teslin muzej u budućnosti

U toku je izgradnja naučnoistraživačkog centra u objektu muzeja. To će biti mesto gde će se studenti i profesori baviti životom i radom Nikole Tesle, a osim muzejske postavke, na tom mestu biće smešteni biblioteka i naučni kampus za studente i profesore iz celog sveta.