Samo godinu dana nakon otvaranja, u Palati "Luksor" počinju da se otvaraju i radnje, koje su bile galanterijske. Na ovaj način zgrada polako počinje da prerasta u nama danas poznatiju kao "shopping centar", sa svim mogućim sadržajima.

Na drugom spratu se nalazio Klub beogradskih advokata, koji se reklamirao kao elegantan, luksuzan i diskretan. U "Luksoru "se 1926. godine održavaju najveća takmičenja u gradu u igranju modernih plesova.

Život zgrade se odvijao po planu. Bioskop je radio bez prekida. U letnjem vremenu projekcije su bile ređe, ali čelnici bioskopa nisu dozvolili da građani i u to vreme budu uskraćeni za uživanje u palati. Bila je poprište kulturnih dešavanja, najmodernije tehnike, najlepših ukrasa i unutrašnjosti, i najprimamljivijeg repertoara, sadržaja. Čak je i samo Narodno pozorište davalo svoje predstave u drugoj sali "Luksora", tj. sali koja je i načelno bila namenjena pozorišnim izvođenjima. Oni su svoj repertoar u ovoj palati izvodili u periodu 1931–1937. godine.

Foto: "Vreme", 1929. 

Holivud u Beogradu

Krajem juna 1929. godine događa se požar u palati. Nakon toga sala bioskopa biva potpuno renovirana i osvežena. U to vreme dešava se da najveća američka filmska kompanija "Paramaunt" odlučuje da zakupi baš ovu bioskopsku salu u Beogradu, gde će prikazivati svoje najbolje fimove, direktno iz svoje produkcije.

Novine "Vreme" su najavljivale kako će bioskop sa novim nazivom "Paramaunt palas" biti svečano otvoren 1. septembra i da će ga otvoriti, naravno premijera, film "Krik mesa", Viktora Fleminga.

No, ubrzo bioskop vraća svoj originalni naziv "Luksor". Predstavljao se i dalje kao najveći i najelitniji bioskop u gradu, što zbog odabira filmova, tako i zbog čak dve sale, i letnje pozornice, koje je posedovao. 

Rat – novo doba, nov život za sve

Ovaj "luksuzni" deo života Beograđana prekida Drugi svetski rat. Nakon ovih nemilih dešavanja, i povratka naroda u novi, drugačiji, promenjeni život, i bioskop menja naziv, u "20. oktobar".

Od 1946. godine grad zgradu dodeljuje Akademskom kulturno-umetničkom društvu "Branko Krsmanović" koje ovde ostaje i živi do današnjih dana. U podrumu je smešten folklorni ansambl, na prvom spratu se nalazi akademsko pozorište (najstarije studentsko amatersko pozorište u Evropi), dok se u prostorijama drugog sprata raspevava hor društva, čuveni hor "Obilić". Na istom spratu gde je nekada bio Klub beogradskih advokata, sada se nalazi klub društva. 

Foto: "Pravda", 1937 - Jedno vreme na pozornici Palate "Lukosr" igrale su se drame Narodnog pozorišta

Velelepna terasa 

Ovu čuvenu terasu danas je moguće videti samo sa okolnih zgrada, ili izdaleka, ukoliko se baš zagledate u tom pravcu.

Bila je namenjena za letnje uživanje korisnika palate i bioskopa Luksor. Smatralo se da će na taj način bioskop doneti profit i u letnjim časovima, s obzirom na to da su drugi bioskopi tokom ovog godišnjeg doba pauzirali sa svojim repertoarima.

Imala je kupolu i pozornicu kakva se može uporediti sa izgledom prelepih antičkih pozornica. Međutim, u aprilskom bombardovanju Beograda 1941. godine, izgled ove terase nikad više nije bio isti...

Nakon rata i dolaska pomenutog AKUD-a u zgradu, društvo je želelo da maksimalno iskoristi sav ponuđen prostor, a stoga, ujedno i da terasi vrati funkciju. Tu su se odigravale predstave, akademsko pozorište je izvodilo svoje premijere, održavale su se igranke, a Beograđani zaljubljivali uz grandiozan pogled na grad i reku. 

Foto: YT screenshot / "Subotom uveče", Avala Film 

Čuvanje od zaborava

Ova terasa je sa razlogom bila inspiracija raznoraznih reditelja da baš na njoj snime određene kadrove svog filma, i bar na taj način deo istorije zapečate i zadrže u vremenu, čuvajući od zaborava.

Na terasi se odigravala igranka u filmu iz 1957. godine "Subotom uveče" Avale filma, koji prepričava tri priče iz beogradskog noćnog života, i prikazuje kako su se mladi na ovoj terasi zabavljali uz muziku, ples, stidljiva šacovanja i zajedno uživali u pogledu sa krova zgrade, dok sa strane izviruju krovovi hotela "Moskva" i "Balkan".

Nekoliko decenija kasnije, inspiraciju za svoje muzičke spotove na ovoj lokaciji, ali sad već u maltene ruševinama, našle su i popularne grupe Partibrejkersi, Vampiri i Bajaga i instruktori.

Protagonisti čuvenog filma "Pad u raj" posmatraju nebo i bombardovanje Beograda 1999. godine baš sa ove lokacije.

Zahvaljujući svim ovim pojavama, tradicija i život palate nisu prekinuti. Štaviše, nastavili su u tom smeru. U smeru kulture, druženja i okupljanja Beograđana i onih koji se tako osećaju sada. U suterenu se održavaju koncerti AKUD-a, na prvom spratu redovno se daju raznorazne predstave, dok na drugom, u pauzama vežbanja, članovi sprovode raznorazne igranke, maskenbale, druženja uopšte. Duh "palate uživanja" još uvek je tu i opstaje kroz sve te mlade ljude, koji se okupljaju na tom mestu i drže sa zajedništvom pod ruku, svesno ili nesvesno spremajući ga za sledeće generacije.