Prolazeći pored zgrade Studentskog kulturnog centra, čoveku na pamet može pasti da se radi o beogradskom Hogvortsu iza čijih zidova Hari Poter i družina igraju kvidič i proživljavaju svakojake avanture. Ipak, realnost je često zanimljivija od izmaštanog sveta.

Podignut kao Zgrada oficirskog doma u Beogradu, današnji SKC natopljen je događajima koji su obeležili istoriju glavnog grada, ali i države. Nekada dom kamerne muzike, balova i vojničkih zabava, potom mesto gde su planirani prevrat i studentski bunt. SKC danas iz dremeža bude rok koncerti sećajući ga na dane kada su se, iza prelepe fasade, poveravale najveće tajne.

Foto: OldBGD / Arhivska fotografija - Oficirski dom 1917. godine

Aleksandar I svojim oficirima

Zgrada oficirskog doma nastala je iz ideje Aleksandra I Obrenovića da oficirima srpske vojske podari mesto gde će se okupljati, družiti i zabavljati na balovima i izložbama.

1895. godine, a prema projektima dvojice arhitekta Jovana Ilkića i Milorada Ruvidića, podignut je Oficirski dom. S obzirom na "vojnu" namenu, odlučeno je da zgrada ima oblik zamka i, u to vreme, bila je zaista jedinstvena beogradska građevina.

Svečano otvaranje Oficirskog doma odigralo se 14. avgusta 1895. na rođendan kralja Aleksandra. U svom govoru, kralj je rekao kako je Oficirski dom "dokaz moje brige za usavršavanjem srpske odbrambene snage. Preporučujem da se u njemu razvijaju vojničke vrline i druželjublje".

Foto: OldBGD / Arhivska fotografija - Oficirski dom 1931. godine

Crna ruka

Ipak, samo nekoliko godina kasnije, tačnije 1903. godine, nakon eskalacije stanja u zemlji, upravo u današnjoj zgradi SKC organizovan je Majski prevrat u kome su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga.

Naime, grupa oficira, koja će kasnije biti poznata kao "Crna ruka", predvođena Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, u ponoć se okupila u Oficirskom domu. Popili su piće, odigrali poslednje kolo, a zatim je Apis, tačno u 00:45 izdao komandu "Pokret!"

Zaverenici su potom krenuli u dvor gde su te noći između 28. i 29. maja pogubili vladara i njegovu suprugu.

Sam Apis, dok je tražio svoje žrtve po dvoru, ranjen je u grudi sa tri metka. Ipak, uspeo je da preživi, a njegov uticaj na oficire i vojsku nastavio je da raste.

Kako je nastao SKC

U vremenu nakon Drugog svetskog rata, "dvorac u centru" postaje Dom tajne policije. Tu su prikazivane projekcije filmova sa Zapada i pravljene prve rok igranke. Ideja vlasti je bila imati mesto gde će studentske revolucionarne ideje i "protiv državno delovanje" biti pod jednim krovom i lake za kontrolu i nadzor.

Da je takvih ideja bilo, jasno su pokazali studentski protesti 1968. godine, posle kojih je Oficirski dom predat na upravu Beogradskom univerzitetu. Kompletna zamisao definitivan izgled dobija 3. aprila 1971. kada je zvanično osnovan Studentski kulturni centar.

Naredne godine učinile su da SKC postane jedno od glavnih okupljališta urbane omladine. Ovde se razvijala avangarda, rađali se autori i obrazovala omladina.

Foto: Before After - Omiljeni "izvor" dobrog zvuka mladih i onih starijih u mraku devedesetih

Tokom devedesetih SKC će postati zaštitno mesto tzv. alternative. Narodnjaci su bili svuda okolo, dok je SKC bio ostrvo metalaca, rokera, pankera...

Naravno, SKC je bilo i mesto rađanja novog studentskog bunta protiv režima Slobodana Miloševića i utočište za demonstrante tokom protesta

Ne sme se zaboraviti ni plato ispred SKC-a koji je, na prelazu 20. i 21. veka predstavljao svojevrsnu piratsku luku.

Film, muzika, CD, ploča, stripovi... sve o čemu mladi ljudi sanjaju bilo je tu. Doduše u piratskoj verziji, ali niko se nije bunio. Za lažnjake se imalo novca, originali su bili naučna fantastika.

SKC danas

Zgrada SKC danas je zaštićeni spomenik kulture, u kome se održavaju izložbe, koncerti, pozorišni programi... i to u pet galerija – V.I.P. Art Galerija, Cirkus galerija, Art@Art galerija, Galerija SKC i Srećna galerija. Takođe, tu su i redakcije za muzički i pozorišni program.

U lokalima u prizemlju objekta, smeštene su knjižare i kafić, a kultna manifestacija, od 2003. godine postao je Međunarodni salon stripa.

Apisa danas, retko ko spomene u SKC-u.