Prva dama SFRJ između ostalog ostala je svima u sećanju i kao jedna od najbolje odevenih Jugoslovenki. Šta je to što je specifično u njenom odevanju, kakve krojeve i kreatore je volela, da li je njen stil bio deo imidža predsedničkog para saznaćete upravo u nastavku ovog teksta.

Pozicija koju je u društvu zauzimala Jovanka Broz svakako je diktirala njen modni stil, a ona je svoje lične preference vešto udenula u njega. Pažljivim izborom saradnika na kreiranju njenog modnog izraza postala je ikona stila upravljačkog vrha SFRJ. Pored mladih domaćih kreatora koji su imali priliku da njihove kreacije ponese prva dama, Jovanka je sarađivala i sa inostranim kreatorima i brendovima.

 U zavisnosti od prilike menjao se i stil, pa je tako potrebno izdvojiti komade nošene za diplomatske, međunarodne krugove i one koje je nosila za domaću javnost. A svaka njena haljina ili komplet ima veoma posebnu priču. 

Foto: Muzej afričke umetnosti / Zdravko Pečar

Modno nasleđe prve dame

Naslednici Jovanke Broz poklonili su deo odevnih predmeta iz poseda prve dame državi u nameri kreiranja muzejske postavke. Tom prilikom više od 600 odevnih predmeta, preko 90 pari cipela, stotine komada aksesoara i gotovo 2000 primeraka časopisa, krojeva i uzoraka tkanina povereni su na čuvanje depou Etnografskog muzeja. 

Jovanka kao Jugoslavenski modni brend

Slobodno možemo reći da je Jovanka bila jedan od najupečatljivijih simbola SFRJ. Njena pojavljivanja u javnosti, naročito u inostranstvu bila su izuzetno medijski propraćena. Divili su joj se na odmerenom stilu, jednostavnosti i prefinjenosti. Bila je oličenje estetike i životnog stila koje je jugoslavenski socijalizam projektovao i želeo da predstavi svetu. Inostrani mediji su je prosto obožavali. O njoj je sa toliko hvale izveštavao Rojters, Tajms i ostali svetski, ali i domaći mediji.

Foto: Wikipedia / U.S. National Archives and Records Administration

Magija iz krojačnice Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Neke zapažene odevne kombinacije Jovanke Broz nastale su nigde drugo do u krojačnici Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Za izradu nekih svečanih haljina korišćenja je tehnika pravljenja scenskog kostima, kosi krojevi koji ističu struk, ojačanja na rubovima i slojevi svile ispod haljine, da sve bude saliveno. A Jovanka je sve to umela tako dostojanstveno da iznese.

Domaći kreatori tvorci delikatnog stila

Stil koji odiše elegancijom, dostojanstven odmeren i dosledan trendovima tog doba ali uz praćenje smernica protokola predsedničkog para je ono što krasi modni izraz Jovanke Broz. Da bi sve to bilo na svom mestu Jovanki su pomogli u to vreme mladi jugoslavenski kreatori. Jovanka je pružila priliku da svoje umeće pokažu Mirjana Marić, Anđelka Slijepčević i Aleksandar Joksimović, koji su kreirali za nju.  Podršku je pružala celoj modnoj i tekstilnoj industriji SFRJ, Bila je redovan gost Beogradskog sajma odevanja, Zagrebačkog velesajma, domaćih revija. Inspiraciju je tražila i u časopisu Vog ali i u ateljeima u inostranstvu. Tako je neke od modnih aksesoara za Jovanku pravila Klara Rotšild iz Budimpešte, a neki detalji su stizali i iz Diora, Lanvena, Balmena, i Šanela.

Neki od kreatora koji su sa njom sarađivali istakli su da je veoma volela detalje, da bude šareno, da bude bogate teksture.

Foto: Wikipedia / Muzej Jugoslavije

Linija stila

Jovanka je nosila osnovne linije kroja i karakteristične detalje poput draperije, izreza, falti, preklopa, kragni i dezena. Sve to asocira na pariski til visoke mode. Nosila je pretežno svetle boje sa kontrastnim detaljima, ali i haljine izuzetnog kolorita, ljubičaste, crvene, cikama, žute, narandžaste i smaragdno zelene. Za razliku od današnjih nepisanih pravila da se isto ne nosi dva puta u javnosti, Jovanka je i te kako svoje kreacije nosila više puta i prepravljala ih tokom godina. 

Zaštitini znak Jovanke Broz

Pored divnih kreacija po kojima je ostala upamćena, još jedna stvar vezana za njen stil postala je simbol tog vremena a i asocijacija na nju - punđa. Zanosne lepote i stasa, poredili su je sa najlepšim glumicama tog doba, mnoge žene su se trudile da je oponašaju a najlakše to uraditi bilo je upravo kroz frizuru. Kosa stilizovana u punđu, najpre na potiljku ili vratu, a kasnije na vrhu glave, prava visoka punđa učvršćena sa mnogo laka za kosu bila je lako prepoznatljiv simbol Jovanke Broz koji su kopirale noge Jugoslovenke. Jovankina punđa tokom godina postala je zaštitni znak svih Jugoslovenki.

 Foto: Wikipedia /Eric Koch for Anefo

Sve oči su uprte u vas kada ste prva dama. Vašim izborom garderobe, šminke, frizure, držanjem predstavljate mnogo više od sebe same, predstavljate svoju zemlju. Jovanka Broz je tokom godina bila modni ambasador domaće industrije. Predstavljala je modnu moć SFRJ u blistavim komadima koje je nosila na otmen i besprekoran način, a neke od sačuvanih kreacija možete pogledati u postavci muzeja Primenjene umetnosti u Beogradu.

 

Naslovna fotografija: Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANeFo), 1945-1989