Umetnost preživljavanja pod prestoničkim tlom

Kalemegdan možda jeste bio poprište ratnih sukoba vekovima unazad; međutim, podzemne riznice raštrkane su manje-više po svim delovima Beograda. Pojedine su tokom II svetskog rata poslužile obema zaraćenim stranama, pa je tako Tajna baza ratnog vazduhoplovstva, izgrađena u osvit rata, korišćena kao baza avijacije Kraljevine Jugoslavije sve dok je Nemci nisu uzeli pod svoje. Smešten u blizini starog aerodroma u Tošinom bunaru, ovaj objekat i danas "čuva" ostatke nemačke municije i grafite koje su vojnici urezivali u malter ili ispisivali grafitnim olovkama.

 

 Foto: Beobuild - Na padini iznad vojnog aerodroma na Tošinom bunaru nalazila se tajna baza avijacije Kraljevine Jugoslavije odakle je vođena odbrana Beograda aprila 1941. 

A znajući da će ih od ubojitih napada sačuvati upravo hladne i mračne odaje podzemlja, pripadnici vojske potrudili su se da od njih naprave skloništa prilagođena dužem boravku. Dva objekta nalik četvorostranim piramidama na Savskom vencu upravo su tome poslužila: njihovi masivni, betonski zidovi čuvali su živote ne samo vojnika, već i radnika železnice koji su obezbeđivali glavnu železničku stanicu za vreme vazdušne opasnosti.

 Danas predate Železnicama Srbije, Piramide su izgrađene tokom nacističke okupacije prestonice. O činjenici da su predviđene za duži boravak svedoči i ugrađeni toalet i sistem za ventilaciju.

 U uređenju podzemnih "rezidencija", pak, nisu zaostajali ni Nemci. Oni su se skućili pod padinama Banovog brda, u nacističkom bunkeru izgrađenom za potrebe Vermahta – specijalnih odbrambenih jedinica nemačke vojske. Iz kompleksa površine preko 200 m² nadzirala se velika površina obale Save i sremske ravnice, ali su se u objektu našla i artiljerijska i mitraljeska gnezda, ostava za municiju, kao i spavaonica za posadu i ugrađeni ventilacioni sistem. Teško da bismo ga nazvali hotelom sa 5 zvezdica, ali s obzirom na ratne uslove, bunker je bio i više nego dobro opremljen. 

Pogrešno bi, ipak, bilo pomisliti da su prostori pod zemljom služili isključivo u svrhe preživljavanja, egzekucija ili okončavanja ljubavnih nesporazuma. Naime, na drugom kraju grada, pod tlom Savamale, i danas se nalazi iskopina na čijem ulazu ćete naići na perionicu automobila. Zađete li malo dalje, ugledaćete obrušene delove temelja koji vam preprečuju prolaz kroz tunel dug 56 metara. 

Ideja je bila da danas napušteni saobraćajni tunel postane delom koridora koji bi spojio dunavsku i savsku stranu prestonice. Probijanje je započeto je 50-tih godina prošlog veka, a cilj je bio rasteretiti saobraćaj u užem centru grada. Radovi prekinuti zbog, navodno, klizišta i podzemnih voda, a mehanizacija potom preseljena na drugu obalu radi izgradnje Novog Beograda. Tako je i napušteni tunel postao još jednim svedokom planova koji nikada nisu ostvareni.

A ukoliko iz centra krenete do Višnjičke Banje, u blizini dunavske obale naići ćete na dva ulaza koja vas vode pod zemljinu površinu. Tačnije jedan – pošto je drugi u potpunosti zatrpan odronom. Onaj drugi, trenutno neograđen, vodi ka tunelima čija namena ni do danas nije u potpunosti utvrđena.

Po svemu sudeći, tuneli su iskopani u periodu pre ili za vreme II svetskog rata. Stariji sugrađani koji su svojevremeno živeli u okolini pretpostavljaju da je objekat služio kao vojni magacin, a  ispred ulaza se tada mogla videti straža vojske Kraljevine Jugoslavije. Do pre nekoliko godina, ulaz u tunel zaklanjala su limena vrata, sve dok ih u međuvremenu nisu odneli sakupljači sekundarnih sirovina.

Ako postoji nešto što nakon ove mini-ekspedicije možemo zaključiti, to je da nas ispod prestoničkog tla čeka avantura koja nas neće ostaviti ravnodušnim. Znatiželjnicima koji je i sami žele iskusiti, na raspolaganju su organizovani obilasci najpoznatijih podzemnih lokaliteta. Skeptičniji bi se mogli odlučiti za virtuelnu šetnju predvođenu ekipom portala Undergrad, dok će ljubitelji pisane reči rado zaroniti u stranice knjige Beograd ispod Beograda, autora Zorana Nikolića i Vidoja Golubovića.

Izbora vam, u svakom slučaju, ne manjka. Koju god opciju odabrali, putešestvije utrobom prestonice otkriće vam lice Beograda o kome ste samo mogli nagađati. Biće to, bez sumnje, iskustvo koje ćete još dugo pamtiti.