Sa svojih skoro dva miliona stanovnika, Beograd je zaista prava ljudska košnica. Srećom, u okolini grada, na samo tridesetak minuta vožnje automobilom, nalaze se brojna izletišta koja pružaju odmor od buke velegrada i uživanju u miru, tišini i zelenilu.

Naš obilazak beogradskih izletišta započinjemo na levoj i desnoj obali Save…

Lipovačka šuma - netaknuti raj pored Ibarske magistrale

Ukoliko ste bar jednom u životu putovali Ibarskom magistralom, sigurno ste prošli kroz Lipovačku šumu. Pored toga što je deo zelenih pluća Beograda, ova šuma je poznata i kao izletište. Ograničena je naseljima Meljak, Velika Moštanica, Sremčica, Rušanj, Barajevo a na jugu je dočekuju još Baćevac i Guncati.

Na brežuljcima koji čine početak niže Šumadije nalaze se zasadi cera, bagrema, jasena, kleke, hrasta i nešto četinara koji sasvim opravdavaju naziv ovog dela naše zemlje. Ukoliko se odlučite za šetnju kroz šumu, velika je verovatnoća da ćete naleteti na srne, muflone, zečeve, fazane i drugu sitnu divljač. Staze su prosečene i utabane, povremeni usponi i spustovi su lagani, tako da se možete upustiti u pešačku avanturu uz uobičajne mere opreza. Za ljubitelje konjičkog sporta, u Lipovici se nalazi i uzgajalište rasnih konja i konjički klub. 

U Lipovačkoj šumi nalazi se nekoliko izvora, a predviđa se i izgradnja mikroakumulacionog jezera na potoku Kićevac.

Pošto je tokom prethodnih decenija šuma pre svega bila lovište i deo hemijskog centra Vojske Jugoslavije, ugostiteljski objekti nalaze se uglavnom uz Ibarsku magistralu, dok ih u samoj šumi gotovo da nema. Iako se planira dalje unapređivanje turističko-ugostiteljske ponude, za sade je ovo izletište pravi netaknuti raj u kome možete uživati u miru i tišini na samo 20-tak kilometara od centra grada.

Pored automobila, do Lipovačke šume možete doći gradskim i prigradskim prevozom, a neke planinarska društva organizuju šetnje od Sremčice do Umke.

Zabran - izletište na dve reke

Izletište Zabran nalazi se na samom ulazu u Obrenovac. Zabranska šuma prostire se na ušću reke Kolubare u Savu, i iako smeštena između industrijskih zona Obrenovca i Bariča predstavlja pravu zelenu oazu. Od glavnog puta do obale Save, gde se nalazi kupalište i nekoliko ugostiteljskih objekata, vodi vijugavi asfaltirani put. Kupalište je uređeno i poseduje izletničke klupe, te tuševe, pontone i zabavne sadržaje za decu i odrasle. 

Ako ste ipak za vožnju bicikla, šetnju ili trčanje tu je trim staza duga 1480 metara. Uz stazu su postavljeni sprave za vežbanje sa tablama sa pokaznim vežbama. Tu su i pešačke staze uz koje su postavljene klupe za odmor i nadstrešnice koje će vam pružiti zaštitu do sunca i kiše. Uz glavni put se nalaze i posebno određena mesta za paljenje vatre, te dobar provod u prirodi možete upotpuniti i dobrim roštiljem.

Pored Zabrana se nalaze čuvena Obrenovačka banja, kao i otvoreni i zatvoreni bazeni koji pružaju celodnevni provod po cenama značajno nižim nego u centru prestonice. Ukoliko nemate automobili ili ne želite da se opterećujete traženjem mesta za parkiranje, do Obrenovca možete doči prigradskom linijom 860.

Bojčinska šuma - carstvo mangulica

Iako na prvi pogled močvara i šuma ne idu zajedno, Bojčinska šuma koja se nalazi u opštini Surčin na samo 30 km od Beograda, je u upravo to - močvarska šuma. Zbog svog izuzetnog značaja predstavlja zaštićeno prirodno dobro.

Danas izletište, Bojčinska šuma je u Prvom i Drugom svetskom ratu predstavljala sklonište za stanovnike okolnih sela Porgara, Boljevca i Ašanje, na šta podseća spomen-obeležje postavljeno šezdesetih godina. Do ovih katakombi i sojenica u kojima su se nekada nalazile partizanske baze vodi asfaltirani put, ali je dalji obilazak šume otežan zbog brojnih bara i blata. Naime, ova šuma nalazi se u rejonu Obedske bare što je čini izuzetnim prirodnim staništem u kome je svoj doma našlo čak 108 vrsta ptica.

Od novina treba istaći letnju pozornicu izgrađenu 2010. godine na kojoj se tokom leta održavaju brojni koncerti, predstave i poetske večeri u okviru Bojčinskog kulturnog leta. Tu je i restoran poznat po specijalitetima od mangulice, čije se uzgajalište nalazi upravo u Bojčinskoj šumi. Nemojte se iznenaditi ako vam prilikom obilaska šume znatiželjno priđe neka od njih. Nisu opasne, a i njihov obor ograđen je niskom žicom. Uz restoran se nalaze i potpuno opremljeni apartmani koji nude sve potrebno za jednodnevni ili višednevni odmor.

Od sportskih sadržaja tu je trim staza, te konjički klub koji nudi jahanje konja i vožnju fijakerom sa lipicanerima.

Kao i do drugih izletišta, do Bojčinske šume je moguće doći i gradskim prevozom i linijom 605, a u letnjim mesecima brodićem koji kreće iz Bloka 45.

 

U nastavku spuštamo se na beogradske reke i upoznajemo vas sa poznatim i manje poznatim izletištima čije obale zapljuskuju Sava i Dunav.