Beograd – "otvorena knjiga" za sve njegove stanovnike, strance, turiste, studente, đake, koji kad jednom zakorače na ulice ovog grada uvek se vrate da još "pročitaju koju beogradsku stranicu", jer to je Beograd koji iz dana u dan ispisuje svoje životne stranice, i koliko god pokušavali da ga "pročitaju do kraja", Beograd nije i nikada neće biti do kraja "pročitan".

Kada postanu svesni te činjenice, a ta percepcija traje veoma kratko, rekli bi samo tren, počinju da uživaju u čarima "belog grada", odlažu povratak u svoj kraj, zemlju za još koji dan, mesec, godinu. Beograd je i dom za oko 100.000 studenata, a kako je to uobičajno, najveća nepoznanica grad je hiljadama brucoša, koji imaju čast da im period prelaska u život odraslih prolazi upravo u Beogradu. Stoga, bez obzira na to koliko god bio gostoprimljiv i otvarao srce svima koji ga pohode, ipak treba dati najbolje moguće smernice kako se snaći u velegradu na obali Save i Dunava i iskoristiti sve pogodnosti koje se pružaju studentima, a kojih možda nisu ni svesni. A ima ih sijaset!

Foto: Milena Arsenić - Dobro došli u Beograd!

Prvo, da bi se "lakše disalo", materijalno se obezbedite

Tu vam država pruža šansu kroz studentske stipendije i kredite. Za koju god opciju da se opredeli, student će dobijati isti iznos od 8.400 dinara mesečno tokom 10 meseci. Kandidati sa visokom prosečnom ocenom nakon završene srednje škole, mogu ostvariti pravo na studentske stipendije, dok je za kredit presudno samo materijalno stanje porodice. Nakon završene prve godine, pa sve do kraja studija, važiće sledeći uslovi: za stipendiju je neophodno imati prosek iz prethodne godine iznad 9.0, a za kredit je i dalje presudan faktor mesečnih primanja – studenti sa manjim primanjima po članu porodice imaju prednost. Treba imati u vidu da se studentski krediti vraćaju ukoliko do kraja studiranja prosek padne ispod 8.5 ili se ne diplomira u roku.

Kako prikupiti sve neophodnu papirologiju?  Obrazac za konkurisanje za stipendije i studentske kredite može se kupiti u knjižari ''Prosvetni pregled'', koja se nalazi odmah pored Srednje muzičke škole "Stevan Mokranjac", a preko puta Doma omladine, u Dečanskoj 6, dok se dokument o proseku primanja po članu porodice overava u opštini grada u kojoj student živi.

Nakon uspešno završenog "administratiranja" i dobijenih sredstava, počastite sebe nekom klopom

Jedna od studentskih menzi sa najboljim menijem nalazi se u Studenjaku. Reč je o hrani koja je po svačijem ukusu, ali i džepu. Ručak košta sedamdesetak dinara, dok su doručak i večera skoro duplo jeftiniji. Restoran može da primi 600 studenata, a dnevno se proizvede 7000 obroka. Sam ručak obuhvata ''nešto kašikom'', glavno jelo i kao dezert keks, sok ili voćka. Kada imate sreće možete biti posluženi velikom bečkom šniclom sa pire krompirom. Ništa manje nije lopa  ni ona menza pod nazivom ''Lola'' kod Vukovog spomenika, u zgradi nekadašnjeg studentskog doma istog nazima, a danas poznatog pod starim-novim imenom Studentski dom "Kralj Aleksandar I".

Dok u samom centru grada, na Obilićevom vencu 3, postoji čuvena menza zvana "Tri kostura", na njenim vratima piše "Klub 3", a sećaju je se i naši očevi i majke. Pitate se po čemu je dobila naziv? U njihovo vreme tamo je zaista bila najgora hrana, stoga su posetioci menze izlazili gladnih stomaka. Danas hrana zadovoljava i kvalitetom i kvanititetom, i nije toliko loša...

Foto: Pavle Kaplanec - Najbrži način za "navigaciju" kroz Beograd je gradski prevoz

Vozite se povoljno gradskim prevozom

Svaki student, koji studira u Beogradu ili pak u nekom drugom gradu, ali živi u Beogradu, stiče pravo na povlastice za prevoz. Cena karte za studente na mesečnom nivou iznosi 1.100 din što je značajno manje od pune cene. Potrebno je da studenti fakulteta budu mlađi od 30 godina, dok studenti visokih strukovnih škola treba da budu mlađi od 26 godina. Na mesto za izdavanja kartica neophodno je poneti sa sobom: uverenje o studiranju, fotokopiju lične karte i jednu fotografiju.  

Zatim trenirajte do mile volje, ali ne zaboravite da učite…

Studenti mogu dobiti potvrde koje će im omogućiti i bavljenje sportom besplatno. Za ljubitelje plivanja, Bazen "11. april" otvoren je svakog radnog dana tokom novembra i decembra od 13 do 14 časova. Potrebno je da se jave i preuzmu potvrde u opštini Novi Beograd, koja sarađuje sa Sekretarijatom za sport i omladinu. Akademci Studentskog grada, ali i ostali, mogu da koriste višenamensku salu, moderno opremljenu teretanu, saunu, igraju stoni tenis, bave se fitnesom i drugim vrstama sportskih aktivnosti, po popularnim cenama primerenim studentskom džepu. Ukoliko studenti vole da treniraju na otvorenom, dostupne su im gradske staze za trčanje (na SC Olimpu, SC Košutnjaku, SC Milan Gale Muškatirović (ex-25. maj), SC Tašmajdanu), kao i sportske sprave na otvorenom, kojih je na teritoriji grada sve više.

Kad je reč o učenju, u pomoć vam dolazi veliki broj čitaonica koje studenti biraju po svojoj želji. Besplatna čitaonica za stanovnike Studentskog doma nalazi se unutar samog kompleksa odmah pored glavnog parka i Doma kulture ''Studentski grad''. Tu je i Gradska biblioteka, na kraju Knez Mihailove ulice, sa veoma uređenom i savremenom čitaonicom i članarinom od 600 dinara za godinu dana. Naravno, članarina se može plaćati na mesečnom i na dnevnom nivou. Biblioteka ima svoje ogranke,a  jedan od njih je i "Vladan Desnica", na prvom spratu Sava Centra. Tu su još i Narodna biblioteka – stakleno zdanje koje se nalazi sa desne strane Hrama Svetog Save na Vračaru, te Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" koja se nalazi u Bulevaru kralja Aleksandra kod tehničkih fakulteta.

Foto: Pavle Kaplanec - Kulturne ustanove u Beogradu nude jeftinije karte za studente i druge pogodnosti. A kad ste već kod Jugoslavenskog dramskog pozorišta, svratite do Beograđanke i na trećem spratu izvadite BusPlus karticu koja će vam omogućiti da jeftinije putujete gradom. 

...i na kraju malo kulture i zabave!  

Studenti imaju pravo na povlastice kada su u pitanju institucije kulture, uz popuste koji idu i do 70%, kada je reč o pozorištima i muzejima. Tako npr. cena karte za Muzej Nikole Tesle iznosi 250 dinara, a za studente 150 dinara. Savet brucošima: pre odlaska u muzej ili pozorište, raspitajte se o ceni ulaznice.

Studentima se nudi i veliki izbor ne tako skupih kafana i mesta iz izlaske za svačiji ukus. Kada kažemo Studentske žurke prvo će nam na pamet pasti KSTKlub studenata tehnike, koji se nalazi u Bulevaru Kralja Aleksandra u zgradi Elektrotehničkog fakulteta (ETF). Uvek se mogu dobro zabaviti u diskoteci Studenjaka – ''Menzoteci''. Pored ovih studenti se neretko opredeljuju za splavove uz obalu Save i Dunava, bezbrojne kafiće i kafane kojima ovaj grad obiluje. Ukoliko živite u Beogradu sigurno ćete pronaći mesto po svojoj volji, gde ćete "ritualno" ispijati svoj duži espreso s mlekom i uživati.