Zatvori
DRUŠTVO ZA NEGOVANJE TRADICIJA OSLOBODILAČKIH RATOVA SRBIJE DO 1918 Zavodi i organizacije Beograd translate.Član 10 godina

DRUŠTVO ZA NEGOVANJE TRADICIJA OSLOBODILAČKIH RATOVA SRBIJE DO 1918

Zavodi i organizacije Beograd
Akcija
Pohvalite Bio / Bila sam ovde Ocenite nas Prijavite grešku! Pošaljite poruku

Radno vreme

Ponedeljak 10:00 - 14:00
Utorak 10:00 - 14:00
Sreda 10:00 - 14:00
Četvrtak 10:00 - 14:00
Petak 10:00 - 14:00
Subota Ne radimo
Nedelja Ne radimo

GSP

  • Autobus: 77, 95, E6, Eko1, 16, 27e, 35, 43, 65

Dodatne Lokacije

KAKO JE OSNOVANO DRUŠTVO ZA NEGOVANjE TRADICIJA OSLOBODILAČKIH RATOVA SRBIJE DO 1918. GODINE

Teško je utvrditi kada je ideja o nužnosti očuvanja i podizanja spomenika izginulim ratnicima u oslobodilačkim ratovima Srbije obujmila misao artiljerijskog pukovnika u penziji dr Dimitrija Pavlovića i podstakla njegovu rešenost da se posveti jednom plemenitom, humanom, patriotskom poslu. Da li 1966, kada je kao sekretar Udruženja nosilaca Albanske spomenice, sa grupom starih ratnika, bio na Vidu, ili 1968, kada su ponovo posetili «ostrvo smrti»? Mauzolej na Vidu je bio bez čuvara i bez ikakvog nadzora. Vrata su zjapila otvorena, a nedopustivo zapušten mauzolej počeo je da se ruinira. Nedaleko od njega nalazio se kazneni zavod za maloletnike. Srpski heroji i mladi grčki prestupnicina istom parčetu zemlje! Mučninu utiska još više je pojačao susret s đacima jedne naše škole pred spomenikom Leonidi, grčkom junaku koji je prvih dana avgusta 480. godine pre naše ere sa svojih 300 Spartanaca branio Termopilski klanac pred najezdom Persijanaca i u toj borbi svi do poslednjeg su izginuli. U razgovoru s jednim učenikom pukovnik Pavlović je saznao da su đaci u Grčkoj obišli mnoge njene znamenite spomenike, a na pitanje da li su posetili i srpske mauzoleje na Zejtinliku i Vidu dobio je odgovor da im oni nisu u programu putovanja. Pri tom ga je đak malo začiđeno gledao, kao daje prvi put čuo da tako nešto postoji u Grčkoj. Potreseni Pavlović kasnije je zapisao: «Moram priznati da je nas, stare ratnike, iznenadio takav odgovor. Pa, ne samo da nas je iznenadio, već i zaboleo». Pred Leonidom i njegovim Spartancima bila je potopljena Plava grobnica, u kojoj leže kosti više od 10.000 nepokornih dedova i pradedova te srpske dece, izbrisano groblje na Zejtinliku, u kome je sahraen 7.441 njihov predak, svi poginuli na Solunskom frontu u borbama za oslobođenje otdžbine! Na kojim tradicijama i na čijim svetlim primerima da se vaspitava taj maldi svet u gajenju rodoljublja?

Pukovnika u penziji podržavalo je i stanje spomen-obeležja u zemlji.
51 godina od osnivanja društva

Pre 51. godinu dr. Dimitrije Pavlović i stari srpski ratnici balkanskih ratova i Prvog svetskog rata osnovali su Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine u nastojanju da se sačuvaju od zaborava svetli događaji iz istorije srpskog naroda i da se mlade generacije upoznaju sa vekovnom borbom svojih predaka za slobodu, sa njihovim stradanjem, junaštvom i beskrajnom odanošću otadžbini.

Svake godine rad Društva odvija se kroz mnogobrojne aktivnosti. To su tradicionalna hodočašća na ostrva Krf i Vido, kojima je obuhvaćeno i polaganje venaca u Guviji, mestu gde se 1916. godine iskrcala srpska vojska, kao i odavanje počasti slavnim Drincima pred spomenikom Drinskoj diviziji u Agios Mateosu. Društvo, kao član Unije zemalja saveznica u Prvom svetskom ratu svake godine predstavlja našu zemlju na savezničkim svečanostima u Solunu, kojima se obeležava proboj Solunskog fronta, a kojima prethodi komemoracija na «Zejtinliku» - Srpskom vojničkom groblju.

Centralna proslava povodom Dana primirja i savezničke pobede u Prvom svetskom ratu održava se svake godine u Parizu 11. novembra. Delegacija Društva aktivno učestvuje u toj ceremoniji, koristeći odlazak u Pariz da oda poštu srpskim ratnicima sahranjenim na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu.

Svake godine planom koji Društvo usvoji, obuhvaćene su i mnoge druge aktivnosti kojima je cilj da se bitni datumi, događaji kao i učešće određenih istorijom potvrđenih velikih ličnosti u njima, na pravi način obeleže. Počasni predsednik Društva, gospodin Slobodan Stević, razvijao je godinama izuzetno blisku i plodnu saradnju sa drugim udruženjima koja pripadaju Uniji i koja takođe neguju sećanje na taj period naše zajedničke istorije, posebno asocijacijama starih ratnika Grčke, Francuske i Engleske, uz pomoć članova Društva i Uprave. Važno je napomenuti da je taj rad svih ovih godina isključivo volonterski.

Adresa Društva: Zadarska ulica 2, Beograd
Datum osnivanja: 30.septembar 1970.godine
Slava Društva: 15.februar, Sretenje Gospodnje
Osnivač i prvi predsednik: Dimitrije Pavlović

slede:
Dragutin Jurišić
Predrag Jovanović
Krsta Živković
Milorad Jevtić
Miloš Tošić
Radisav Radovanović
Naum Đorđević
Slobodan Stević
Dragoljub Jurišić
Generalni sekretari:
Slobodan Stević

Aktuelni sekretar: Dragan Đokić
Aktuelni podpredsednik: Đorđe Stojanac
Aktuelni predsednik: Dragana Jurišić
Počasni predsednik: Dragoljub Jurišić

Facebook stranica
Facebook grupa