Zatvori
UDRUŽENJE SRBA IZ HRVATSKE Zavodi i organizacije Beograd

UDRUŽENJE SRBA IZ HRVATSKE

Zavodi i organizacije Beograd
Akcija
Pohvalite Bio / Bila sam ovde Ocenite nas Prijavite grešku! Pošaljite poruku

Dodatne Lokacije

Udruženje Srba iz Hrvatske osnovano je na Vidovdan 1990. godine kao nevladina, nestranačka i društveno-humanitarna organizacija, sa osnovnim ciljem da radi na očuvanju kulturne baštine Srba poreklom iz Hrvatske, njihove tradicije i običaja.

U proteklom periodu Udruženje je bilo angažovano na prikupljanju i slanju humanitarne pomoći na ugrožena područja.
Nešto ranije u Krajini (Kistanje, kod Manastira Krka) osnovano je Srpsko kulturno društvo Zora sa sličnim programskim opredeljenjem i težištem na kulturnim aktivnostima.

Krajem 2001. godine ove dve organizacije, svesne rascepkanosti izbegličkih udruženja, započinju zajedničku akciju na objedinjavanju aktivnosti zavičajnih i sličnih klubova, koordinaciji njihovog rada i podsticanju zajedništva.

Udruženje je organizovalo veći broj rasprava, naučnih skupova i okruglih stolova koji su vrlo realno i argumentovano iznosili činjenice o stanju i polozaju srpskog naroda u Hrvatskoj, egzistencijalnu problematiku izbegličke i prognaničke populacije, predloge za rešenja itd.

Odlukom Skupštinskog odbora za Srbe Skupština Srbije i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije Udruženje sada deluje kao koordinator zavičajnih udruženja, klubova i drugih izbegličkih asocijacija sa područja Slavonije, Korduna, Banije, Like i Dalmacije.

Da bi se ovaj složeni posao moga što uspešnije obaviti formirana su četiri odbora: Odbor za kulturu i informisanje, Odbor za privredu, Odbor za izbeglice i Odbor za saradnju sa nevladinim i vladinim organizacijama, sa SPC i Srbima u dijaspori.

U okviru Odbora za kulturu deluje Srpsko kulturno društvo Zora kao izdavač, organizator likovnih delatnosti i budni čuvar tradicije dalmatinskih i drugih krajiških Srba.

Zora je izdavač i suizdavač 40 knjiga, časopisa i kataloga, zaštitila je nekoliko stotina ikona iz dalmatinskih pravoslavnih crkava i sačuvala umetnički fond Manastira Krka.

Upravo likovni umetnici koji su tom manastiru poklonili slike početkom 90-ih, deset godina kasnije osnovali su Humanitarni fond za pomoć ratnoj siročadi. Preko ovog Fonda u koji se sredstva prikupljaju članarinama i donacijama, pomažu se deca koja su u ovom ratu ostala bez oba roditelja.