Kamena palata, poznata još i kao Baumgartenova palata, smeštena je u ulici Kneza Miloša na broju 33. Nekada se u njoj nalazilo sedište Generalštaba vojske Kraljevine Jugoslavije, a posle Drugog svetskog rata i generalštab Jugoslovenske narodne armije. Zbog toga je danas palata u narodu poznata kao „Stari generalštab“.

Izgradnja objekta trajala je od 1924-1928. godine i rađena je po projektu ruskog arhitekte Viljema Fjodoroviča Baumgartena. Za finansiranje projekta upotrebljen je novac dobijen na ime ratne odštete od Austrougarske posle Prvog svetskog rata.

Foto: 011info

U vreme kada je dovršena, Kamena palata važila je za jednu od najmodernijih zgrada u evropi, a 1937. godine bila je proglašena za najlepšu zgradu u Beogradu. Danas važi za značajan kulturno-istorijski spomenik. U njoj se nalazi poznata Velika ratna sala koja i danas važi za jednu od najreprezentativnijih u Srbiji. Ovde donete mnoge istorijski važne državne odluke, održavali su se svečani vojni balovi i zasedale vlade.

Zanimljivo je da je Kamena palata za vreme bombardovanja Beograda 1941. godine bila jedna od retkih zgrada koje nisu pogođene, iako je jedna od bombi pala samo par metara od nje. Palata je zatvorena za javnost i u nju danas ulaze samo srpski vojnici i oni sa posebnim dozvolama.

Foto: 011info