Kraljevski dvor je smešten u okviru dvorskog kompleksa zajedno sa Belim dvorom, na imanju veličine 135ha, na najvišem brežuljku u Dedinju. U neposrednoj blizini nalazi se i Kraljevska kapela Svetog apostola Andreja Prvozvanog (zaštitnika i Krsne Slave Kraljevskog Doma), koju kolonada stubova povezuje sa dvorom.

Foto: royalfamily.org

Izgradnju dvora naložio je i omogućio kralj Aleksandar I, iz sopstvenih sredstava. Izgradnja je trajala pet godina, od 1924-1929. godine.

Projektanti poduhvata bili su akademik Nikolaj Krasnov sa Kraljevske akademije i arhitekta Živojin Nikolić. Oni su stvorili veoma privlačnu vilu od belog kamena, izgrađenu u srpsko-vizantijskom stilu. Pergole, parkovske terase, bazeni, paviljon i koncertna terasa sagrađeni su oko Dvora.

Foto: royalfamily.org

Kao najzanimljiviju prostoriju u Dvoru – mada ih ima ogroman broj – vredi izdvojiti podrum koji je zidan po ugledu na najstariji deo Kremlja gde su bile smeštene prostorije za razonodu. Ovde je smeštena takozvana “soba šapata” u kojoj su se vodili tajni razgovori. Zahvaljujući mehanizmu koji se aktivirao kraljevim ključem, sobu bi ispunio zvuk vode iz fontane koji bi onemogućio prisluškivanje.

Foto: royalfamily.org

Foto: royalfamily.org