Kuća je smeštena u ulici Vase Pelagića na broju 40 i od 20tih godina prošlog veka služi kao muzej kralja. Ova vila stara je oko sto godina ali je pretvorena u savremeni kulturni centar gde se održavaju mnoge kulturne manifestacije, koncerti, izložbe, modne revije ali i konferencije i obrazovne radionice, sve u cilju komuniciranja sa širokom i raznovrsnom publikom.
Zahvaljuju i svojoj lepoti, dobrom položaju na padinama Topčidera gde su se nekada nalazili vinogradi i naravno bogatim sadržajem koji nudi ova kula okružena baštom je lokacija koju mora posetiti bilo ko ko se zanima za kulturu Beograda.

Istorija kuće duga je oko stotinak godina i veoma bogata. 1896. godine izgradio ju je trgovac Đorđe Pavlović. U ono vreme u tome kraju nalazio se veliki broj lepih, velikih domova a među njima Vila Pavlović važila je za jednu od nastarijih i najlepših.


Foto:011info

Godine 1919. kralj Petar se vraća iz Grče u Beograd i zatiče stari dvor oštećen i nepogodan za stanovanje. Tako je kralj, koji je želeo stanište zaštićeno od građanske vreve, živeo u vili po renti od tri hiljade dinara u srebru. Kasnije u 1924. godini Ministarstvo kulture otkupljuje zgradu i pokreće napore da se ista pretvori u muzej što međutim nikada nije ostvareno.

U kuću su se potom, posle Drugog svetskog rata, uselili zaštićeni stanari i nažalost njihovom nebrigom veliki broj eksponata iz kraljevske zaostavštine su uništeni. To uključuje sve od vrednih umetničkih dela pa sve do sanitarija iz zgrade. Samo mali broj predmeta je očuvan u Istorijskom muzeju i porodičnom domu Karađorđevića na Oplencu.

2005. godine stanari su iseljeni a brigu o zgradi preuzela je opština Savski venac. U 2006. godini usledila je temeljna restauracija, a potom u 2009. i potpuna rekonstrukcija čitave zgrade, sve to iz sredstava Opštine Savski venac.
Pravilnikom koji je opština donela o korišćenju kuće definisano je da se o njenom radu i održavanju stara komisija koja je imenovana u 2010. godini. Cilj ovoga bio je stvaranje zvanične spomen sobe kralja Petra I Karađorđevića, kao i očuvanje funkcije same kuće kao opštinskog centra kulture.

Foto: 011info