Stadion Crvene zvezde, ujedno i sedište tog kluba, smešten je u Ljutice Bogdana 1a. U narodu je poznat pod imenom “Marakana”, dok mu je zvaničan naziv “Stadion fudbalskog kluba Crvena zvezda”. Prvobitni sportski teren koji je bio izgrađen na ovoj lokaciji 1827. godine bio je u vlasništvu fudbalskog kluba “Jugoslavija”, sa drvenim tribinam. Većina gledalaca morala je da stoji, čak je postojao i “stajaći kapacitet” koji je iznosio 20 hiljada mesta za stajanje. Ovaj stadion je porušen posle oproštajne utakmice u 1959. godini da bi se na njegovom mestu izgradio moderniji sportski objekat. Novi stadion otvoren je 1963. godine, utakmicom Crvena zvezda-Rijeka (2 : 1) kojoj je prisustvovalo oko 55000 gledalaca.

Foto: 011info

Zbog svoje veličine i ukupnog tadašnjeg kapaciteta od 110 hiljada gledalaca, navijači kluba Crvena zvezda nezvanično su prozvali stadion “Marakana”, po Marakani u Riu de Žaneiru i ovo ime je brzo usvojeno u narodu.

Foto: 011info

Kao deo prilagođavanja novim, rigoroznijim standardima bezbednosti i komfora UEFA-e, prvobitni kapacitet je dosta smanjen postavljanjem sedišta na sve četiri tribine i danas iznosi 53000 sedišta.

Foto: 011info