(Ulica Kralja Petra I broj 6)

Kafana „?“ najstarija je kafana u Beogradu. Prvo je to bila kuća koju je izgradio nepoznati grčki arhitekta za Nauma Ička, srpskog diplomatu, da bi je kasnije knez Miloš poklonio svome lekaru, ećimu Tomi za zasluge tokom Drugog srpskog ustanka. Ećim Toma je kasnije preuredio kuću u kafanu koja se i dan danas nalazi preko ulice od Saborne crkve.

Često se postavlja pitanje kako je kafana dobila svoje neobično „ime“. Prvo se zvala „Ećim Tomina Kafana“ a onda „Kod Pastira“. Treći naziv koji je trebala da dobije bio je „Kod Saborne crkve“, zbog svoje lokacije, međutim to je naišlo na protivljenje crkvenih vlasti. Zbog toga je vlasnik privremeno stavio „?“ kao naziv, međutim ovo „ime“ je steklo veliku popularnost i održalo se do danas.

Foto: 011info

Zna se da je svojevremeno ovu kafanu posećivao i Vuk Karadžić, da se u njoj mogao odigrati prvi bilijar 1834., kao i da je iste godine postala prvo čitalište Srpskih Novina. Iz poštovanja prema Sabornoj crkvi, ova kafana je jedno vreme bila jedina u kojoj nije bilo dozvoljeno pušenje.

Posle Drugog svetskog rata, kafana je postala omiljeno mesto studenata i profesora Akademije primenjenih umetnosti, do te mere da su se tamo umeli polagati i ispiti.

1959. kafana postaje društveno vlasništvo. Za vreme privatizacije posle 2000. godine, ona je bila izuzeta kao spomenik kulture i umesto toga je dodeljena gradu Beogradu.

Foto: 011info