(Andrićev Venac 1)

Ova zgrada, koja je danas sedište Predsednika Republike Srbije, nalazi se u centru Beograda, na Andrićevom vencu i vodi se kao spomenik kulture pod zaštitom države. Podignuta je u periodu između 1911. i 1922. za potrebe kralja Petra Prvog Karađorđevića, prema projektu arhitekte Stojana Titlebaha. Prvobitni izgled zdanja bio je u akademskom stilu sa renesansnim i baroknim elementima, ali vremenom je pretrpeo promene.

Zajedno sa zgradom Starog Dvora gde se nalazi Skupština grada Beograda čini celinu poznatu kao „dvorski kompleks“ na Terazijama, odnosno gradske dvorove.

Zgradu je koristio kralj Aleksandar, potom je u njemu bio smešten muzej kneza Pavla. Od 1950. godine Izvršno veće Srbije, Skupština Srbije, Predsedništvo Srbije i danas predsednik Republike Srbije sa pratećim službama.

Istorija

Temelj zgrade položen je 14. Septembra 1911. godine, u prisustvu kralja Petra Prvog, mitropolita Dimitrija, svih ministara, državnih savetnika i viših oficira. Na mestu izgradnje nekada se nalazio dvorac prestolonaslednika Mihaila Obrenovića koji je bio sagradio knez Miloš za vreme svoje druge vladavine (1858.-1860.), u kome je sve do njegovog rušenja 1911. bilo smešteni Ministarstvo unutrašnjih i spoljnih poslova.

Izgradnja je prekinuta za vreme prvog Balkanskog a potom i Prvog svetskog rata, kada je zgrada, dok je služila kao sedište austrijske komande, pretrpela direktan pogodak granatama.

Posle rata arhitekta Momir Korunović nadgleda popravke i nastavak radove, sve do 1921. kada je izgradnja najzad dovršena.

Muzej kneza Pavla smešten je u zgradi u junu 1934., pošto se kralj Aleksandar preselio na dedinje. Unutrašnji prostor su za potrebe muzeja adaptirali arhitekte Dragiša Brašovan i Ivan Zdravković i muzej je otvoren za javnost 1936.

Foto: Pavle Kaplanec