(Kneza Sime Markovića 3)

Podignuta je na temeljima stare crkve koja se pominje još u vreme austrijske vladavine Beogradom. Ta stara crkva bila je izgrađena od kamena, bez krsta i toliko uništena od predaje Beograda 1739. da je na kraju morala biti srušena. Na njenom mestu je sagrađena zgrada od drveta koja je služila kao crkva, a 1795. bila je zamenjena kamenom koja nije imala zvonik. Zvono za crkvu je doneto u Beograd još za vreme turske vladavine, a prvi put se oglasilo 16. Februara 1830. godine.

Foto: Milena Arsenić

Današnja Saborna crkva građena je skoro celih devet godina, od 28. aprila 1837. do 8. novembra 1845., po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Posvećena je arhanđelu Mihajlu, krsnoj slavi Miloša Obrenovića koji je sazidao crkvu kao svoju zadužbinu. Zgradu je projektovao Franc Janke, po ugledu na srpsku crkvu u Sremskim Karlovcima. Idejno rešenje poteklo je od barona Kordona a crkvu su sagradili pančevački i zemunski majstori.

Unutrašnjost hrama je bogato ukrašena. Duborezni pozlaćeni ikonostas delo je vajara Dimitrija Petrovića, a ikone na njemu kao i na pevnicama, tronovima i predikaonici naslikao je Dimitrije Avramović, jedan od naših najistaknutijih slikara 19. veka.

Foto: Milena Arsenić

Posebnu vrednost predstavlja crkvena riznica. U crkvi se nalaze mošti svetog despota Stefana Štikljanovića, deo moštiju kneza Lazara, čestice moštiju svetog Jovana Šangajskog kao i grobnice crkvenih poglavara i srpskih vladara iz dinastije Obrenović (Miloša, Mihaila i Milana). Ispred glavnog portala su shranjena dva naša velikana Dositej Obradović i Vuk Stefanović Karadžić.

Foto: Milena Arsenić